Günay: Sorunu çözmek istiyorsan elini tutan mı var: Çözüm istiyorsan muhatap Öcalandır

Parti Sözcümüz Ebru Günay, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, milletvekillerimiz ve Şırnak il ve ilçe yöneticilerimizin katılımıyla Cizre İlçe Kongremizi gerçekleştirdik: 

Parti Sözcümüz Ebru Günay, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, milletvekillerimiz ve Şırnak il ve ilçe yöneticilerimizin katılımıyla Cizre İlçe Kongremizi gerçekleştirdik. Cizre Kongresinde konuşan Günay ve Öztürk şunları söyledi:

Berdan Ozturk: Me ji zimanê xwe û hebûna xwe şerm dikir heya ku Ocalan û hevalên wî derketin

Ez dayikan û hemû hevalan bi rêzdarî silav dikim. Ez di kesayetiya Kemal û Xeyriyan de hemû şehîdên Kurdistanê bi bîr tînim. Heya ku azadiya Kurdistanê bi dest bixin dê têkoşîna me berdewam bike. Li Cizîra Botan gotin zêde hewce nake. Li vir dê têkoşîna me çawa be, Cizîra Botan bi sekna xwe ji gelek tiştan re bûye bersiv. Ji me re gotin Kurd tune ne, gotin Kurd bi boçik in. Dema mirov lê dinihêre heqareta herî mezin li gelê me kirin. Me şerm dikir ku em bi zimanê dayikên xwe biaxivin û li zimanê xwe xwedî derkevin. Heya ku derê? Heya ku birêz Ocalan û hevalê wî li hemberî vê helwestê bûn bersiv. Gotin em vê yekê qebûl nakin, gelê Kurd gelekî qedîm e. Vê yekê bi xwe re berxwedanek anî û gelê Kurd li hemû cîhanê tê naskirin. 

Ji bo çareseriyê riyek û şexsiyetek heye û ew jî birêz Ocalan e

Dema pêvajoya çareseriyê dest pê kir, di gelek waran de gav hatin avêtin. Cardin îqtîdar kete dewreyê, gotin ku gelê Kurd tune ye, pirsgirêka Kurd tune ye. Planeke nû xistin dewreyê, di vê planê de kuştin heye tunekirin heye. Êrişên mezin hatin kirin lê gelê Kurd bi sekna xwe ev êriş vala derxistin. Suleyman Soylu got ku dê 2 mehan de xilas bibe, lê îro em dinihêrin ku bi çeteyan re, mafyayan re têkiliyên wan derketin holê. Dewlet ketiye destê dizan, destê çeteyan. Sekna gelê me ev qirêjî derxist holê. Gelê me bi sekna xwe tiştek din derxist holê. Hûn nikarin pirsgirêka gelê Kurd bi kuştin û girtinê çareser bikin. Ji bo çareseriyê riyek heye, şexsiyetek heye, ew jî rêberê gelê Kurd birêz Abdullah Ocalan e. 

Pêşeroja vî welatî nefiroşin Rûsyayê û Amerîkayê

Em dibêjin pêşeroja gelê Tirkiyeyê nefiroşin Amerîkayê û Rûsyayê, riya çareseriyê birêz Ocalan e, Îmralî ye. Heya ji me kesek bimîne jî ev têkoşîn dê berdewam bike. Heya tecrîd bişikê ev têkoşîna me dê bidome. Em ê Tirkiyeyeke demokratîk ava bikin. Ez cardin hemû dayikan û hevalan silav dikim. Hûn bi xêr hatine. 

Ebru Günay: Cizre halkının iradesini tanımayanlar hep yenildiler, yenilmeye devam edecekler

Direnişin ve mücadelenin en önemli merkezlerinden olan Cizre, Mem û Zîn’in vatanı Cizre. Cizre denince akla teslim olmamak, diz çökmemek ve direniş gelir. Mehmet Tunç, Taybet Ana, Cemile Cağırga, Miray bebek ve daha niceleri. Cizre’yi, bu iradeyi yok sayanlar hep kaybetti, yenildi. Bugün kayyımlarla, ablukalarla, baskılarla, zulüm ile boyun eğdirmeye çalışılsa da Cizîr, Newroz oldu ve boyun eğmedi. Dün başaramadılar bugün de başaramayacaklar.  Bugün 14 Temmuz. Tam 39 yıl önce bugün Amed Zindanında faşizmin karanlık zulmüne ve işkenceye karşı insanlık onurunu korumak için Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek yüzyıllarca anılacak bir direniş destanı yazdılar. Başta onları ve onların mirasçıları olan tüm direnişçileri saygıyla anıyoruz.

Sizin Kürtlerle sorununuz var, Kürtlerin sizden soracak hesabı var

Biliyorsunuz AKP-MHP faşizmini kurgulayan akıl bu rejime tek bir görev vermiştir. O da nerede olursa olsun Kürt kazanımlarını tasfiye etmek. Kürtlerle dayanışma gösteren herkesi tehdit etmek, sindirmek. Cizre’de Şırnak’ta, Botan’da Kürt halkına kan kusturan bir zihniyet utanmadan Kürtlerle kardeş olduğunu, Kürtlerle sorunu olmadığını söylüyor. Evet sizin Kürtlerle sorununuz var. Sizin Kürtlere verecek hesabınız var. Kürtlerin sizden soracak hesabı var. Kürt halkı sahte politikalara, yalan siyasetine aldanmayacak kadar sizleri ve bu iktidarınızı tanıyor. Bir grup şakşakçı ve beslediğiniz yandaşlar etrafınıza toplandılar ama Amed halkı asla sizin etrafınızda toplanmadı. Amed halkı AKP-MHP iktidarının ırkçı, kafatasçı politikalarını her gün görüyor ve biliyor. 

HDP’nin önüne gelmekte haksız değiller çünkü her sorunun çözüm adresi HDP’dir

Değerli Cizîra Botanlılar. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, -ki kendisinin haberi olmadan kuş uçmaz, yaprağın kıpırdanmasına izin verilmez-, çaresizce ve zavallıca Diyarbakır İl Binamızın önüne oturma eylemi yapmaya geldi. Oradaki grubun aylardır sürdürdüğü işgal eylemine katıldı. Bizler her türlü protesto hakkını savunuyoruz. Ancak sizinki protesto değil il binamızı işgal etmektir. Düşünebiliyor musunuz, Cumhurbaşkanı ve beraberindeki bakanlar bunu yaptılar. Ama haksız da değiller, çözüm ve her derde dermanın adresi HDP’dir. Bu yüzden yatıyorlar HDP, kalkıyorlar HDP, konuşuyorlar HDP. 

İnsanda biraz utanma, arlanma olur, Dolmabahçe Mutabakatı'nı tanımıyorum diyen HDP miydi?

Zalimlerin ve zorbaların uykularını kaçırıyoruz ama mazlumların ve ezilenlerin umudu oluyoruz çünkü Biz HDP’yiz, Biz Her Yerdeyiz. İnsanda biraz utanma ve arlanma olur. Neymiş Çözüm Sürecini HDP bitirmiş. Soruyoruz, insanları bodrumlarda diri diri kim yaktı. Soruyoruz, Figen Yüksekdağ’ı, Selahattin Demirtaş’ı, İdris Baluken’i, Gülten Kışanak’ı kim tutukladı. Soruyoruz, Dolmabahçe Mutabakatı'nı tanımıyorum diyen kimdi? Kendilerince Kürtlerin aklıyla dalga geçiyorlar, alay ediyorlar. Çözüm ve Kürt kardeşliği dediği gün, İstanbul’da Kürt din alimlerini Kürtçe hutbe okudukları için kim tutuklattı? 

Sorunu çözmek istiyorsan elini tutan mı var: Çözüm istiyorsan muhatap Öcalan'dır

Madem çözüm sürecini sen bozmadın, elini tutan mı var? Neden çözmüyorsun? Çözümün esas aktörü ve muhatabını neden insanlık dışı bir tecride maruz bırakıyorsun? Buradan HDP olarak sesleniyoruz. Çözümü düşünüyorsanız muhatap sayın Öcalan’dır, buyurun çözün. İmralı'daki tecridi kaldırmadığınız sürece Kürtler sizin boş vaatlerinize asla inanmayacak. Kürtleri bekanız için oy deposu olarak görmekten vazgeçin. Kürtler Türkiye demokrasi mücadelesinin öncü gücdür.  Biz HDP’liyiz ve Her Yerdeyiz dedik. Ne tutuklama ne kapatma davası, inançla yürüyen bu mücadelenin önünü asla alamaz. Her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz çünkü Biz HDP’liyiz ve Her Yerdeyiz. 

Kürtler birliğini sağladıkça işgale, kayyıma ve faşist tasfiye planlarına asla geçit vermeyecek

Kürtler birliğini sağladıkça kayyıma, işgale ve faşizmin tasfiye planlarına asla geçit vermeyecek. Türkiye’deki demokrasi güçleriyle adaleti ve  özgürlüğü birlikte sağlamanın tek yolu demokratik bir ittifaktan geçer. Ne olursa olsun biz Kürtler, Kürt halkının özgürlük talebiyle Türkiye halklarının demokrasi taleplerini birleştirerek mutlaka kazanacağız. Ez we bi evîna Mem û Zînê, bi hestên Melayê Cizirê cardin silav dikim, Cizîra Botan her tim serkeftî be.

14 Temmuz 2021