Hakkari yürüyüş kolumuz Vandan Diyarbakıra doğru yola çıktı

Partimizin 15 Haziran günü Hakkari ve Edirne’den eş zamanlı bir şekilde Ankara’ya doğru başlattığı “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü” 3’üncü gününde devam ediyor. Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar başkanlığında Hakkari’de başlayan yürüyüş kolumuz bu sabah Van’dan Diyarbakır’a doğru harekete geçti.

HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bileşen partilerimizin eşbaşkan ve sözcüleri, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyelerimiz ve milletvekillerimizden oluşan heyet bu sabah saat 10:00’da “Bijî berxwedana HDP’ê” diyerek Van'dan Diyarbakır'a doğru yola çıktılar.

Yürüyüşçüler Van’da yaptıkları açıklamada Hakkari ve Van’da coşku ile karşılandıklarını ve yürüyüşün Ankara’ya kadar aynı coşku ile devam edeceğini dile getirdi. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürtçe yaptığı konuşmada yürüyüşün engellenmesi için iktidarın her türlü yola başvurduğunu belirterek, “Yürüyüşümüzü engellemek için koronayı gerekçe yapıyorlar. Oysa biliyoruz ki dert korona değil. Dertleri özgürlük ve demokrasi mücadelesini engellemektir. Biz bu yürüyüşe başladığımızda onlar da Mahmur’a, Şengal’e, Kürt bölgesine saldırdılar. Biz HDP ve bileşenleri olarak, inanıyoruz ki bu yürüyüş Türkiye’ye demokrasi Kürdistan’a özgürlük getirecek. Mahmur ve Şengal’e yönelik saldırıları kınıyoruz. Bu iktidar faşizmi hedefliyor, bu faşizme karşı HDP mücadele ediyor. AKP ve MHP, barıştan, özgürlükten, demokrasiden korkuyor. Bu yürüyüş Ankara’ya kadar sürecek” diye konuştu. Aydeniz, yürüyüşün 20 Haziran’da Ankara’da sona ermeyeceğini belirterek, “Şimdiye kadar nasıl direndiysek bundan sonra da sonuna kadar direneceğiz. Biz ne kadar barış, özgürlük, demokrasi dedikçe onlar, savaş, şiddet, baskı diyor. Bunun için vekillerimizi, seçilmişlerimizi tutukluyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar halkımız sonuna kadar iradesine sahip çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

“Biz bu yürüyüşe bugün başlamadık” diyen ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ise “HDP ve HDP’den bu yana HDK, DTK olarak Türkiye ve Kürdistan halklarının onurlu özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Yan yana geldik çünkü bu gidişattan memnun değiliz. Birleştik çünkü özgür bir gelecek istiyoruz, mücadele ediyoruz çünkü faşist diktatörlüğe isyan ediyoruz. Bu mücadele önemlidir. Edirne’den Colemêrg’e yola çıktık. Yaşadıklarımız ortada” diye konuştu. Türkiye’de yaşanan duruma, emekçi, işçilerin ve halkın yaşadığı yoksulluğa dikkat çeken Taşkıran, “Bu koşullara isyandır bu demokrasi yürüyüşü. Günde 16 saat çalışan, iş güvencesi alamayan işçiler için, 16 günde 17 kadının katledilmesine karşıdır. Erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden kadınlar içindir. Çocuklarının kemikleri kaldırım taşları altına gömülen Kürt halkı içindir. Bu yürüyüş Kürtçe konuştuğu için katledilen Barış Çakan içindir. Dili, kültürü, inançları inkar edilen, eşit yurttaşlık talep eden Aleviler içindir. Topraklarından sürgün edilmiş Süryaniler ve diğer halklar içindir. Her şeyden önce onuru ayaklar altına alınmaya çalışılan halk onuru içindir. Kürt halkıyla onurlu bir gelecek içindir. Çözümsüz değiliz birlikte mücadele edersek çözüme ulaşabiliriz” dedi. Taşkıran, herkesin bu yürüyüşe katılması çağrısı yaptı.

Daha sonra Van’dan yola çıkan yürüyüşçülerin akşam saat 17:00 gibi Diyarbakır’a ulaşması bekleniyor. Yürüyüş Diyarbakır programı ile devam edecek.

17 Haziran 2020