Halklarımızın Hıdırellez’i kutlu olsun

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Halklarımız tarafından baharın gelişi olarak kutlanan Hıdırellez’in (Hıdır-İlyas), binlerce yıldır olduğu gibi yine şenlik ve neşe içinde geçmesi, sıkıntılı günler geçiren insanlarımıza deva olmasını dileriz.

Mezopotamya, Anadolu ve Balkanlarda birçok farklı inanç, dil ve kültür için ortak bir öğe olarak kabul gören Hıdırellez bolluk ve bereketin geldiğine inanılan bir bahar bayramı olarak binlerce yıldır kutlanıyor. İnanca göre 6 Mayıs’ta, topraktaki yaşamın koruyucusu ve yaratıcısı Hızır/Hıdır/Xızır ile sudaki yaşamın koruyucusu ve gözeticisi İlyas buluşur ve bu buluşmayla ölü tabiat canlanır, toprakta ve suda bolluk, bereket, devridaim başlar.

Anadolu’da daha çok Alevi yurttaşların kutladığı Hıdırellez, başta Romanlar olmak üzere diğer birçok halk ve inanç tarafından da kabul ve itibar görür. UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan Hıdırellez, inanç farklılıklarına rağmen bir arada yaşayan halkların ortak kültürü, aynı ruh halinin paylaşılması ve birlikteliği tarifi ile dünya mirası sayılmaktadır.

Bu Hıdırellez’de gül ağaçlarının dibine gömdüğümüz, ağaçların dallarına astığımız, nehirlere ve denizlere bıraktığımız dileklerimizin tüm insanlığa sağlık, yaşadığımız topraklara adalet, özgürlük ve barış getirmesi dileğiyle halklarımızın Hıdırellez bayramını kutluyoruz.

Hızır’ın bu pandemi günlerinde tüm insanlığa şifa olması dileğiyle.

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
6 Mayıs 2021