Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi sonuç bildirgesi

HDP Kadın İl Eş Başkanları Toplantısı 19.06.2016 tarihinde Genel Merkezimizde, Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ başkanlığında, Merkezi Kadın Koordinasyonu, Merkezi Kadın Meclisi, il örgütleri kadın eşbaşkanları ve il örgütleri kadın meclisi sözcüleri olarak toplanmıştır. Kadınlar, siyasal, toplumsal ve örgütsel durumları değerlendirerek aşağıdaki sonuçlara varmıştır:

Saray-AKP iktidarı, başkanlık rejimine geçmek için her türlü zorbalığı meşru gösterip; savaş, yağma, talan ve baskı uygularken, kadınları sindirmeye ve aileye hapsetmeye yönelik gerici politikalarına da her gün bir yenisini eklemektedir.

Kürdistan'daki özyönetim direnişlerini kıramayan iktidar, ülkenin batısında da örgütledikleri sivil faşist güçlerle yaşam alanlarımıza yönelik müdahaleyi hızlandırmıştır. Farklı halklara, inançlara, dillere, mezheplere, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine yönelik tahammülsüzlük kendini şiddet olarak ifade etmeye devam ederken bunlardan en fazla etkilenen gruplardan biri de kadınlar olmaktadır. Bu darbe rejimi muhafazakar ve neoliberal hırslarla, kadınların bedenleri ve yaşamlarına dair kendi kararlarını vermelerini engellemeye çalışırken, kadınlar arasında sözde ayrılıklar ve hiyerarşiler oluşturmaya, kadınları anne-anne olmayan, eksik/yarım-tam, evli-bekar/ boşanmış /dul olarak etiketlemektedir. Üstelik, bu darbe rejiminin kadın düşmanlığı sözle, söylemle sınırlı kalmamakta; yasa, politika ve uygulamalarla kadın bedeni üzerinden toplumu dizayn etmenin yollarını aramaktadır.

Saray, en temel evrensel hukuk kurallarını çiğneyerek toplumsal muhalefeti tehdit etmektedir. Bu yolla, emek, barış, demokrasi ve özgürlükten yana olanların iradesini, HDP’li seçilmişleri demokratik siyaset çizgisinin dışına itmeyi amaçlamaktadır.

Biz kadınların durduğu yer dün olduğu gibi bugün de nettir:

Saray-AKP iktidarının halklara ve inançlara dönük tekleştirme politikası, özel istihdam büroları ile kurmaya çalıştığı kölelik-çalışma kampları, direnişçi Kürt halkına yönelik soykırım planları, kadın bedeni üzerinden geliştirdiği toplum ve nüfus mühendisliği boşa düşecektir. Erdoğan’ın “değişim” bizim kadın düşmanlığı dediğimiz; kadın bedeni, kadın emeği ve kadın iradesini gasp ederek hayata geçirmeye çalıştığı bu politika, kadınların bin bir mücadele ile ördüğü eşitlik ve özgürlük duvarlarına çarpıp geri dönecektir.

Kentlerimizi yıktınız, kadınları ve çocukları katlettiniz. Cevabımız ve direnişimiz kentlerimizi yeniden kurmak, yaşamı yeniden inşa etmek olacaktır. Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak, İdil, Silopi, Hakkari, Yüksekova’da her yıkılmış binayı yeni yaşamın ve kadın iradesinin harcıyla yeniden kuruyoruz. Kadın Meclisimizin iradesiyle kurduğumuz kadın heyetlerinin dayanışma ziyaretlerini, Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı vesilesiyle yeni bir kucaklaşmaya dönüştürecek, ülkenin her yerinden kadınlarla birlikte yıkılan kentlerdeki halkımızla buluşmaya devam edeceğiz.

Kadınlara yönelik saldırılar, artık bir cins kırıma dönüşmüş durumdadır. Kadın cinayetleri davalarında yargı tarafından işlenen “teşvik” ve “tahrik” suçuna karşı cevabımız Çilem Doğan’ın şahsında özsavunma hakkını kullanan tüm kadınların onurlu duruşu ve umududur.

Kadını nesneleştiren, emeğini köleleştiren, hayatını güvencesizleştiren yasalar Avon’daki, Kastaş‘taki kadın işçilerin direnişlerine çarpacaktır.

Kararlıyız:

Faşist ve gerici, kadın düşmanı her saldırı onurlu direnişimizle karşılanacaktır. İrademize, yaşamımıza, emeğimize, bedenimize, kimliğimize dokunan her saldırı özsavunmamızın duvarına çarpacaktır.

Kadınların mücadelesini yeni yaşam inşasının kaldıracı, merkezi düzeyde ve iller düzeyinde oluşturduğumuz kadın meclislerimizi demokrasi kültürümüzün odağı yapacağız. Halkın kadın yarısıyız. Varlığımız ve irademize yönelen saldırılara izin vermeyeceğiz.

HDP bir kadın partisidir:

Umudun ve kadın gücünün büyütülmesi için tüm kadınları HDP’ye üye olmaya ve kadın meclislerinde örgütlenmeye çağırmaya devam edeceğiz.

HDP'li kadınlar olarak, sistemin her türlü engelleyici ve kadını aşağılayan, geriye iten politikalarına karşı duracağımızı; başta dokunulmazlıklar olmak üzere Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ ve milletvekillerimiz şahsında kadın irademize yönelik her türlü baskı ve engellemeye karşı direnme hakkımızı kullanacağımızı ve bunun için alanları terk etmeyeceğimizi duyuruyoruz.

Halkların Demokratik Partisi
Kadın Meclisi