Hatay İskenderundaki işkenceye dair suç duyurumuz

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonumuz ile parti avukatlarımız Hatay’ın İskenderun ilçesinde aralarında ilçe yöneticimiz Rıdvan Atman'ın da bulunduğu 10 kişiye yapılan işkence ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Başvuruda Hatay Valisi ve Emniyet Müdürü, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü ve işkence fiilini işlemiş kamu görevlileri hakkında işkence suçu işlemekten işlem yapılması istendi.  

Suç duyurusunda, gözaltına alınanlarla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığı, buna rağmen gözaltına alınan 10 kişiye ağır işkenceler yapıldığı ve bunun savcılığa bildirildiği belirtilerek şöyle denildi:

“Yaşanan deprem felaketinde yakınlarını kaybetmiş, evleri yıkılmış ve iş yerlerini tahliye etmek zorunda kalan suçsuz insanlara, görevli kolluk personelleri tarafından ağır işkence yapılmıştır. İşkence Anayasa'da, 5237 sayılı Türk Ceza Yasasında ve birçok uluslararası sözleşmede yasaklanmıştır. İşkence ve kötü muamele yasağı uluslararası ölçekte yasa ile teminat altına alınan bir suç tipidir. Maalesef ki dosya şüphelilerine kaba dayak atılmış, yüzlerinde ve vücutlarında ciddi patlak ve morartılar oluşmuş, hakaret edilmiş, onur kırıcı davranışlar sergilenmiş, ters kelepçe ile yüzleri duvara doğru çevrilmiş ve o şekilde ayakta bekletilmişlerdir. Bahse konu işkence ve kötü muamele görüntüleri ile darp edilmiş kişilerin görüntülerini ekte savcılığınıza sunmaktayız.”  

21 Şubat 2023

Etiketler: #deprem , #maraş depremi