Hatimoğulları: İktidar yerel yönetimleri siyasi uydusu gibi çalıştırmak istiyor, bizler bunu reddediyoruz

Kars Belediyemize yönelik son dönemlerde artan saldırı ve karalama kampanyalarına karşı bir heyetimiz kenti ziyaret etti. İl binamızda Belediye Eşbaşkanlarımız Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca ile bir araya gelen heyet burada bir açıklama yaptı. Heyet adına açıklama yapan Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız ve Adana Milletvekilimiz Tülay Hatimoğulları Oruç, şöyle konuştu: 

Bugün Kars Belediyesine dönük yandaş medya tarafından başlatılan bir kampanya söz konusu. Tabii ki bizler bu kampanyanın amacını, nelerin hedeflendiğini, özellikle Türkiye’deki son 3-3,5 yıllık siyasi sürece baktığımızda bunun hangi amaçla yapıldığını gayet iyi biliyoruz. Kars Belediyesi, HDP tarafından kazanılmış bir belediyedir.

Kars Belediyesi bütün Türkiye’ye model olacak bir belediye meclisiyle yönetiliyor

Kars Belediyesi bugün bütün Türkiye’ye model olacak, bütün farklı siyasetlerin temsiliyetlerinin olduğu bir meclisle yönetiliyor. Bu meclis, tamamen Kars halkları için, kentin yeniden inşası için canla başla çalışmaktadır. İşte tam da yandaş medyanın AKP iktidarının ve küçük ortağı MHP’nin tahammül edemediği nokta budur. Çünkü burada böylesi bir çalışma olması istenmemektedir. 

İktidar, yerel yönetimlerin kendilerinin siyasi uydusu gibi çalışmasını istiyor

Çünkü onların derdi yerel yönetimlerin esas vazifesini yerine getirmesi değil; yerel yönetimlerin kendilerinin siyasi uydusu gibi çalışmasını istiyorlar. Oysaki Kars Belediyesi özgün faaliyetleri ve farklı siyasi partilerin temsil edildiği bir meclisle çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütmektedir. Bugün Kars Belediye Meclisindeki bu çeşitlilik aslında Türkiye’nin çeşitliliğini göstermektedir. 

Benim Barış Meclisi sürecinden tanıştığım değerli Ayhan Bilgen, belediye eşbaşkanımız o sürecin mimarlarındandır. Bu ülke insanlarının kardeşçe, huzur içinde, ayrıştırılmadan, kutuplaştırılmadan nasıl yaşayabileceğine dair güçlü söz kurmayı başarmış ve Türkiye Barış Meclisi’nin önemli neferlerinden biri olmuştu. İşte tam da o anlayışın, yerel yönetimlere yansımalarını Kars Belediyesinde görüyoruz. 

Yerel yönetimlerin halkla dayanışmasına, salgınla mücadele etmesine tahammül edemiyorlar

Bugün Kars Belediyesini, Kardeş Aile Kampanyamızı bu şekilde hedefleyerek, daha çok dayanışma ve ortaklaşmaya ihtiyacımız olan bugünlerde yapmaya çalıştıkları şey yerel yönetimleri etkisizleştirmektir. Bakın Korona Virüs günlerinde yemediler, içmediler Batman Belediyesi dahil 8 belediyemize kayyım atadılar. Sebep; çünkü dezenfektan ve maske dağıtıyorlardı, çünkü Korona Virüsle mücadele konusunda halka gerekli hizmeti sağlıyorlardı. İşte buna tahammül edemediler. 

Bütün toplum Cumhur İttifakının eline baksın istiyorlar 

Elbette bununla da yetinmediler Korona günlerinde. Adana, Mersin, İstanbul Belediyeleri gibi birçok büyükşehir belediyesinin yardımlaşma ve dayanışma için açtıkları hesaplar bloke edildi. Bakın aşevleri kapatıldı. Çünkü diyorlar ki hiç kimse hiç kimseyle dayanışamaz. Herkes, bütün toplum bir tek ele bakacak o da Cumhur İttifakı; onun dışında kalanların birbiriyle dayanışmasına, birbirine el uzatmasına müsaade etmeyeceğiz diyen bir otoriter zihniyetle karşı karşıyayız. Oysaki pandemi günlerinde, bu ve benzeri olaylarda merkezi hükümete düşen görev nedir? Elbette koordineli bir şekilde yerel yönetimlerle bu hizmetleri sağlamaktır.

Merkezi hükümet yerelle koordineli çalışsaydı maskeler her sokağa her eve ulaşmış olurdu

Bugün AKP’nin ve Cumhur İttifakının virüsle mücadeledeki başarısızlığının simgesi, işte şu taktığımız maskenin dağıtım biçimi oldu. Maskeleri dağıtamaz hale geldiler. Defalarca yöntem değiştirdiler. Oysaki merkezi hükümet, yerel yönetimlerin görevini yerine getirmesine müsade etseydi, onlarla koordineli çalışsaydı, bencil bir şekilde siyasi çıkarları uğruna toplumun sağlığını hiçe saymasaydı bu maskeler çok daha başarılı bir şekilde toplumun her kesimine, her sokağa, her eve ulaşmış olurdu. 

Türkiye halkları, salgın sürecinde bile halka hizmet ulaşmasını engelleyenlere mahkum değildir 

Ama onların seçtiği yöntem; herkes bize bakmak ve bize mahkum olmak zorundadır. Hayır değerli arkadaşlar hiçbirimiz onlara mahkum değiliz. Bugün ne Kars halkı ne Türkiye hakları ne Ankara, İzmir, Adana, Mersin halkları onlara mahkumdur. Salgın sürecinde bile partizanlık, siyasi ayrımcılık yapıp hizmetin halka ulaşmasını engellemeye çalışanlarla bizler uzlaşma niyetinde olmadık, olmayacağız da. 

Yolsuzluklara bulaşmış Kızılayınız sizin olsun, biz tertemiz bir dayanışma içerisindeyiz

Bizlerin Kardeş Aile Kampanyası hedeflendi. Bakın Kardeş Aile Kampanyası bugün bir toplumun esasen olmazsa olmazı olan, zor günlerde dayanışmanın sembolü olan bir kampanyadır. Bu kampanyayı HDP başlatmıştır. Ama HDP’nin bu manada hesabına giren herhangi bir nakdi katkı yoktur. Bugün amacımız; Türkiye’de yaşayan bütün halkların, Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Lazıyla, Azerisiyle, Çerkesiyle sayamadığım 72 milletten insanın arasında bir eşleşmeyi sağlamak ve bu dayanışma köprüsüyle bütün farklı halklardan ve inançlardan ihtiyaç sahibi insanların, katkı sağlayabilecek ailelerle buluşmasını sağlamaktır.  Bunun için bize diyorlar ki Kars Belediyesi hedef gösterilerek, sahte Kızılay diyorlar, bir örgüt ismi vererek örgütün Kızılayı diyorlar. Bugün bizim yaptığımız bu kampanya şu an ismini zikrettiğimiz kurumsal Kızılay’dan zaten uzak dursun istiyoruz. Çünkü bugün AKP iktidarı Kızılay dahil her kurumun ismini cismini kirletme konusunda nam salmıştır. Bugün Kızılay'ın aracı olduğu yolsuzluğu Başkentgaz ve çocuk istismarıyla bilinen Ensar Vakfı'na aktarılan paraları biliyoruz, bunu kamuoyu biliyor. Bunu TBMM’de belgeleriyle biz paylaştık. O nedenle biz diyoruz ki bu tarz Kızılaylarınız sizin olsun, biz burada sadece ve sadece tertemiz bir dayanışma içerisindeyiz. Bizim Kardeş Aile Kampanyasındaki hedefimiz, ihtiyaç sahibi ailelerle dayanışmak ve dayanışmayı gerçekleştirmektir. Bütün baskılara, engellemelere rağmen bunu sürdürmeye devam edeceğiz.

Kars Belediyesi çetelere çıkar sağlamayı reddettiği için, temiz çalıştığı için saldırılara maruz kaldı 

Kars Belediyesi’ne dönük ayrıca şunu belirtmek istiyorum burası farklı halkların yaşadığı bir bölge. Son derece de siyasi çeşitliliğe sahip olan bir bölge. Bu ilimizde HDP belediyesi iki değerli eşbaşkanımız ve belediye meclis üyelerimiz, halklar arasında köprü kurma anlamında önemli emekler harcamaktadırlar. Yine bugüne kadar Kars Belediyesinin kaynaklarını çetelere peşkeş çekenlere karşı oldukça net, temiz, insana ve doğaya hizmet odaklı faaliyet yürütmektedir belediyemiz. İşte bu belediyenin bu şekilde çalışma yürütmesine tahammül etmeyenler, yani bir yandan siyasi görüşünden dolayı bunu kabullenmeyenler öte yanda çetelere çıkar sağlamayı reddettiği için saldırılara uğramaktadır. 

Kars Belediyesini güçlü biçimde sahiplenmenin zamanıdır

Bugün yandaş basının hedef haline getirmesinin yanısıra adları uyuşturucu kaçakçılığına, cinayetlere karışmış olanlar belediyemize zarar vermeye çalışıyor. Buradaki hedef esasen iki değerli eşbaşkanımıza sert bir mesaj vermektir. Ama iki başkanımız, meclis üyelerimiz ve partimiz HDP nasıl seçimden bugüne kadar hesap verilebilir bir çalışma yürüttüyse, nasıl kente katkıyı şeffaf bir şekilde yürüttüyse, büyük bir borçla aldıkları belediyeyi her şeye rağmen, projeleri desteklenmemesine rağmen kıt kaynaklarla yürütmeyi başardılarsa, bundan sonra da büyük bir dayanışmayla başaracaklardır. Bizim çağrımız Kars halklarınadır: Belediyemize zarar vermek isteyen merkezi hükümetin siyasi çıkarlarına karşı, burada belediyemize zarar vermek isteyen yerel çıkar gruplarına karşı belediyemizi ve belediye eşbaşkanlarımızı en güçlü biçimde sahiplenmenin zamanıdır. 

Türkiye’deki vicdan sahibi herkesin de desteği ve dayanışması devam edecektir

Bu çıkar gruplarına hiçbir şekilde pabuç bırakmamak için Kars halklarının ve STK2lerinin tek vücut halinde belediyemizin yanında durarak bu dayanışmayı göstermesi önemlidir. Bakın, bunun yansımaları Türkiye kamuoyunda da güçlü olmuştur. Demokrasi İçin Birlik (DİB) bir imza kampanyası başlattı. 122 kurumun imzası bir gün içinde sağlanmış oldu. Bunun devamı gelecektir. Belediyemizi hedefleyenler şunu çok iyi bilmelidir ki; Türkiye’deki vicdan sahibi herkesin desteği ve dayanışması devam edecektir. 

6 Mayıs 2020