"Hayatta Kalmak İçin 28 Gün Güvenceli Kapanma" çağrımız

Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan, "Hayatta Kalmak İçin 28 Gün Güvenceli Kapanma" başlıklı 8 maddelik öneri paketimizi açıkladı:

Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan, milletvekillerimiz Necdet İpekyüz, Habip Eksik ve Semra Güzel ile birlikte Kovid-19 salgını ve alınması gereken önlemler konusunda TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. AKP iktidarının tercih ve uygulamaları sonucunda salgının tüm yurttaşlar için bir hayatta kalma mücadelesine dönüştüğünü ifade eden Paylan, "Hayatta Kalmak İçin 28 Gün Güvenceli Kapanma" başlıklı 8 maddelik öneri paketimizi açıkladı. Paylan şunları söyledi:

Kovid-19 can almaya devam ediyor. Kovid-19 her gün yüzlerce vatandaşımızın canını alırken bu durumu normalleştirmiş durumdayız. Yalnızca Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı bu turkuvaz tabloya baktığımızda dün 235 vatandaşımız canını kovid 19'dan dolayı kaybetmiş durumda. Resmi rakamlara göre 235 olan Kovid-19 nedeniyle olan ölüm sayılarının biz çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bu rakamların 500’ün çok daha üzerinde olduğunu biliyoruz. Ama Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sayılara göre Kovid-19 yüzünden bir günde olan ölüm sayısı bile felakettir. Bakın memlekette bir uçak düşse 150 vatandaşımız hayatını kaybetse o gün ulusal yas ilan edilir. Türkiye’de Kovid 19 nedeniyle her gün 4 uçak düşüyor. Memlekette bir maden faciası olsa o gün ulusal yas ilan edilir. Memlekette her gün iki Soma maden faciası oluyor. Bakın İzmir depremi oldu, 116 vatandaşımız hayatını kaybetti, bir hafta Türkiye'de hayat durdu. Kovid-19 nedeniyle her gün 4 İzmir depremi yaşıyoruz. Maalesef bu durum normalleştirilmiş ancak bu durumun normalleşmesini kabul etmiyoruz. 

28 günlük tam kapanma öneriyoruz

Bunun için HDP olarak, HDP Kriz Masası, Ekonomi ve Sağlık Komisyonları olarak ölümleri durdurmak için 28 günlük tam kapanmayı öneriyoruz. Kovid 19 pandemisi Saray'ın vicdansız tercihleri sonucunda tüm yurttaşlarımız için bir hayatta kalma mücadelesine dönüşmüştür.. Bu ölümler şu anda kontrol altına alınabilmiş değil. Saray'ın yaptığı kısmî kapatmalar yeterli etkiyi göstermiyor ve hergün yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. AKP iktidarı aylardır pandemi ile ilgili yalanlar söyleyip ekonominin çarkını döndürmek için binlerce yurttaşımızın ölümüne sebebiyet verdi. Uygulanan kısmî kapanmalar da yeterli etkiyi göstermedi. Hergün yüzlerce vatandaşımız ölüyorsa biz HDP olarak buna sessiz kalamayız. 

Yalnızca ekonomik gücü olanlar evlerinde kalabiliyor

Pandemide birinci dalgada olduğu gibi ikinci dalgada da güvenceli tam kapanmayı öneriyoruz. HDP olarak ölümleri durdurmak ve pandemiyi kontrol altına almak için tüm vatandaşları güvenceye alarak zorunlu sektörler dışında tüm ekonomik faaliyetleri durdurarak 28 günlük tam kapama öneriyoruz. Evde kal çağrıları yapıyor iktidar aylardır ama evde kal çağrılarına yalnızca ekonomik gücü olanlar uyabiliyor. Ama yaşamak için çalışmak zorunda olan yurttaşlarımız işte bu görüntülerle işyerlerine gidiyorlar. Alt alta, üst üste minibüslerde, metrobüslerde, otobüslerde iş yerlerine gidiyorlar. Pandemi şu şekilde kontrol edilemez. Metrobüs duraklarında binlerce vatandaşımız minibüs duraklarında otobüslerde, trenlerde, işyerlerine bu şartlarda gidiyorlar. İşyerlerindeki çalışma şartlarında ve yemekhanelerde binlerce işçi yan yana yemek yiyor sırt sırta çalışıyor. Kovid 19’u işlerinde birbirlerine bulaştırıp evlerine götürüyorlar. Hem kendileri hayatlarını kaybediyorlar hem de ailelerinin ölümlerine sebep oluyorlar. 

Ekonomik güvence olmadan kapanma olmaz

Maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız evde kalabiliyorlar. Ama çalışmak zorunda olan vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. Buna sessiz kalamayız. Bakın İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yaptığı açıklamalarda iş cinayetlerinin yüzde 54'ü Kovid 19 nedeniyle oluyor. Şu anda emekçilerin yoksulların çalışmak zorunda olduğu günümüzde her gün yüzlerce vatandaşımız Kovid 19 hastalığını kapıyor, evlerine gidiyor ve ailelerinin ölümüne sebebiyet veriyorlar.  Biz buna sessiz kalamayız. Bakın aşı tartışmaları var. Aşı tüm yurttaşlara ulaştırılana kadar, pandemiyi kontrol altına almak için TTB’nin de önerdiği gibi zorunlu sektörler dışında tüm ekonomik faaliyetlerin durdurulmasını ve 28 günlük tam kapanmayı öneriyoruz. Ancak pandemideki 28 günlük kapanma ekonomik güvence sağlanmadan olmaz. 

Tedbirler zararları karşılayacak boyutta olmalıdır

Pandemide birinci dalga kapanmalarında yine kısmî kapanma yaptılar ancak vatandaşlarımıza herhangi bir güvence sağlamadılar. Onları bankalara yönlendirip daha da fazla borçlandırdılar. Oysa bu iktidar 9 aydır işçilere esnaflara borçludur. Onları borç altına sokmuştur. Herhangi bir güvence ve destek de sağlamamıştır. Şimdi bu 28 günlük kapanma döneminde kamu bütçesinden doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. Vatandaşlarımızın artık pandemiye ve pandemiye dayatılan ekonomik güvencesizliğe dayanma gücü kalmamıştır. Biliyoruz ki hiçbir güvence sağlanmadan esnafa işlerini kapat diyen iktidarın uygulamalarını Korona Virüsü kadar tehlikelidir. Yurttaşlarımıza dayatılan güvencesiz kapatmayı reddediyoruz. 9 aydır iktidara "esnaflara destek ver" diyoruz, iktidara, 9 aydır "esnaflar aç açıkta, iflasla karşı karşıya" diyoruz. 9 ay sonra iktidar sözüm ona iktidara bir tedbir paketi açıkladı. Ve esnaflara yalnızca 3 ay süresince ayda bin tl desteği reva gördü. Oysa esnaflar onbinlerce yüzbinlerce lira borçlu ve her gün kan kaybediyor. Eğer kovid 19 pandemisi ile ilgili tedbirler alınacaksa bu tedbirler esnafların zararlarını karşılayacak boyuta olmalıdır. Kayıtlı çalışan işçiler de 1168 TL’lik sefalet ücretine mahkum durumdadır. Bu durumun işçilerin ve esnafların kaybettikleri giderlerini karşılayacak durumda olması lazım

İşsizlere 5 bin TL, esnaflara 10 bin TL doğrudan gelir desteği öneriyoruz

Almanya da tam kapanmaya gidiyor. Avrupa'da pek çok ülke tam kapanmaya gidiyor. Onlar pandemiyi kontrol altına almak, halkın sağlığını güvence altına almak için tam kapanmayın diyorlar ama tam kapatmaya giderken esnafların toplam giderlerini yüzde 90’ına kadar karşılıyorlar. Her bir işçiye doğrudan gelir desteği veriyorlar. 10 milyarlarca euroluk destek veriyorlar. Saray'dan ne destek çıktı topu topu ayda 1000 tl lik destek. Yani yüz euroluk destek. İşte kaynaklar savaşlara saraylara ve yandaşlara gidince esnaflara da bu kadar düşük bir destek çıkıyor ve dağ fare doğuruyor. Biz bu açıdan Kovid-19’a 28 günlük tam kapanma süresinde işini kaybeden, işsiz olan, güvencesiz olan, gelirsiz olan tüm vatandaşlarımıza 5 bin TL doğrudan gelir desteği verilmesini öneriyoruz. Ve aynı şekilde işyeri kapatılan tüm esnaf, zanaatlar ve seyyar satıcılara da 10 bin tl doğrudan gelir desteği verilmesini istiyoruz. Bu rakamlar bazılarına yüksek gelebilir ama bütçe tercihlerini değiştirirsek bu rakamları ödemek mümkündür. İktidar işçilere de işsizlere de dar gelirlilere de borçludur. Esnaflarımız işçilerimizi bankalara borçlu, iktirada onlara borçludur. Onun için pandemiyi kontrol altına alacak 28 günlük kapanma süresince evde kalacak işçilere 5 bin TL ve esnaflara 10 bin TL doğrudan gelir desteği verilmesi mümkündür.

28 gün güvenceli kapanma öneriyoruz

Biz, Kovid-19 ile ilgili 28 günlük tam kapanma öneriyoruz. Bu tam kapanmayı koşullarla öneriyoruz. Şimdi sizlere tam 8 maddelik, kapanmanın nasıl olması gerektiğine dair önerilerimizi sunuyoruz. 

Birinci madde: Hayati sektörler dışında tüm ekonomik faaliyetler durdurulmalıdır.

İkinci madde: 28 gün boyunca, şehirlerarası ve uluslararası tüm seyahatler durdurulmalıdır. Öte yandan yurttaşlarımıza yaşadıkları yerlerde fiziksel aktivite imkanı sağlanmalıdır. Yan, bu kapanma tam bir sokağa çıkma yasağı şeklinde uygulanmamalıdır. Yurttaşlarımıza kendi yerellerinde mutlaka sokağa çıkma imkanı sağlanmalıdır. 

Üçüncü madde: İhtiyaç duyulan sağlık personeli kadroları tamamlanmalı, salgının kontrol altına alınması için bütçe kaynakları seferber edilmelidir. Yani bu 28 günlük süreçte tüm hastalar tespit edilmeli, tüm bütçe kaynakları pandeminin kontrol altına alınması için seferber edilmelidir. 

Dördüncü madde: Yeterli miktarda ve nitelikli aşı gecikmeden halka ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Yani 28 günlük bu kapanma süreci aşının öncelikle risk gruplarına uygulanması için fırsattır aynı zamanda. Bu 28 günlük süreçte nitelikli aşı vatandaşlarımıza ulaştırılmalıdır. 

Beşinci madde: İşsiz olan, geliri olmayan tüm yurttaşlarımıza 28 günlük kapanma karşılığında 5 bin TL doğrudan gelir desteği verilmelidir.

Altıncı madde: İşyeri kapatılan tüm esnaf, zanaatkar ve seyyar satıcılara 28 günlük kapanma karşılığında 10 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. 

Yedinci madde: Tüm vergi borçları, bankalara olan tüm borçlar faizsiz biçimde ertelenmelidir. 

Sekizinci madde: Güvenceli kapanma boyunca elektrik, doğalgaz, su, internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olarak sağlanmalıdır. 

28 gün güvenceli tam kapanma uygulanırsa hayat çok daha çabuk normale döner

28 günlük bu tam kapanmayı uygularsak hem vatandaşlarımızın sağlığını güvence altına almış olacağız hem pandemiyi kontrol altına almış olacağız hem de vatandaşlarımızı ekonomik güvenceye almış olacağız. Bu sağlanırsa 10 binlerce vatandaşın hayatını kurtarırız. Aşı konusunda vatandaşlarımız beklentiye sokuldu. Ama her gün en az 500 vatandaşımız hayatını kaybediyor ve bu ayda 15 bin kişiye tekabül eder. Bu bir felakettir. Sağlıkçıların söylediklerine göre bu pandemi aylarca devam edecek. Önümüzdeki aylarda 10 binlerce vatandaşımız hayatını kaybedebilir. 

Ekonomik olarak sürekli kan kaybetmeye devam ediyoruz. Kısmi kapatmalarla esnafımız iflasla karşı karşıya kalıyor. Vatandaşlarımız açlık ile karşı karşıya kalıyor. Eğer 28 günlük tam kapanma uygularsak hayat çok daha çabuk normale dönebilir. Bu açıdan HDP olarak ölümleri durdurmak için, tüm vatandaşlarımızı ekonomik güvenceye alarak 28 günlük tam kapanmayı öneriyoruz. 

Soru: ATV’ye suç duyurusunda bulundunuz, değerlendirmeniz nedir? 

HDP her gün itibarsızlaştırılıyor. ATV ve havuz medyası her gün HDP’ye hakaretler yağdırıyor. HDP Türkiye’nin üçüncü büyük partisidir. AKP kadar, MHP kadar, CHP kadar, İYİ Parti kadar Türkiye’nin siyasi partisidir. Türkiye’de milyon vatandaşımızın iradesidir. Bu açıdan HDP’ye yapılan her türlü hakarete suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğiz. Bütün havuz medyasına da AKP şakşakçılığı yapmaktan vazgeçmesini öneriyor, onları gazetecilik yapmaya çağırıyorum. Yalnızca AKP’lileri çıkarmak yerine, HDP’lileri itibarsızlaştırmak yerine onların da fikirlerine yer açarsanız vatandaşımız gerçek habercilikle buluşmuş olur. Halkın haber alma hakkına da hizmet etmiş olursunuz. 

Soru: Meclis’te yaşanan kuru ekmek tartışmasına ilişkin değerlendirmeniz nedir?  

Kuru ekmek tartışmasının AKP milletvekilinden gelmesi çok doğal. Çünkü onlar halktan kopmuş durumda. Halkın halini bilmiyorlar. Halk şu anda kuru ekmeğe muhtaç durumda. Esnafa 1000 lira destek verdiler, günde 33 TL’ye tekabül eder. Bir öğünde 11 TL’ye esnafı mahkum ettiler. İşçileri kuru ekmeğe mahkum ettiler. “Kuru ekmek yiyor, demek ki aç değil” diyebiliyorlar çünkü onlar saraylarında lüks içinde yaşıyor, lüks arabalara biniyorlar ama halkın halinden anlamıyorlar. Halktan kopmuş bu iktidara halk gereken cezayı yakın zamanda verecektir. 

Soru: Dışişleri Bakanı “kazansanız da bu iktidarın size verilmeyeceğini biliyorsunuz” dedi. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir? 

Dışişleri Bakanı “kazansanız da bu iktidarın size verilmeyeceğini biliyorsunuz” diyerek bu iktidardan kolay kolay gitmeyeceklerine dair işaret vermektedir. Baskı ve zulüm politikalarını seçimlerde de göstermek konusunda işaret vermektedir. Bunu reddediyoruz. Seçimlerde halk, huzurunu ve refahını kaçıran bu iktidara gereken dersi verecektir. Onlar da kaybettiklerinde tıpış tıpış gidecekler. ABD’de Trump da gitmeyeceğine dair iddialar ortaya koyuyordu. Beyaz Saray’da kalacağına dair iddialar ortaya koyuyordu. Ama halk Trump’a gereken dersi verdi. 20 Ocak’ta Trump tıpış tıpış iktidarı Biden’a devredecek. Türkiye’de sonuçta demokratik seçimler olacak. İktidar mutlaka değişecek. Halk, bu iktidarı değiştirdiğinde onlar da tıpkı Trump gibi tıpış tıpış saraylarından gidecek.

16 Aralık 2020