HDK-HDP Gençlik Meclisleri, öğrencilere yönelik soruşturma, uzaklaştırma ve tutuklamalara dikkat çekmek amacıyla İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. HDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nun da katıldığı toplantıda, "Soruşturma ve baskılara son, özgürlüğümüzü örgütlüyoruz" yazılı pankart açıldı. HDK-HDP Gençlik Meclisleri adına yapılan basın açıklamasını HDP MYK üyesi Can Memiş okudu. Üniversitelerde artan soruşturmaların Kobanê eylemleri gerekçesi gösterilerek dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirten Memiş, 2014 yılının 9 ayında 575 öğrenciye soruşturma açıldığını ve bunların 101'ine ceza verildiğini söyledi. Ekim ayı ile birlikte rakamlarda ciddi bir artış olduğunu dile getiren Memiş, üniversitelerde eylem örgütlemenin, boykot çağrısı yapmanın, afiş asmanın, IŞİD destekçilerine karşı üniversiteyi savunmanın soruşturma gerekçeleri arasında yer aldığını söyledi. Devletin saldırıları sonucunda yüzlerce demokrat, muhalif, sosyalist ve yurtsever gencin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Memiş, mecliste kabul edilen yargı paketiyle gençlerin mücadelesinin hedef alındığını söyledi. Polislere uygulanan cezasızlık politikalarına dikkat çeken Memiş, 11 Mayıs 2010'da polis tarafından vurularak katledilen Muğla Üniversitesi İşletme Bölümü 2'inci sınıf öğrencisi Şerzan Kurt'un yarın Eskişehir'de görülecek duruşmasına katılım çağrısında bulundu.

Özgürlükçü Avukatlar Derneği üyesi Avukat İbrahim Bilmez ise, siyasi tansiyonun yükseldiği dönemlerde, iktidarın muhalefetin öncülüğünü yapan gençlere yöneldiğini ve bunun sonucunda yüzlerce öğrencinin tutuklandığını söyledi. 6-8 Ekim Kobanê eylemlerinde haklı tepkilerini ortaya koymak için sokağa dökülen yurttaşların tepkilerinin meşru olduğunu ifade eden Bilmez, Kobanê eylemleri sonrasında 400 öğrencinin gözaltına alındığını ve birçok öğrencinin soruşturma açılarak okuldan uzaklaştırıldığını söyledi.

Ardından konuşan HDP MYK Üyesi Sezai Temelli ise, üniversite öğrencilerine açılan soruşturmaların AKP dönemindeki artışına dikkat çekerek, "Bu kamu düzeni sağlama perspektifinden başka bir şey değil. Polis şiddetiyle, soruşturmayla kamu düzeni sağlanamaz. Kamu düzeni için demokratik hakların kullanımı ile sağlanır. Kamu düzeni için mücadeleye devam etmek gerekir" dedi.

Ardından konuşan Marmara Üniversitesi öğrencisi Samet Gündoğdu, temel haklarını kullandıkları için polis, özel güvenlik ve üniversite işbirliğiyle birçok öğrenci hakkında soruşturma açıldığını belirterek, açılan soruşturmaların ardından verilen uzaklaştırma cezalarıyla birçok öğrencinin öğrenim hakkının gasp edildiğini söyledi. Gündoğdu, öğrencilerin taleplerini şu şekilde sıraladı: " Üniversite idaresinin hukuksuz uygulamalardan vazgeçsin, uzaklaştırılan arkadaşlarımızın cezalarının kaldırılsın, öğrencilerin haklarını tehdit eden polis, özel güvenlik, üniversite idaresi ve faşist çeteler hakkında soruşturma açılsın."

HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise, Kobanê olaylarının üniversitelere ve topluma yansımasının doğal olduğunu ancak AKP hükümetinin bu konuda acımasız ve katı bir tavır içinde olduğunu ifade etti. Üniversitelerin AKP'nin baskısı altında olduğunu vurgulayan Zenderlioğlu, "12 Eylül'deki gibi kendine göre insan yetiştiriyor. YÖK akşam aldığı talimatları sabah uyguluyor. Kendi sömürülerini, talan anlayışlarını sıklaştırmak için düşünen insana karşı bir baskı var" şeklinde konuştu. Devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilere yönelik baskı ve sindirme politikalarına dikkat çeken Zenderlioğlu, "Bu mücadeleyi daha donanımlı hale getirmek için gençlerin yanında olacağız" dedi.

05.12.2014