HDK ve HDP Kadın Meclisi üyeleri, eski bir istihbaratçının tecavüz girişiminden kendini korumaya çalışırken saldırganın ölümüne neden olan İranlı Reyhaneh Jabbari hakkında verilen idam cezasının geri çekilmesi için İstanbul Cağaloğlu'ndaki İran Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

HDK ve HDP Kadın Meclisleri adına açıklamayı yapan HDP PM üyesi Aynur Seyrek, İran'da 2013 yılında 369 kişinin idam edildiğini belirterek Uluslararası Af Örgütü'ne göre ise bu sayının 700'e yakın olduğu, yılbaşından bu yana ise 199 kişinin idam edildiğini söyledi.
İran'ın dünyada en fazla idam cezasının uygulandığı üç ülkeden biri olduğunu ifade eden Seyrek, önümüzdeki günlerde de Reyhaneh Jabbari'nin idamının söz konusu olduğunu kaydetti. Jabbari'nin 19 yaşında bir dekoratör olduğunu ve 2007 yılında eski bir istihbaratçı Morteza Abdoli Sarbandi'nin evine dekorasyon için gittiğinde Sarbandi'nin tecavüz amaçlı saldırısına uğradığını ve kendisini savunmaya çalışırken ölümüne neden olduğunu hatırlattı. Seyrek, "Yanında avukat olmaksızın ifadesi alınan Jabbari, ölüm cezası ile yargılandı. Jabbari, Tahran'daki Evin Cezaevi'nde tutuklu kaldığı 2 ay boyunca ailesi ve avukatıyla da görüştürülmedi" diye konuştu. Jabbari'nin 7 yıldır cezaevinde tutuklu olduğuna ve idam kararının infazıyla yüz yüze olduğunu söyleyen Seyrek, Jabbari'nin ancak ailesinden af talep etmesi ve onların kabulü halinde idam cezasının geri çekilebileceğini aktardı.

Jabbari'nin sadece kendini savunduğu vurgulayan Seyrek, "Jabbari hakkında idam cezası uygulanmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Kadınlar, hem ataerkil sistem ve hem de sosyal baskılar nedeniyle mahkemeler önünde zaten eşitsiz bir standartla karşı karşıyadır" dedi. İran Mahkemesi'ni "Kadının beyanı esastır" ilkesini dikkate almaya çağıran Seyrek, İran hükümetine de seslenerek, Jabbari'nin infazının derhal durdurulmasını ve serbest bırakılmasını istedi.

05.05.2014