HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Kobanê'ye yönelik yardımların AFAD ve Kızılay tarafından kayda alınmasına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Baluken, önergesinde, "Kobane kantonuna IŞİD saldırıları sonrasında Kobane'den Türkiye'ye gelen 192 bin kişiye yönelik kamu açıklamalarına göre Türkiye'den Kobani'ye son 1.5 yılda 27 milyon lira değerinde gıda, ilaç, giyim, barınak ve hijyen yardımı yapıldığı ve IŞİD'in Kobani'ye yaptığı saldırı öncesi 790 TIR, savaş sonrası ise 110 TIR olmak üzere 900 TIR yardım Kızılay ve AFAD üzerinden götürüldüğü belirtilmektedir" diye belirtti.

Yerel halktan alınan bilgilere göre, yardımların çoğunun sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler aracılığı ile sağlandığını ifade eden Baluken, "Fakat bu yardımların AFAD ve Kızılay tarafından kayda alınarak Kobane'ye geçirildiği belirtilmektedir. Bu kayda alma işleminden dolayı Kobane'ye yönelik tüm yardımları kamunun yaptığı şeklinde bir yanılsama yaratılmak istenmektedir" diye kaydetti.

Baluken, konuya ilişkin Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "Kobane'den Türkiye'ye gelenlerin sayısı kaçtır? Bu kişiler nerede barındırılmaktadır? Barındırılma mekânlarının kaçı kamu tarafından tahsis edilmiştir? 04.11.2014 tarihi itibariyle, Kobane'den gelenlerin barınma, sağlık ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması için kamu kaynağından ne kadar miktar ödenmiştir?
Kobane'ye IŞİD saldırılarından sonra tıbbi ve insani yardım amaçlı kaç TIR yardım gönderilmiştir? Bu yardımların kaçı Sivil Toplum örgütlenmeleri ve yerel yönetimler aracılığı ile kaçı kamusal finansman aracılığı ile sağlanmıştır? Kobane'den gelenler hangi periyodlarla sağlık taramasından geçirilmektedir? Bu sağlık taramaları sonrası tedavi hizmetleri eksiksiz bir biçimde uygulanmakta mıdır? Kobane ve diğer bölgelerden gelenler arasında tedavisi ithal ilaçlara muhtaç olan kişiler vardır. Bu ithal ilaçların temini hususunda sorunlar yaşanmaktadır. Söz konusu sorunların giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Türkiye'ye Kobane, Şengal ve Suriye'den göç edenlerin barınma, beslenme ve tıbbi ihtiyaçları açısından kış ayları ile birlikte, var olan sorunların derinleşeceği bilinmektedir. Kış ayları öncesinde Türkiye'ye gelenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere alınan önlemler var mıdır? Bu konuda bir planlama yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu konuda ayrılan kamusal kaynağın boyutu nedir?"

05.11.2014