HDP Ankara Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları Songül Erol Abdil ve Salman Kaya, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Konferans Salonu’nda düzenledikleri basın toplantısı ile önerilerini sundu. Abdil, kendilerinin “çılgın” projeleri olmadığını, halk ile birlikte projeleri olduğunu vurguladı. Abdil, HDP’nin öne çıkardığı başlıca ilkenin şehri halkın kendisinin yönetmesi olduğunu belirterek, “HDP mahallelerden başlamak üzere ilçe ve il düzeyinde halk meclisleri ile yurttaşları şehri yönetmeye çağırıyor. HDP’nin demokratik ve özerk yerel yönetim modeli sokaktan başlayarak, yurttaşların karar sahibi olduğu yönetim biçimidir” diye belirtti.

‘Ankara Taahhütnamesi’

Abdil, HDP olarak 5 maddeden oluşan “Ankara Taahhütnamesi” hazırladıklarını söyledi. Ankara Taahhütnamesi’nin maddeleri ise şöyle:

* Toplumun ortak kaynaklarını belediye aracılığı ile halka karşı kullanmayacağız.

* Konut haklarının ve ortak yaşam alanlarının gaspına, imar ve şehir yaşamına aykırı planlara izin vermeyeceğiz.

* Tarihsel, doğal yapıya aykırı projeleri hayata geçirmeyeceğiz. 

* Halkın kolektif mülkiyetinde olması gereken ortak alanları özel firmalara satmayacağız.

* Ankara’nın kaynaklarını yeniden üretilmesi biçimde tüketen, ekolojik dengeyi bozan, ilan edilmiş ya da yapımına başlanmış bütün “çılgın” ya da “mega” projeleri iptal edeceğiz.

‘Nihai amacımız halk iktidarını kurmak’

Salman Kaya ise, kendilerinin nihai amacının halk iktidarını kurmak olduğunu vurguladı. Kaya hazırladıkları, “Şehir Hakkı İlkesi”ni açıkladı. Kaya, bunlardan ilkinin yerel demokrasi ve özerklik olduğunu belirterek, “Temel yerel yönetim ilimizin tüm mahallelerde, ilçelerde halkın yönetime doğrudan katıldığı, halkın kendi yaşam alanları ile ilgili kararların tamamının beraber alındığı halk meclisleri olacaktır. İkincisi ise barış, çözüm ve dayanışma belediyeciliğidir. Barışı ve dayanışmayı yerelden inşa edeceğiz. Diğeri Toplumsal hizmet belediyeciliğidir. Bir başkası ise kadınlara duyarlı belediyeciliktir” dedi. Kaya, ekolojik belediyecilik ilkesi ile hareket edeceklerini ve alacakları bütün kararlarda bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.

‘Şiddet gören kadının istihdamına öncelik verilecek’

Kadınlara yönelik projeleri ise Abdil açıkladı. Abdil’in kadınlara yönelik açıkladığı projeler şunlar: “İlk defa Ankara’da kadın adaylar bu kadar çoktur. En büyük projemiz eş başkanlık sistemimizdir. Tüm yerel yönetim birimlerinde kadınlara eşit temsil sağlayacağız. Kadın Meclisleri kurulacak. Kente ve kadınlara dair kararlar burada alınacak ve diğer birimler için bu kararlar bağlayıcı olacak. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe oluşturulacak. Kadın sorunlarının çözümü için ayrı bir kadın bütçesi oluşturulacak. Kadınlar için mahallelerde halk pazarları ve çamaşır haneler kurulacak. Kreş ve etüt merkezleri yapılacak. Belediyelerin yaptığı sözleşmelerde kadına yönelik şiddete ilişkin maddeler yer alacak. Şiddet gören kadının belediyede istihdamına öncelik vereceğiz.” 

Abdil ve Kaya’nın açıkladığı projelerden dikkat çekenleri ise şunlar: 

* Yoksul aileleri için düşük maliyetli sosyal konutlar ve kira yardımı.

* Tüm kamu hizmetleri çok dilli sunulacak.

* Hakikat ve yüzleşme mekanları oluşturulacak. 

* Farklı inançların içinde olduğu inançlar meclisi oluşturulacak. Camii, kilise, cemevi ve havralara eşit destek vereceğiz. 

* Gençlik Meclisleri kurarak gençlerin kentle ilgili kararlarda söz sahibi olması sağlanacak.

* Öğrencilerin barınma ihtiyacına ilişkin ücretsiz yurtlar yapılacak.

* Anadilde eğitime ilişkin kreşler açılacak.

* Kimsesiz yaşlılara evde bakım hizmeti verilecek.

* LGBT örgütleri ile ortak kurulacak sığınma evlerine bütçeden kaynak aktarılacak.

* Şehir parlamentosuna ve mahalle meclislerine LGBT’lilerin aktif katılımı sağlanacak.

* Yolsuzluklarla mücadelenin en iyi yolunun halkın siyasete katılması ile yapılacağını savunuyoruz.

* Şehir parlamentoları oluşturulacak. Tüm mahalle meclislerinin içinde olacağı bir parlamento olacak. Tüm yurttaşlar da bunun paydaşıdır. Parlamentonun oturumları internet üzerinden izlenecek. 

* İl geneli, gençlik, kadın, engelli, inanç ve ekoloji meclisleri kurulacak.

* Mahalle kooperatifleri, mahalle pazarı ve mahalle bostanları kurulacak. 

* Ücretsiz çocuk bakım merkezleri açılacak. 

* Mahallelerde önleyici sağlık hizmetleri merkezi kurulacak. Bunlar ücretsiz hizmet verecekler.

* Hayvanlar için ücretsiz aşı ve tedavi merkezleri oluşturulacak. 

* Tüm mahallelerde spor merkezleri ve parklar gerçekleştirilecek.

* Yenilemenin gerekli olduğu durumlarda ev sahiplerinin hak kaybına uğramasına izin verilmeden tüm kararlar birlikte uygulanacak.

* Bisiklet şeritleri yapılacak.

* Ankara’nın barış şehri olması sağlanacak. Bu kapsamda sokak ve cadde isimlerinden değişiklikler yapılacak.

* Engellilerin yaşamını pratikleştirecek düzenlemeler yapılacak. Engellilerin şehir hayatına erişimini mümkün kılacak şekilde yollar düzenlenecek.

* Ankara yeniden çaylarına ve derelerine kavuşturulacak.

24.3.2014