HDP, Soma faciasında sorumlulukları bulunduğu gerekçesi ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında hazırladığı gensoru önergelerini Meclis Başkanlığı'na sundu. Erdoğan hakkında hazırlanan gensorunun gerekçesinde, Soma'da yaşananlar ile madencilik alanında yapılan düzenlemeler yer aldı. Gerekçede, Sayıştay raporlarının yanı sıra birçok raporun Meclis'ten gizlendiği ve özelleştirme adı altında TKİ'nin elindeki ocakların özel sektöre "peşkeş" çekildiği kaydedildi.

Gerekçede, "Maden faciasında sorumsuz davranan, adli ve idari soruşturmaları engelleyen, önlem almayan Başbakan birinci derecede sorumlu olduğu için hakkında gensoru görüşmelerinin açılmasını arz ve teklif ederiz" denildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verilen gensorunun gerekçesinde ise madenlerdeki sendikal örgütlenmenin engellendiğini ve yandaş sendikalara yol verildiği belirtilerek, İLO'nun 176 sayılı "Madenlerde güvenlik ve sağlık sözleşmesi"nin imzalanmaması eleştirildi. Gerekçede Bakan Çelik'in de sorumsuz davrandığı vurgulanırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında hazırlanan gensorunun gerekçesinde ise yine Soma'da yaşanan gelişmeler sıralanarak, Yıldız'ın söylemleri eleştirildi. Gerekçede, Türkiye'de hükümetin yanlış enerji politikaları uyguladığı kaydedildi.

Öte yandan gensorulara ilişkin Meclis'te HDP milletvekilleri Hasip Kaplan, Levent Tüzel ve Mülkiye Birtane basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gensoru verdiklerini açıklayan Kaplan, siyaseten sorumlu olanların erdemli davranarak, hatta adli ve idari soruşturmanın başlandığı bir noktada sorumlulukları olduğu için istifa etmesi gerektiğini belirterek, "Siyaseten, vicdanen, ahlaken, hukuken gerekirdi. Kore'de bir feribot battı başbakan istifa etti. Türkiye'de artık biz böyle bir fotoğraf bekliyoruz. Bu erdemi göstermeleri gerekiyor" dedi.

Basın mensuplarının yaşamını yitirenlerin sayısına ilişkin sorduğu soruyu yanıtlayan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise şunları kaydetti: "Orada avukat arkadaşların da arasında olduğu ve bunu takip eden bir bileşen yapısı var. Bu soruşturmanın bütün yönleri ile derinlemesine yapılması için önemlidir. Aslında bakanlar hakkında verilen gensoru da bu süreci güçlendirecektir. Gerçeğin boyutları ile ortaya çıkmasını sağlamaya dönük olacaktır."

Gensoruların tamamı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Manisa’nın SOMA ilçesinde yaşanan maden faciasında tarihimizin en büyük toplu işçi ölümü yaşanmış olup, önlem/denetim ve kurtarma çalışmalarında, sorumsuz davranan hükümetin; yetersiz, ciddiyetsiz, baskıcı, sorumluları koruyan, kollayan politikaları nedeniyle, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN hakkında,anayasanın 99 ve içtüzüğün106 ncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz.20 mayıs 2014

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

SOMA ilçesinde yaşanan 301 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği 486 kişinin yaralandığı maden faciasında tarihimizin en büyük toplu işçi ölümü yaşanmış olup, ruhsat, önlem/denetim ve kurtarma çalışmalarında, sorumsuz davranan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın; yetersiz, ciddiyetsiz, sorumluları koruyan, kollayan politikaları nedeniyle hakkında, anayasanın 99 ve içtüzüğün 106 ncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz.20 mayıs 2014

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Manisa’nın SOMA ilçesinde yaşanan maden faciasında tarihimizin en büyük toplu işçi ölümü yaşanmış olup, önlem/denetim çalışmalarında, sorumsuz davranan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; yetersiz, ciddiyetsiz, sorumluları koruyan, kollayan politikaları nedeniyle, hakkında, anayasanın 99 ve içtüzüğün 106’ncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz.20 mayıs 2014

21.05.2014