Halkların Demokratik Partisi Beyoğlu Belediyesi Eşbaşkan adayları Seyhan Alma Ürek ve Korhan Gümüş, basın toplantısı düzenleyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın açıkladığı yeni Taksim projesini değerlendirdi.

Cezayir toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına HDP İstanbul Büşükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar da katıldı.

Taksim Platformu üyesi ve Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi olan mimar Korhan Gümüş, yeni Taksim projesini kabul etmediklerini belirtti.

GÜMÜŞ: MÜZAKERE ÖZÜRLÜK BİR ANLAYIŞI KABUL ETMİYORUZ

Taksim için "İstanbul tarihinin hafızası" diyen Gümüş, projenin yine hiç kimseye sorulmadan hazırlandığına işaret etti. Gümüş, "Müzakere özürlü bir şehri kabul edemeyiz. Son Taksim projesi de müzakere özürlü anlayışın son örneğidir. Taşın yerini değiştirmek için bile halka sormalıyız. Koskoca meydanın tarihinin bir belediye başkanının kendi kararı ile değişmesi kabul edilemez" dedi.

Yeni projeyle meydanın "meydan" olmaktan çıkarılarak bir daha gösteri, konser, yürüyüş yapılamayacak hale getirileceğini kaydeden Gümüş, "Projede 30 santimetreye konulan ağaçları tartışmıyorum bile. O ağaçlar orada kurur zaten. Kentin en önemli meydanı parka çevirmek ne kadar doğru? Ayrıca bu projede Gezi Parkı'nda yıkılan yaya köprüsü ne olacak? Gezi'yi diğer rekreasyon alanlarından ayıran dikenli teller ne olacak?" diye sordu.

Gümüş, ayırca AKM'nin polis merkezi haline getirilmesini de kabul etmediklerini belirtti.

Taksim Meydanı'nın kente enerji kaynağı olmasını istediklerini dile getiren Gümüş, şöyle devam etti: "Bu alan bazıları için inşaat yapılacak bir boşluk olabilir. Biz bu alana gözümüz gibi bakmaya söz veriyoruz. Bizim hayalimiz Taksim'den Şişli'ye uzanan yeşil alanı 'Central Park' yapmak. Burası ile İstanbul nefes alacak. Sanatsal etkinlikler, sivil toplum örgütlerinin kullanımına açılacak. Dikenli teller kaldırılarak Şişli ve Beyoğlu semtlerini birleştireceğiz. Yıktırılan yaya köprüsünün yerine geçici köprü yapılacak. Gezi Parkı'nın otopark olarak kullanılması engellenecek. Bisiklet ve yayalar için güzergahlar işaretlenecek."

ERDOĞAN TÜRKİYE BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTI

Roboskîli Seyhan Alma Ürek ise AKP iktidarının Gezi'yi anlamadığını belirterek, AKP'nin yerelin az olan yetkilerini hepten merkezileştirdiğini, Erdoğan'ın "Türkiye büyükşehir belediye başkalığı" yaptığını kaydetti. Ürek, kadın, engelli, LGBTİ dostu bir kent tasarlayacaklarını dile getirdi.

ÖNDER: KADİR TOPBAŞ MÜLGADIR

Sırrı Süreyya Önder, Gezi isyanına neden olan ilk Taksim projesini hatırlatarak, Taksim'in insansızlaştırılmak istendiğini söyledi. Neoliberal sistemin özellikle Türkiye gibi toplumsal direnişlerin eksik olmadığı yerlerde kent meydanlarını insana kapatmaya çalıştığını kaydeden Önder, Taksim projesi için "Yani sistem bir taşla kuş katliamı yapacaktı. Fakat hep birlikte uyarmamız sonucunda bu plan başarıya ulaşamadı" dedi.

Kadir Topbaş'a yüklenen Önder, şöyle konuştu: "İstanbul'un bir belediye başkanı vardı, bence artık yok. Ne zamandan beri yok? Başbakan'dan zılgıtı yediğinden beri. 'Biz AVM yapmayacağız, mahkeme kararını bekleyeceğiz' dediğinde, Başbakan'dan zılgıtı yeyince ortadan kaybolduğu gün itibariyle Kadir Topbaş mülgadır, bu kentin belediye başkanı değildir artık. Kendi kentiyle ilgili bir gün lazım oldu, onda da ortada yoktu. Kenti Tayyip Erdoğan'a bıraktı, yetkilerini ona devretti. Bu kentin artık bir belediye başkanı yok. Titrek bir sesle 'durakların yerini bile size soracağım' demişti. Bugün olup biten ise şark kurnazlığı."

Bugünkü projeyi de yapamayacaklarını söyleyen Önder, şöyle devam etti: "Buna imkan yok. Birincisi buna ömürleri yetmeyecek. Şurada kaldı 50 gün. İki; hiçbir şey anlamamışlar. Gerçekten anlamaya çalışıyorlar, ben biliyorum. 'Yükselen bir dalga var, bunlar ne diyorlar, katılım falan...' Bunlar onlara çok yabancı. Twitterdan sorar gibi yapalım diyorlar."

BÜTÜN ÜLKEYİ BETONİSTAN YAPTILAR

"Bütün ülkeyi naylonistan, betonistan yaptılar" diyen Sırrı Süreyya Önder, Topbaş'ın twittarda yayınladığı Taksim projesi renderına işaret ederek, "Bunu çizdirmek için bile bir yolsuzluk yapmışlardır" dedi.

Önder, İBB Başkanı Kadir Topbaş'a yeni Taksim projesine ilişkin "Bunun detaylı projesini yaptırdın mı? Kaç lira ödedin? Encümenden karar çıkardın mı? Halkı karar sürecine kattınız mı? Bu kadar kötek yediniz daha aklınız başınıza gelmedi mi?" sorularını yöneltti.

O AĞAÇLAR SAKSIDA MI YETİŞECEK?

Ardından yanıtı kendisi veren Önder, "Yok, muhtemelen şöyle olmuştur. 'Şurayı da yeşile boya, yeşil görünüm verelim...' Orada ağaç dikecek toprak mı bıraktınız? Saksıda mı yetiştireceksin o ağacı? Yemezler" dedi.

Kadir Topbaş'a, yapılan işlerin yüzde 80'inin neden sadece 5-10 müteahhide yaptırıldığını soran Önder, "1 Nisan sabahı bunlarla ilgili ne yalan söyleyeceğine kafa yorsan iyi olur. Çünkü gerçeği söylediğin zaman gideceğin yer hapishane olacak. Bu halk senden hesap soracak. Hesabını sormazsak aldığımız nefes bize haram olsun" dedi.

'BETONİSTANI GÜLİSTANA ÇEVİRECEĞİZ'

Önder, şöyle devam etti: "Köleleştirme mekanizmalarının olmadığı, herkesin yarınından, çevresinden emin olduğu, çocuğunu kentten korumak gibi bir kaygı taşımadığı, güvenli kentlerin olduğu, engellilerin karşısına binlerce engel çıkarılan bir kent olmaktan çıktığı, sizin yarattığınız betonistanı gülistana çevirecek bir halk yönetime gelecek. Bu halkın aşından alınterinden sömürüp 10 tane müteahhidin cebine koyduğunuz, sonra da onu haraç olarak aldığınız her kuruşu kusturacağız. Her kuruşu kent hakkı için kullanacağız" dedi.

Kadir Topbaş'a Taksim projesi için "Bunu sen çizmediysen bu çizimin parasını da tahsil edeceğiz" diye seslenen Önder, yeni projeyi "Saçma sapan müsvedde" diye tanımladı. Önder, ekledi: "Buna, bu halkın bir kör kuruşunu verdiysen burnundan fitil fitil getireceğiz."