Grup Başkanvekilimiz Pervin Buldan, 65 yaşını doldurmuş bakıma muhtaç, güçsüz ve kimsesiz yurttaşlara aylık bağlanması hakkındaki kanun ve Sosyal Hizmetler Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi verdi. Buldan, kanun teklifi gerekçesinde, 65 yaşını doldurmuş bakıma muhtaç kişilere ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olan kişilere aylık bağlanırken getirilen hane halkı geliri esasının dikkate alınması ve nafaka bağlanmış olanlara aylık bağlanmayacağına ilişkin düzenlemenin birçok engelli ve yaşlı için bu aylığın alınamaması sonucunu ortaya çıkardığını ifade etti.

'Kişiler bireylere bağımlı kılınıyor'

Engelli ve yaşlının aylık alabilmesi için birlikte yaşanılan hane içindeki bireylerin de yoksul olması şartının arandığına vurgu yapan Buldan, getirilen bu kriterler nedeniyle bir çok kişinin aylığının kesildiğini belirterek, düzenleme ile engelli ve yaşlının bireylere bağımlı kılındığını ifade etti. Buldan, aile bireylerinin gelirlerini engelli ya da yaşlı ile paylaşma gibi bir yasal zorunluluklarının bulunmadığını kaydetti. Söz konusu kişilere maaş bağlanırken, yalnızca kişinin gelirinin dikkate alınması gerektiğine işaret eden Bulda, yasanın bu şekilde değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

'Kişiler bağımsız olarak ele alınmıyor'

Yine, Sosyal Hizmetler Kanunun Ek 7. Maddesi ve Ek 10. Maddesi ile bakıma ihtiyacı olan engelli ve yaşlılara bakım hizmeti verilmesinin düzenlendiğini belirten Buldan, hali hazırdaki düzenlemelerin söz konusu bakıma muhtaç kişilerin istediği yerde istediği şekilde ya da yalnız yaşama hakkının tanımadığını kaydetti.

'Kişilerin sadece kendi geliri dikkate alınmalı'

Buldan gerekçesinde; "Bu nedenle bakıma ihtiyaç duyan engelli ve 65 yaş üstü kişilerin sadece kendi gelirlerinin dikkate alınması gerekmektedir. Bu değişiklik ile ilgili maddelerin BM Engelli Hakları Sözleşmesinin 19. Maddesine ve Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırılığını giderilecektir" ifadelerine yer verdi.

Buldan, 10 maddelik kanun teklifinde, engelli ve yaşlılara tanınan haklarda kesintiye gidilmemesi, ailede yoksulluk şartı aranmaması gibi kriterler getirilmesini önerdi.

07.02.2015