HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, TMMOB'u ziyaret etti. Demirtaş, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve yönetim kurulu üyeleri karşılarken görüşmeye HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen ve HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu katıldı. Toplantı öncesinde Demirtaş ve Soğancı basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Demirtaş, konuşmasına TMMOB yönetimine teşekkür ederek başladı. Cumhurbaşkanının ilk defa halk tarafından seçilmesinin halkın özgür iradesinin Çankaya'ya taşınmasının doğduğu ilk seçimin yaşacağını belirten Demirtaş, kendilerinin de savundukları ilkeler ve temel referanslar ile bu çalışmayı başlattıklarını söyledi.

Demirtaş, "Resmileşen adaylık başvuruları itibari ile 2 temel çizgi yarışacak. Bunlardan biri eski statükoyu, devlet anlayışını temsil eden çizgi diğeri de devleti kendi çıkarlarına göre dizayn eden çizgi bir de bizim temsil ettiğimiz özgürlüklerden yana çizgi olacak. Bu çizgiler arasında yarış olacak. Biz bütün toplumsal kesimlerin, kimliği, inancı, doğduğu yere bakmaksızın herkesi kucaklayacak bir ilkesel duruşun sahibi olacağız" dedi. Demirtaş, TMMOB'un demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesindeki duruşunun sıradan bir STK olmanın ötesinde olduğunu ve gerçek bir demokrasi dinamiği olduğunu kaydetti. Demirtaş, destek beklemek yerine TMMOB'un ilkesel duruşunu sahipleneceklerine işaret etti. Demirtaş, Çankaya'ya seçilmeleri durumunda bu ilkesel duruşu sergileyeceklerini ve zorlu bir dönemde seçimin gerçekleşeceğini söyleyerek, "Türkiye toplumu 7'den 70'e sadece bir kişi veya birey seçmediğini gelecekte nasıl bir Türkiye hayal ediyorsa onun temellerini atacak bir seçim gerçekleştiriliyor. Çocuklarımız daha mı özgür olacak, yaşam tarzına müdahale edilmeyen, emekçilerin ve yoksulların yok sayılmadığı özgürlüklerle barışık bir devlet mi yoksa giderek korkunun ve kaygının derinleştiği otoriterleşmenin değinleştiği bir ülke mi? Bu ikisi arasında tercih yapılacak. Biz aydınlık geleceği temsil ettiğimizi belirtiyoruz" dedi.

Demirtaş'ın ardından konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise, adaylıklar sürecinin tamamlanmasını beklediklerini vurgulayarak, "TMMOB insandan yana tavır alan bir örgüttür. Bu konuda da tavrımızı yönetim olarak ta belirleyeceğiz. Devletin yönetimine talip olan bir ekibiz bizi ziyaret etmesi bize keyif verdi" dedi. Basın mensuplarının logo tartışmasını sorması üzerine Demirtaş, "Arkadaşlarımız logomuzu yapacaklar. Sadece logo üzerinden bir kampanya yürütmeyeceğiz. Bizim için önemli olan isimden, logodan öte ilkesel yaklaşımdır. Bir lider kültü yaratarak o kişi varsa Türkiye vardır yoksa Türkiye felakete sürüklenir gibi bir bencilce, egoizme bulaşmış ruh hali ile bu kampanyayı yürütmeyeceğiz. Zaten biz ona karşı aday olduk. Logo olacak ama kampanyayı logo üzerine oturtmayacağız" diye konuştu.

03.07.2014