HDP Eş Genel Başkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, 22 Haziran tarihinde yapılacak olan HDP 2. Olağan Kongresi'ne ilişkin HDP Ankara İl Örgütü binasında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Burada HDP projesine dikkat çeken ve "ilk acemilikleriyle birlikte" önemli gelişmeler kat ettiklerinin altını çizen Kürkçü, "Çok fazla eksiğimiz var ama yapılabilir bir işe giriştik, farklılıklarla ortak siyaset yapmanın düş değil, gerçekleşebilir bir iş olduğunu gösterdik" diye konuştu.

30 Mart seçimlerinin HDP için hem bir sınav hem de önemli bir deneyim olduğunu burada önemli birikimler elde ettiklerini belirten Kürkçü, gelinen aşamada HDP'nin büyüyen gövdesinin zayıf kalan örgüttü tarafından taşınamadığını ve kongre ile bunu gidereceklerini söyledi. "Yetkili kurumlar yenilecek" diyen Kürkçü, aynı zamanda güçlü bir Danışma Meclisi oluşturacaklarını belirterek, "Biz de yerimizi yeni adaylara bırakacağız. Herkes sırası geldiğinde yerini arkadan gelenlere bırakacak. Kişiye değil, harekete gönül veren bir oluşumuz" şeklinde konuştu.

Eş başkan seçilmemelerinin kendileri açısından sorun olmadığını belirten ve "diğer kurumlarla birlikte üzerimize düşeni yapacağız" diyen Kürkçü, yerel seçimlerle birlikte kendileri açısından çok büyük bir kadro potansiyeli ortaya çıktığını, HDP'yi bu kadrolarla hem Türkiye hem de Kürdistan'da yeniden inşa edeceklerini söyledi. BDP'nin de kendisini yenileyecek olması nedeniyle BDP'nin sorumluluğunu da HDP tarafından üstleneceğini belirten Kürkçü, "Bu çok büyük bir operasyon" dedi.

Kürkçü, HDP deneyimiyle ilk kez ortak örgütlenme deneyimi yaşattıklarına da işaret ederek, "Bu hem programatik hem de siyasal olarak yeniden kuruluş demektir" dedi. Sol, sosyalist, demokrat, kadın ve gençlik yapılanmalarıyla inşa süreçlerini tamamlayacaklarını belirten Kürkçü, "Yeni kuşak devrimciler ve aktivistlerle tanıştık. Onlar görev almaya adaylar, biz de onlara görevi teslim edeceğiz" dedi.

Kürkçü, tüzük ve program düzeyinde de önemli deşikliklere gideceklerinin işaretini verdi. "Kadın kotası kalkıyor, eşit temsil geliyor. Kadınlar doğrudan doğruya kendi kadın yapıları tarafından görevlendirilecek. Kadınlar bütün çalışma alanlarını kendileri tayin edecek. Eş başkanlık yasaya bizim ısrarımız ve mücadelemiz sonucunda girdi bu konuda kendimizle ne kadar övünsek azdır. Bunu siyasete kazandırdık" diye konuştu. Kürkçü, diğer siyasi partilerin eş başkanlık anlayışlarını da eleştirerek, "Erkek erkeğe nasıl eş başkanlık yapacaklarını merak ediyoruz" dedi.

Aynı zamanda ombudsman gibi çalışan ve bütün meseleleri uzlaşıyla çalışacak olan bir "Uzlaşma Kurulu" kuracaklarını belirten Kürkçü, bunun HDP gibi bir yapı için, "Kurumsal denge mekanizması" olduğunu söyledi.

Programı da demokratik ulus, demokratik cumhuriyet ekseninde yenileyeceklerini belirten Kürkçü, demokratik özerklik, yerinden yönetim gibi konuların programda net biçimde tarif edileceğini belirtti. Kürkçü, Rojava'yı programa alacaklarını belirterek, "Kendimize uluslararası bir rol biçiyoruz ve bu konuda dayanışma örnekleri sergiliyoruz. Rojava meselesini de bu durumda programımıza alacağız" şeklinde konuştu. İşçi haklarının da programa dahil edileceğini belirten Kürkçü, Gezi ve Soma örneklerinden sonra bu durumun bir aciliyet durumuna geldiğinin altını çizdi.

Kürkçü, "Gezi ve Soma örnekleri bize işçilerin mücadelesiyle halkların mücadelesinin birleştirilmeden kazanmanın mümkün olmadığını gösterdi" dedi.

Tarihle yüzleşme meselesini de siyasal bir moment olarak programa dahil edeceklerini belirten Kürkçü, Kıbrıs'a yönelik politikalarını da programda, "Türk ve Rum halklarının talebi olan iki bölgeli bağımsız bir Kıbrıs perspektifinin" yer alacağını dile getirdi. Kongreye uluslararası çok sayıda delegasyonun davet edildiğini aktaran Kürkçü, "Zengin bir parti olmadığımız için umarız bu misafirlerimiz kendi yol paralarını kendileri denkleştirir" şeklinde konuştu.

Kürkçü, eş başkanlık için çok sayıda başvuru olduğunu ve bu konuyla ilgilenen birimin bir mutabakat listesi hazırlayıp, kongreye sunacağının altını çizerek, 21'in de yapılacak olan HDK toplantısında da HDP kongresinde karara bağlanacak konuların ele alınacağını söyledi.

Daha sonra konuşan Tuncel ise kongrenin önemli bir tarihte gerçekleştiğini ifade ederek, HDP'nin önemli bir sorumluluk alacağını söyledi. "2012 yılında 'umudumuz var' diye kongremizi yapmıştık, şimdi bu umudu büyütüyoruz" diyen Tuncel, kongre ile yeni bir başlangıç yapacaklarını ve "bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganının her daim kendi sloganları olacağını söyledi.

Kadın kotasının kaldırılmasının yanlış anlaşılmamasını isteyen Tuncel, "Eşit temsil gelecek bütün kademelerde bir erkek bir kadın uygulamasını başlatıyoruz. Bu bir ilktir" dedi. Gençliğe de yüzde 20 kota verdiklerinin altını çizen Tuncel, kadın ve gençlik meclislerinin özgün ve özerk örgütlendiğini söyledi. "Ekoloji bizim olmazsa olmazımızdır" diyen Tuncel, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlüğü üzerinden bir politik hatlarının bulunduğunu belirterek, "Biz 22'sinde yeni bir başlangıç yapacağız" dedi.

Tuncel, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin çalışmalarının sürdüğünü ve olaya "kimin seçileceği" üzerinde yaklaşmadıklarını belirterek, "Biz bu seçimleri demokratikleşme kampanyasına dönüştüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Tuncel, konuşmasının devamında IŞİD saldırılarına değindi. Musul'daki gelişmeleri "kaygıyla izliyoruz" diten Tuncel, orada 32 TIR şoförünün halen rehin olduğunu ve IŞİD'in bu rehinelerin ailelerinden 2 ile 5 milyon dolar gibi bir fidye talep ettiğini söyledi.

Ailelerin kendilerini aradığını belirten Tuncel, rehin tutulan şoförlerin bilgilerini de Dışişleri Bakanlığı ile paylaştıklarını dile getirdi. Bu yöndeki soruları da yanıtlayan Tuncel, HDP eş başkanlığı için Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dışında da başvurular olduğunu ifade ederek, bu konuyu bir haftaya kadar netleştirip, açıklayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı konusunda da önemli bir çalışma yapıp, uzun bir öneri listesi hazırladıklarına işaret eden Tuncel, bir hafta 10 içinde adaylarını belirleyeceklerini dile getirerek, "İsmi en çok öne çıkan adayı belirleyeceğiz. Bizi ikinci tura taşıyacak bir aday belirlemeye çalışıyoruz" dedi. Kadın aday konusunda, "Bu konuda genel bir eğilim var. Neden eş cumhurbaşkanı olmuyor diye soruyorlar da bize. Bu fikir bize sıcak geliyor. Bu konuda fiili bir mekanizma olsa eş cumhurbaşkanı adayı gösterirdik" diye konuştu. Tuncel, bir başka soru üzerine rehin tutulan şoförler konusunda IŞİD'in ailelere iki gün süre tanıdığını da dile getirdi.

Kürkçü de bir soru üzerine HDP'nin çoğulcu bir kitle partisi olduğunun altını çizerek, "Burada hem örgütlü yapılacak olacak ama hem de tüzük ve programını benimseyen kişiler yer alacak. Belki de örgütsüz örgütlüler en büyük güç olacak" dedi. Belediyelerin HDP'ye geçip geçmeyeceği yönündeki soruyu da Kürkçü, "BDP kendi kaderini tayin hakkına sahiptir. Bu konuda söz sahibi BDP'dir" şeklinde cevaplandırdı.

13.06.2014