Gençlerin iradesi için oylar barışın, özgürlüğün, eşitliğin, demokrasinin sözcüsüne!

Türkiye’de ilk kez doğrudan halkoyuyla gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir zaman kaldı. 30 Mart yerel seçimleri sürecinde yerelleşmenin ve demokratikleşmenin, gençlerin eşit katılımını, söz ve karar sahibi olmalarını sağlayacak demokratik yerinden yönetimlerin kurulması için çalıştık.

Gençler olarak yerel seçimlerde yaşadığımız engellerle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden karşılaşmamız şaşırtıcı değil. Zira cumhurbaşkanlığına aday olabilmek için de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak yetmiyor. 40 yaş sınırı, askerlik yapmış olma ve lisans mezunu olma gibi şartlar gençlerin bu ülkede eşit yurttaşlar olarak görülmediklerinin açık göstergeleri olarak karşımızda duruyor.

Gençlere kapatılmış seçim sisteminin gençler lehine değiştirilmesi talebimizi yineliyoruz. Bize temsili demokrasinin kırıntıları gösterilip “Oy kullanabilirsiniz ancak aday olamazsınız” denilirken, bizler gençlerin eşit özneler olarak var olduğu, kendini temsil edebildiği, sözünü söyleyebildiği demokratik bir toplumsal yaşam için ne engel varsa bir bir aşmaya kararlıyız.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki sağcı aday karşısında halkların ve değişimin ortak sesi ve ortak adayı Selahattin Demirtaş ile bu sisteme olan itirazları birleştireceğiz.

Halkların Demokratik Partisi'nin adayının köhnemiş siyasetin tek gerçek alternatifinin sözcüsü olarak, yetişkin merkezli, hiyerarşik ve merkeziyetçi sistem karşısında biz gençlerin eşitlikçi ve özgürlükçü taleplerimizi bulunduğu tüm alanlara taşıyacağına, sesimizi yükselteceğine inanıyoruz.

Tüm gençleri, gençlik örgütlerini, kulüp, topluluk, platform ve inisiyatifleri; ekolojist, cinsiyet eşitliğini benimseyen, kapitalizme karşı emeğin haklarını savunan, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne inanan, bu topraklardaki tüm kimliklerin, inançların, kültürlerin yaşam ve eşitlik taleplerine sahip çıkan, geçmişle yüzleşmeyi bir adalet, eşitlik ve özgürleşme meselesi olarak gören, şiddetten uzak ve barış dolu bir dünya tahayyülümüzü dile getirecek, 'gençlik hakkı'nı savunan, gençlerden yana olan  Cumhurbaşkanı adayımızı desteklemeye çağırıyoruz.

Gezi Parkı direnişinde, Lice’de, Amasya'da, Hewsel'de, Türkiye’nin pek çok yerinde devlet ve polis şiddetine, otoriterliğe, ekolojik yıkıma karşı sokağa çıkan tüm direniş arkadaşlarımızı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde devlet ve sermaye merkezli olmayan, insan ve doğa çıkarını esas alan yeni bir siyasi düzenin, özgürlüğün, eşitliğin, demokrasinin ve barışın sözünü adayımızla birlikte çoğaltmaya davet ediyoruz.

Selahattin Demirtaş ile birlikte cumhurbaşkanlığının tanımını değiştirmeye, Çankaya’yı devletin değil öğrencilerin, gençlerin, halkların makamı yapmaya adayız.

YÖK'ü ve eğitimde merkeziyetçi sistemi değil, akademik özgürlüğü, anadilde, eşit ve parasız eğitimi savunan  bir cumhurbaşkanı görmenin hayal olmadığına eminiz.
Alevi gençlerin eşit yurttaşlık hakkını ve zorunlu din derslerinin kaldırılması talebini savunan bir cumhurbaşkanı mümkün!
Kalkınma uğrunda işgücü motoru olarak görülen gençlerin sömürülmesine, taşeronlaştırılma ve güvencesizleştirilmeye, iş cinayetlerine karşı olan bir cumhurbaşkanı mümkün!
HES'lere, barajlara, doğa katliamlarına, ekosistemin bozulmasına, iklim değişikliğine karşı doğa ve hayvan haklarını, 3-5 ağacı, yaşamı savunan bir cumhurbaşkanı mümkün!
Tutuklu öğrencilerin, tüm politik tutuklu ve hükümlülerin özgürlüğünü savunan bir cumhurbaşkanı mümkün!
“Zorunlu askerlik kaldırılmalı, militarizme karşı sivilleşme” diyen bir cumhurbaşkanı mümkün!

Genç kadınların, LGBTİ gençlerin, ezilen sınıflardan, halklardan ve inanç gruplarından gençlerin mücadelesi ve talepleri doğrultusunda hareket edecek bir cumhurbaşkanı neden olmasın?

Evet, çok şey istiyoruz ve istemeye de devam edeceğiz.

Gençlerin iradesi için oylar barışın, özgürlüğün, eşitliğin, demokrasinin sözcüsü Selahattin Demirtaş'a!

HDP Gençlik Meclisi
3 Temmuz 2014