HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Bingöl Üniversitesi'nde Newroz'u kutlayan ve Halepçe katliamında öldürülenleri anan öğrenciler hakkında açılan soruşturmaları Başbakan Erdoğan'ın gündemine taşıdı, "Bingöl Üniversitesi yönetiminin bu ayrımcı uygulamalarından ötürü bir girişiminiz olacak mıdır?" diye sordu.

Erdoğan'ın yanıtlaması için soru önergesi veren Baluken, Bingöl Üniversitesi'nde Newroz bayramını kutlayan ve Halepçe katliamında yaşamını yitirenleri ananlar hakkında soruşturmalar açıldığına dikkat çekti, "Bu yetmezmiş gibi, rektörlük ihbarı ile öğrenciler hakkında savcılık soruşturması başlatıldığı da ifade edilmektedir" dedi.

Üniversitede kaç öğrenciye soruşturma açıldığını soran Baluken, "Anayasal hakkını kullanarak normal hayatın akışına engel teşkil etmeyecek şekilde toplanma ve gösteri hakkını kullanan öğrencilere yönelik soruşturma furyasının başlatılması Anayasal hak kullanımının engellenmesi değil midir? Anayasal hak kullanımını engelleyenlere ilişkin bir girişiminiz olacak mıdır?" diye sordu.

Halepçe'de kimyasal silahlarla öldürülen insanları anan öğrenciler hakkında açılan soruşturmalara ilişkin Erdoğan'ın ne düşündüğünü öğrenmek isteyen Baluken, ayrıca şu sorulara da yanıt istedi:

"Newroz Bayramı başta Kürtler olmak üzere tüm Ortadoğu halkları tarafından her yıl kutlanmaktadır. Bingöl Üniversitesi'nde rektörün de katılımı ile 2500 öğrencinin gerçekleştirdiği Newroz Bayramı kutlamasına katılanlardan on öğrenciye soruşturma açılmasının gerekçesi nedir? Soruşturma açılan on kişi neye göre seçilmiştir? Öğrenciler, muhalif kimliklerinden ötürü soruşturmanın kendilerine açıldığını ifade etmektedir. Muhalif olana baskı uygulanması anlamına gelen bu ifadeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Bingöl Üniversitesi yönetimi tarafından öğrencilerin bazıları ayrımcılığa maruz bırakılmaktadır. Belirli dernek ve topluluk üyesi olanlar soruşturmalara tabi tutulmaktadır. Ki öğrenciler dernek ve topluluk açabilmek için de mücadele yürütmüşlerdi. Soruşturma açılırken belirli aidiyetlerin hedef alınmasının gerekçesi nedir? Bingöl Üniversitesi yönetiminin bu ayrımcı uygulamalarından ötürü bir girişiminiz olacak mıdır?

-Halepçe katliamı anması yapan öğrenciler Rektörlük tarafından Savcılığa şikayet edilmiş ve öğrenciler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Bilimin üretilmesi ve özgür düşüncenin esas olması gereken bir kurumda rektörlük tarafından savcılığa hafiyelik yapılmasının izahı nedir? Üniversitelere biçilen misyona karşılık rektörlüğün bu uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?"

09.05.2014