HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Erdoğan'ın HDP'ye dönük açıklamasını DİHA'ya değerlendirdi.

Baluken, Erdoğan'ın açıklamalarının çok vahim açıklamalar olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı dönemi ile "Çerçeve Yasa"nın çıktığı bir dönemde yaşandığını söyledi. Baluken, Erdoğan'ın açıklamasını akıl ve izanla tarif etmenin mümkün olmadığını kaydetti. Baluken, "Şu anda yürüyen sürecin amacı silahların susması demokratik siyasetin öne çıkmasıdır. Başbakan, HDP'nin parlamentoda olmaması gerektiğini ifade ediyorsa burada demokratik siyasetin önünün kapalı olmasını kast ediyor ki bu çözüm sürecinin ruhu açısından son derece tehlikeli bir yaklaşımdır. Demokratik kültürün halen başbakan kafasında yeterince olgunlaşmadığını gösterir" ifadesini kullandı.

Sürecin sürdüğü bir dönemde bu tarz söylemlerden uzak durulması gerektiğini çünkü bunun toplumda var olan umudun dinamitlenmesi anlamına geleceğini söyleyen Baluken, çözüme dair umutlarının dağılması durumunda bunu toparlamanın ise öngörülemeyen gelişmeler yol açacağını kaydetti. Baluken, Erdoğan'ı demokratik siyasetin tasfiyesini öngören tarzdan uzaklaşmaya çağırdı.

Baluken, Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyon belgesinde demokrasiden ve değişimden bahsettiğini hatırlatarak şunları kaydetti: "Bu söylem vizyon belgesindeki demokrasi ve değişim söylemlerinin ne kadar samimi olduğunu da ortaya koyuyor. Vizyon belgesinin tamamını tekzip eden bir cümledir. Dolayıysa başbakan karar vermelidir. Ya halka vaat ettiği vizyon belgesi temelinde bir gelecek tahayyüllü vardır ya da demokratik siyaseti parlamentoya almamak şeklinde yasakçı yönde karar vermesi gerekiyor. Milyonlardan oy almış bir partinin parlamento dışında olmasını savunan bir zihniyetin herkesin Cumhurbaşkanı olmayacağı açıktır. Bu zihniyetin Çankaya'ya çıkmaması önemlidir."

18.07.2014