HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, belediyelere dayatılan sistematik taşeronlaştırma uygulamalarının araştırılması amacıyla Meclis'te komisyon kurulması için önerge verdi.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, TBMM Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, "Kapitalizmin sürekli daha fazla kârı dayatan rekabetçi yapısal karakteri, emekçiler nezdinde neoliberal politikalarla birlikte 80'li ve 90'lı yıllar boyunca iyice derinleşmiş; artan emek sömürüsü ve güvencesiz çalışma koşullarıyla birlikte sosyal haklar büyük bir tahribata uğramıştır. Bu büyük tahribat, 2000'li yıllar boyunca taşeronlaştırma, esnek üretim koşulları ve güvencesiz çalıştırmayla daha da artmış; mevcut emek sömürüsü daha da derinleşmiştir" dedi.

AKP Hükümeti'nin her zaman sermayenin yanında yer alarak emekçilerin haklarının gasp edilmesine yönelik politikaların ana yürütücüsü olduğunu kaydeden Baluken, getirdiği yasal düzenlemelerle belediyelerde taşeronlaştırmayı işçi ve emekçilere dayattığını ifade etti.

Belediyelerin, taşeron işçi çalıştırmanın en yaygın olduğu kurumlar olduğunun altını çizen Baluken, "Mevcut belediye kanunu ve yasal düzenlemeler, taşeron işçi çalıştırmayı neredeyse zorunlu hale getirirken, hizmet alım personeli çalıştırmayan belediyelerin iş yapabilmesinin olanağı yitirilmiş; tüm bu yasal düzenlemeler doğrudan emekçilerin hakkını gözetmeyen bir belediyeler yapısının kurulmasına neden olmuştur. Taşeronlaştırma, siyasi iktidar tarafından yerellerde işletilmesi gerekilen temel bir emek sömürü mekanizması olarak sistematik olarak örgütlenmiştir" dedi.

Baluken, Genel-İş Sendikası'nın verilerine göre, belediyelerde çalışan işçi sayısı 100 bine gerilerken, belediyelerdeki taşeron işçi sayısının 500 binin üzerinde olduğunu hatırlattı.

Baluken, taşeronlaştırma uygulamaları ve taşeron işçilerin durumlarının araştırılması, sorunlara acil çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve taşeronluk uygulamalarını zorunlu kılan yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

23.06.2014