Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve HDP Eşbaşkan Yardımcısı Hatice Altınışık'tan oluşan heyet cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili Okmeydanı Cemevi'ni ve Hubyar sultan Kültür Derneği'ni ziyaret etti.

Okmeydanı Cemevi'ni ziyaret eden HDP heyeti, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cem Evi Başkanı Zeynel Şahin ile görüştü. Ziyaret sırasında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Okmeydanı'ndaki protesto eylemlerine polisin şiddet uygulamasından rahatsız olduklarını ifade etti. Okmeydanı'ndaki durumun ülkenin tüm illerinde de yaşandığını belirten Tüzel, Gezi direnişinin yıl dönümünde yine aynı polis şiddeti uygulanacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Tüzel, HDP olarak aday göstereceklerini belirterek, "HDP olarak bizim de bir adayımız olacak. Eşitliğin ve demokratikleşmenin sağlanması açısından önemli bir süreç olacak. Bu sürece böyle bakıyoruz" dedi. Alevilerin talep ve önerilerinin kendileri için önemli olduğuna dikkat çeken Tüzel, ortaklığın sağlanması gerektiğini kaydetti.

Okmeydanı'na yönelik hükümet politikalarının kendilerini kaygılandırdığını aktaran Tüzel, "Bu durumu başından beri takip ediyoruz. Protesto eylemi yapanlara yönelik polis şiddeti bizleri endişelendirmektedir. Başbakan, 'benim polisim nasıl sabrediyor' diyerek adeta polislere, 'yürüyün aslanlarım' demiştir. Eli silahlı polislerin yolunu açıyor" dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cem Evi Başkanı Zeynel Şahin, "HDP'ye güveniyoruz. Umarım halkların taleplerini en tepeye taşıyacak bir aday belirlenir" diye belirtti. Şahin, CHP ile birlikte ortak aday konusunda ortaklaşması durumunun kendileri için önemli olacağını söyledi.

Şahin, hükümetin Okmeydanı'nda kentsel dönüşümle rant elde etmeyi hedeflediğine dikkat çekerek, "Buradaki baskının birinci kaynağı kentsel dönüşümdür. AKP gözlerini ranta dikmiştir. Onların sistemi öyle işliyor" dedi. Yine toplumsal muhalefetin gelişmiş olduğu Okmeydanı'nın polis şiddeti ile susturulmaya çalışıldığını ifade eden Şahin, Başbakan'ın Alevilere ve Okmeydanı'nda katledilenlere dönük söylemlerine de tepki göstererek, "Başbakan Burak'ın ölümüne ilişkin, 'GBT'si temiz çıktı' dedi. Başbakan'ın GBT'si temiz değil. Şiir okumaktan cezaevine girdi. Böyle bir durum Başbakanın başına gelirse GBT'si temiz değildi mi diyeceğiz?" şeklinde konuştu.

Söz alan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Hatice Altınışık da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, "Toplumsal katmanların tümünden yükselen ses, bu süreçte en önemli şey olacaktır. Burada iş topluma düşmektedir" şeklinde konuştu.

HDP heyeti, Okmeydanı Cemevi'nin ardından Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği'ne geçti.

Burada da HDP heyetini, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ve dernek yöneticileri karşıladı. Ziyaretlerinin amacına ilişkin konuşan Tüzel, polis kurşunuyla katledilen Uğur Kurt için taziye dileklerinde bulunarak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de önemine değindi.

Ziyarette söz alan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu da, "Uğur Kurt kardeşimiz derneğimizin mensubu olan bir canımızdı. Polis tarafından kasten öldürüldü. Aslında hedef alınan cemevi başkanıydı. Kurt'un ölümü de tesadüf değildi. Bu saldırı Alevilere dönük bir saldırıydı" diye konuştu.

Hükümetin Alevileri kriminalize etmeye yönelik politikalar izlediğini söyleyen Kenanoğlu, "Uğur Kurt'un katledilmesi de bu politikanın sürdürülmesidir" dedi. Kenanoğlu cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ise "Bizim istediğimiz cumhurbaşkanı, Alevilere yönelik saldırıları engelleyebilecek ve Türkiye'nin demokratikleşmesini sağlayabilecek bir cumhurbaşkanıdır" dedi.

HDP heyeti, buradaki ziyaretin ardından Özgür Demokratik Alevi Derneği'ni de (ÖDAD) ziyaret etti.

30.05.2014