HDP Milletvekilleri Selma Irmak, Erol Dora ve Gülser Yıldırım, Avrupa Parlamentosu eski Parlementeri Feleknaz Uca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, Batman Belediyesi Eş Başkanı Sabri Özdemir ve Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin'den oluşan HDP heyeti Federe Kürdistan Bölgesine geçerek, Şengal katliamından kaçan Êzdîlerin durumunu yerinde inceledi.

İbrahim Halil Sınır kapısında DBP'li yöneticiler tarafından karşılanan HDP'li heyet, Zaxo ilçe merkezine geçerek, park ve bahçelerde barınan Şengal'li Êzdîleri ziyaret etti. Binlerce kişinin sokaklarda kaldığı Zaxo'da gördükleri manzara karşısında duygulandıklarını dile getiren heyet üyeleri, ilk olarak Seyrangeha Delal de barınanları ziyaret ederek bölgede bulunan yetkililerden bilgi aldı. Çadırlardan bazılarını ziyaret eden heyet üyeleri yerlerinden göç etmek zorunda kalan Êzdîleri dinledi. Heyetin ziyareti sırasında Hamit Mirad Xidir isimli Şengal'li genç KDP yetkililerinin "yardımlar yapılıyor" şeklindeki sözlere tepki gösterdi ve YPG dışında hiç kimsenin kendileri için bir şey yapmadığını söyledi.

Daha sonra Zaxo'da bulunan Meryem Ana Kilisesi'ni ziyaret eden heyet üyeleri, Musul'dan kaçan Hiristiyanların durumu hakkında Kilise yetkililerinden bilgi aldı. Ninova bölgesinden kaçmak zorunda kalan bin 840 Hiristiyan yurttaşın Zaxo ve köylerinde barındığını bilgisini veren Kilise yetkilileri, HDP Şırnak Milletvekili Erol Dora ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol'a genel durum hakkında bilgiler verdi. Ardından Zaxo Kaymakamlığını ziyaret eden heyet üyeleri, Zaxo Kaymakamı Xelil Muhammed'le bir saat süren bir görüşme yaptı. Zaxo'daki sığınmacıların durumunun içler acısı olduğunu belirten heyet üyeleri, kaymakama her türlü yardımı yapmak için hazır olduklarını dile getirdi. Hewler'de bulunan DBP'li yöneticilerden oluşacak bir komisyon için çalışmalarının devam ettiğini dile getiren heyet, yardımların geçişi ve dağıtımı için ortak bir kordinasyon kurmayı teklif etti. Heyetin teklifini kabul ettiklerini ve duyarlılık için teşekkür ettiklerini dile getiren Muhammed, DBP'li belediyeler ve HDP'lilerin talep etmesi durumunda kamp kurulması için yer tahsis etmeye hazır olduklarını söyledi.

Zaxo'daki görüşmeler ardından Duhok'a geçen heyet ilk önce Duhok İl Meclisi Başkanı Fehim Abdullah'la makamında görüştü. Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede ulusal birlik mesajı verilirken, Duhok il merkezi ve Zaxo'da 340 bin sığınmacının olduğu bilgisi verildi. Heyet daha sonra Duhok Valisi Ferhad Emin Ertuşî ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmede Şexan ve Şengal'de Êzdî kalmadığını söyleyen Vali Ertuşi, Hewler Hükümetinin bir kriz planı olduğunu ancak finasman sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. Peşmergelerin İŞİD çetelerine karşı savaşmak için yeterli donanıma sahip olmadığını ifade eden Vali Abdullah, "ağır silah ihtiyaçlarını" yenilerken, bölgeye insani yardım çağrısında bulundu. Vali Abdullah, HDP'li heyetin yardım teklifini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Heyet Êzdîlerin kutsal mekanı Laleş'i ziyaret ettikten sonra Hewler'e geçecek.

16.08.2014