IŞİD çetelerinin Kürt yerleşim alanlarına saldırması nedeniyle temaslarda bulunmak için Federal Kürdistan Bölgesi'ne giden HDP'li vekiller ve belediye eş başkanlarından oluşan heyet, temaslarını sürdürüyor. Heyet içerisinde HDP milletvekilleri Selma Irmak, Erol Dora ve Gülser Yıldırım’ın yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, Batman Belediyesi Eş Başkanı Sabri Özdemir ve Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin ile AB eski Parlementeri Feleknaz Uca yer alıyor. Heyet Zaxo ve Duhok'taki temaslarının ardından Êzidîler için kutsal olan Beyta Laleş'i ziyaret etti. Şexan bölgesinden çok sayıda Êzidînin sığındığı kutsal mekanın girişinde yetkililer ve din alimleri tarafından karşılanan heyet, samimi bir şekilde ağırlandı. Êzidîlerin durumu hakkında bilgi alan heyet, din alimlerinden ve Êzidî yetkililere yaşanan trajediyi bertaraf edene dek destek sözü verdi.

Yapılabilecekler konusunda görüş alış-verişinde bulunan heyet ve Êzidî yetkililer arasında acil ihtiyaçlar konusunda görüşmeler yapıldı. İnanç farkı gözetmeksizin tüm Kürtlerin Êzidî halkının acısını yüreğinde hissettiğini din alimlerine aktaran heyet, Kürt halkının her zaman olduğundan daha fazla ulusal birliğe ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Fikir alış-verişi ardından kutsal mekanı dolaşan heyet, Şexan ve Şengal'den kaçarak Laleş'e sığınan Êzidîlerle sohbet ettikten sonra ayrıldı. Heyete çıkış kapısına kadar eşlik eden Laleş yetkilileri ve din alimleri ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

18.08.2014