HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, bölgede yapılan karakol ve kalekollara ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

Önergesinin gerekçesinde, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde karakol ve kalekol yapımı ile askeri noktaların barış sürecini akamete uğratacak adımlar olduğunu belirten Irmak, şunları kaydetti: "Kürt halkı ise devlet heyeti ile Sayın Abdullah Öcalan arasında 2012 yılında başlatılan barış sürecini tehlikeye atacak bu adımlara karşı, sürece sahip çıkıp karakol/kalekol yapımlarını protesto etmektedir. Ancak halk göstermiş olduğu protestolar karşısında kolluk kuvvetlerin sert müdahalesine maruz kalmaktadır. Zira bu müdahaleler ölümlere ve ağır yaralanmalara sebebiyet vermektedir. Lice'de 28 Haziran 2013'te karakol/kalekol yapımını protesto eden halkın üzerine ateş edilmesi sonucu Medeni Yıldırım adlı vatandaş yaşamını yitirmişti. Barış sürecini tehlikeye atan bir başka girişim 7 Nisan 2014 Hakkari merkeze bağlı Kavaklı (Marûnîs) köyü kırsalında Kato Dağı karşısında yer alan Meskan Dağı'nda kalekol inşa edileceği üzere gelişmeleri protesto etmek için bölgeye giden kitlenin kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesiyle karşı karşıya kalmasıdır ve yine bu müdahale sonucu Hüseyin Yılmaz, Emin Kılıç, Selahattin Sayın ve Cevahir Kaçar isimli dört yurttaşın yaralanmasıdır. Dersim'de ise, 5 kalekol, 16 mobil karakol ve 31 kuleden oluşan 52 askeri üsden 22'sinin yapımı devam ederken, yapımı projelendirilen kalekol ve mobil karakolların önemli kısmının yapımının Munzur ve Pülümür vadileri üzerinde projelendirilmesi, Van'ın Çatak ilçesine bağlı Büyükağaç (Dîng) kalekolun ve gözetleme kulelerin tamamlanmış olması ile Siirt'in Belenoluk (Hêşeta Berêspi) köyünde kalekol inşaatın bitmesi dikkat çekicidir."

Irmak, konuya ilişkin Ala'nın şu sorulara yanıt vermesini istedi: "Kürt sorununun, Kürt halkının ulusal demokratik istemleri temelinde barışçıl, demokratik çözümü sağlaması gerektiği 'barış sürecinde' karakol/kalekol yapımın amacı nedir? Bu gelişmelerin barış sürecinin bitirilmesine ve yeniden çatışmalı bir sürecin başlamasına ön bir hazırlık mıdır? Karakol/kalekol yapımına neden ihtiyaç duyulmaktadır? Barış sürecine sahip çıkan halka saldırılar ve görev alanı olmadığı halde halka saldırıları gerçekleştiren polis çevik kuvvetinin alanda konuşlanmasının nedeni nedir? Tüm bu gelişmelerin barış süreci anlayışıyla çeliştiğini düşünüyor musunuz?"

Irmak, Muş Alparslan Üniversitesi'nde Newroz kutlamasına katıldıkları için 22 öğrencinin üniversiteden süresiz olarak uzaklaştırılmasını da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu. Irmak, Avcı'nın konuya ilişkin şu sorulara yanıt vermesini istedi: "Öğrenciler hakkında soruşturma açılmasına sebep gösterilen nedene bakıldığında üniversite rektörlüğün siyasi bir tutum içinde olduğu açıktır. Üniversite yönetimin bu tutumunun siyasi gerekçeleri nelerdir? Üniversiteler bilimsel araştırma ve bulgular yeri iken bu anlayışın dışında hareket eden üniversite yönetimin öğrenciler hakkında açtığı soruşturmanın ve verilen cezanın gerekçesi nedir?"

16.04.2014