HDP Kadıköy Belediye Eşbaşkan adayları Mukaddes Erdoğdu Çelik ve İsmet Sadıkoğlu Kadıköy'ü "halkla birlikte yönetme" şiarıyla yerel seçim çalışmalarına başladı. Eşbaşkan adaylarından yazar Çelik 40 yılı aşkın süredir, sosyalist mücadelenin içerisinde. Çocukluğundan bu yana Kadıköy'de yaşayan Çelik, adaylığı da "devrimci bir görev" olarak tanımlıyor. Diğer eşbaşkan adayı müteahhit İsmet Sadıkoğlu'da 35 yıldır Kadıköy'de yaşıyor ve Kadıköy'ü sokak sokak tanıyanlardan.

HDP'nin yerel yönetimlerde önüne koyduğu cinsiyet özgürlükçü ve kadın özgürlükçü yaklaşıma değinerek sözlerine başlayan Çelik, HDP'nin düzenin tüm partilerine alternatif olduğu gibi erkek egemen sisteme de alternatif olduğunu söyledi. Eşbaşkanlık sisteminin de siyasette kadının yerini ortaklaştırmak olduğunu belirten Çelik, belediye meclis üyelerinin de yüzde 50'sini kadın adaylardan oluştuğunu söyledi. HDP'nin siyasette kadının merkeze yürüyüşünün ifadesi anlamına geldiğini belirten Çelik, "Özel olarak da siyasette kadın tarzını, kadın dilini ve kadının erkek egemen siyaseti değiştirme ve dönüştürme gücünü konuşturmak anlamına geliyor" dedi. Çelik, HDP bünyesinde oluşturulan kadın meclislerinin, kadın adayların ve kadın belediye meclis adaylarının bir örgütlenme gücü olduğunu söyleyerek, bu güçle 400 bin seçmeni olan bir ilçede seçmenlerin büyük oranına seslenebileceklerini söyledi. Kadın seçmenlere, kadınları siyasetin merkezine koymak istediklerini anlatacaklarını söyleyen Çelik, "Aynı zamanda kentte kadının ihtiyaçlarının neler olduğunu tespit edip, taleplerini alıp sorunları tespit edeceğiz" dedi. Çelik, " 'Kadın eli değerse değişir' diyorlar. Şimdi kadın aklı değdiği zaman dünyanın nasıl değiştiğini göstereceğiz. Kadıköy'e kadın rengini getirmeye hazırlanıyoruz. Biz her yeri kadın kentine çevireceğiz. Amed'e nasıl kadın eşbaşkan adayları bir araya geldiler 'biz el koyuyoruz' dediler ve bunu bir kadın devrimi ilan ettiler. Biz de kadın devrim felsefesine sahibiz" diye konuştu.

Kadıköy'ün betona boğulduğunu ve işgal edilmiş bir konumda olduğunu ifade eden Çelik, "Benim bildiğim çok eski Kadıköy'de, koksa da bizim bir tane kurbağalı deremiz vardı. Dere de kalmamış durumda. Onun üstünü de beton yapmışlar artık su nerden geliyorsa kurbağalar da nereye gitti bilmiyoruz" dedi. Kentin insanla uyumlu hale gelmesinin önemine vurgu yapan Çelik, ilçede ranta dayalı tüm işleyişi durdurma projeleri olduğunu ve bunun hazırlıklarına şimdiden başladıklarını söyledi. Çelik, "Belediye, Kadıköy'de 'yaşam hakkı ayrıcalıktır' diyor ama ayrıcalık Bağdat Caddesi'nden ibaret. Bunu biz değiştireceğiz" dedi.

Eşbaşkan adayı İsmet Sadıkoğlu ise Gezi direnişinde, en çok görev ve sorumluluk üstlenen ilçelerin başında Kadıköy'ün geldiğini ve Kadıköy'de yaşayan yurttaşların toplumsal muhalefet içerisinde önemli bir yerde durduklarını söyledi. Gezi direnişi ruhunun hala Kadıköy'ün birçok parkında devam eden park forumlarında devam ettiğini ve forumlarda yurttaşların yaşadıkları mahallelerin sokakların sorunlarına çözüm aradıklarını ve projeler ürettiklerini söyledi. Mevcut belediye yönetiminin tüm faaliyet ve hizmetleri ilçenin Bağdat Caddesi gibi yüksek gelirli yurttaşların yaşadığı noktalara yoğunlaştırdığını belirten Sadıkoğlu, "Kadıköy'de onlarca sıkıntısı, meselesi, sorunu yıllardır birikmiş ve patlama noktasına gelmiş birçok meselesi var. Ve bu sorunlara dair bugüne kadar hiçbir çözüm düşünülmemiş" diye konuştu. Kadıköy'ün trafik sorununun ilk ve öncelikli olarak aşılması gerektiğini belirten Sadıkoğlu, hafif raylı taşımanın öncelikli projelerinden olduğunu söyledi. Fikirtepe'de yapılan kentsel dönüşüm projesinin de yurttaşları evlerinden, mahallelerinden ve sokaklarından ettiğini ve zor duruma düşürdüğünü de belirten Sadıkoğlu, rant amaçlı kentsel dönüşüm projelerine de karşı çıkacaklarını ve kentte yapılması gerekenleri halkla birlikte tartışarak ve halkın iradesini esas alarak yapacaklarını söyledi.

30.01.2014