HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, kalkınma stratejilerinin yaratmış olduğu sorunlar, doğa katliamı, bölgesel eşitsizlik ve KOBİ'lerin yaşadığı sorunlar nedeniyle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında gensoru önergesi verdi. Baluken, gensoru önergesine gerekçe olarak, Türkiye'nin kalkınma hamlelerinin, tarih boyunca "muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma" çabası olarak ifade edildiğini ancak Türkiye'de iktisadi büyüme ve kalkınma kavramının pratikte toplumdaki sınıfsal eşitsizlikleri açıklayamadığı ve bu tür eşitsizlikleri gizlemek, perdelemek için kullanıldığını gösterdi. Baluken, "10 yıldır 10 milyon aileyi yoksulluk yardımlarıyla yaşamaya mahkum eden büyüme ve kalkınma stratejileri, dolar milyarderi sayısını kırkın üzerine çıkarmıştır" ifadelerini kullandı.

‘Doğayı talan eden kalkınma!’

Baluken, mevcut kalkınma yaklaşımlarının doğal kaynakları sömürdüğü ve doğayı tahrip ettiği, ormanlık alanların ve meraların şirketlerin kullanımına açılmaya devam ettiğini belirti. Türkiye'nin kalkınma perspektifinin odağında doğal alanların sermayenin birikimine sokulmasının HES, RES ve GES'lerin, kayagazı sondajlarının, Nükleer santrallerin, Termik-Çimento-Taş ocağı ile Liman işletmeciliğinin, Maden işletmeciliğinin, Enerji nakil hatlarının, vadiler arası dereleri taşıyacak su borularının, ormanların, meraların özel şirketler tarafından kullanımının desteklenmesi olduğunu ifade eden Baluken, "Kalkınma Bakanlığı'nca kalkınma planları başta olmak üzere stratejik planlar, makro politikalar ve ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler belirlenmektedir. Bu program hazırlanırken, halka, halkın yer aldığı çeşitli platformlara, halkın temsilcileri olan çeşitli demokratik kitle örgütlerine ya da sivil toplum kuruluşlarına danışılmamaktadır" diye kaydetti.

Baluken, Bugüne kadar GAP için yapılan harcamaların 32 milyar lirayı aştığı, enerjide yüzde 90 civarında bir uygulama sağlandığı, ancak halkın sosyo-ekonomik düzeyini doğrudan etkileyecek olan sulama projelerinin yüzde 17'lerde kaldığını belirtti.

KOBİ'lere ilişkin, "3-4 Milyon olan KOBİ'lerin durumu bugün içler acısıdır" ifadelerini kullanan Baluken, KOBİ'lere yönelik proje ve desteklerin bugüne kadar sorunları çözemediği ve sorunları daha da derinleştirdiğini belirtti. Baluken, KOBİ'lerin en çok karşılaştığı sorunların başında pazarlama, planlama ve finansman sorunlarının geldiği, bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin başında da, KOBİ'lerin bilimsel olmayan çalışma yöntemlerinin ve eğitim eksikliklerinden kaynaklandığı kaydetti.

Bütün bu sorunların temel kaynağı olarak Kalkınma Bakanlığı'nın geliştirmiş olduğu yanlış kalkınma stratejileri olduğunu belirten Baluken, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın bulunduğu konum itibariyle bütün bu sorunların esas muhatabı olup, ilgili görevi layıkıyla yerine getiremediğini belirtti.

05.03.2015