HDP, 4 eski AKP'li Bakan'ın karıştığı yolsuzluk iddialarını araştırmak için kurulan Komisyonun sağlıklı çalışmadığı ve komisyon çalışmasının bir aklama sürecine dönüştüğünü belirterek, komisyondan çekildi.

Konuya ilişkin Mecliste basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile Komisyon üyesi Bengi Yıldız, çekilmenin gerekçelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Buldan, Komisyon çalışmalarını kendi yetkili organlarında değerlendirdiklerini ve komisyon çalışmalarını sağlıklı bulmadıklarını belirterek, "Muhalefetin tüm çabalarına rağmen soruşturma komisyonu bir yargılama mekanizması olmaktan giderek uzaklaştırılmaktadır. Komisyon gittikçe bir aklama komisyonuna dönüşmüştür" diye konuştu. İlgili bakanların dinlenmesinin bile oldubittiye getirildiğinin altını çizen Buldan, "Geldiğimiz aşama itibariyle bu komisyonun bir soruşturma komisyonu olmaktan giderek uzaklaştığı, siyasi bir komisyona dönüştüğü ve buradan çıkacak sonucun da bir aklamaya dönüşeceği apaçık ortadadır" dedi. Buldan, "Bundan hareketle bu aklama sürecinin yanında yer almamak için bugün itibariyle komisyondan çekildiğimizi tüm kamuoyuna ilan ediyoruz" dedi. Buldan ayrıca komisyona yayın yasağı getirilmesini de eleştirdi.

Bengi Yıldız da, komisyonun başından beri sağlıklı bir başlangıç yapmadığını belirterek, "14 kişiden komisyon bunun 8'i iktidar partisinden. Kararlarda salt çoğunlukla alınıyor. Onlar her türlü kararı alabiliyorlar. Başkanı, katip üyeleri, sözcü iktidar partisinden oluşturuldu" diye konuştu. Komisyonun bir adli komisyon olduğunu ve savcılık görevi yerine getirdiğini belirterek, bunun için muhalefetin komisyon yönetiminde yer alması gerektiğini dile getiren Yıldız, komisyonun 2 aylık süresini tatilde geçirdiğini, geriye kalan iki aylık süreyi de tanık olmaması gereken insanları tanık sıfatıyla çağırmaya ayırdığını söyledi.

Komisyonda kimlerin dinleneceğinin komisyon üyelerine danışılmadan komisyon Başkanı tarafından belirlendiğini belirten ve eleştiren Yıldız, "Muhalefetin sunduğu alternatif listelerden kimsenin çağırılmadığını" söyledi. Komisyon başkanının çağırdığı tanıkların da Bakanların akrabaları ya da daha önce bu soruşturma adı geçen, Rıza Saraf, Ali Ağaoğlu gibi isimlerden oluştuğunu belirten Yıldız, "CMK'ya göre bu isimler tanıklıktan çekilebilirler ki çoğu tanıklıktan çekildi. Bu meseleyi esas konuşacağımız bilgi alacağımız insanları çağırılmadı" dedi. Tanıklık için esas olarak, "dosyanın savcıları polisleri, basının yayın yapmamasını telkin eden kişiler ve benzeri isimlerin" tanık olarak çağrılması gerektiğini belirten Yıldız, getirilen yayın yasağının da olayı örtmeye yönelik ciddi bir girişim olduğunu söyledi. Yıldız, "Baştan itibarin komisyonun diğer üyelerini işe katmayan onların görüşlerine değer vermeyen bir yaklaşım sergilendi ve bütün karar süreçleri tek taraflı yürütüldü" diye konuştu. Erdoğan Bayraktarın komisyonda dinlenmesi için çağrılmasına da dikkat çeken Yıldız, "Bakan geldi, 4 ay önce yurtdışına planlanmış bir seyahati olduğunu belirtti. Uçuşu saat 4'teydi ve komisyona saat 14.30'da bilerek çağırıldı. Ki orada bir saat kalsın sonra da gitsin diye. Kaldığı süre de komisyonu başkanı daha önce planlanmış sorular sordu" diye konuştu. Yıldız son olarak, "Tam bir tiyatroydu işleyen süreç. O yüzden aklama operasyonunun tarafı olmak istemedik" diye konuştu.

Yıldız konuya ilişkin yarın komisyondan istifa ettiğine dair dilekçesini Meclis başkanına vereceğini söyledi.

28.11.2014