HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, tarımsal üretimdeki elektrik birim fiyatlarının yüksek oluşunu ve Kürdistan'daki çiftçilere elektrik borçlarının ödenmemesi halinde tarımsal destek kredisinin ödenmeyeceği yönünde bölgelerarası eşitsizlik içeren uygulamaya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e soru önergeleri sundu.

Akat Ata, Bakan Yıldız'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede tarımsal sulamanın en önemli girdilerinden olan elektrik birim fiyatlarının çiftçiler için ağır bir yük haline geldiğine dikkat çekti. Diğer tarımsal girdiler mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatlarının yüksekliği ile bir araya geldiğinde sulamalı tarım yapan çiftçiler için elektrik giderlerini karşılamanın oldukça zorlaştığına vurgu yapan Akat Ata, "AB ülkeleriyle kıyaslandığında uygulanan KDV ve birim fiyatı açısından da oldukça fahiş oranlarda seyreden elektrik birim fiyatları, tarımsal üretimi zorlaştırmakta ve çiftçiyi yoksullaştırmaktadır. Bunlarla beraber, tarımsal sulama için kullanılan elektriğin birim fiyatında bölgelere göre ciddi farklar olduğu çiftçiler tarafından ifade edilmektedir" ifadelerinde bulunarak, Bakan Yıldız'a şu soruları yöneltti:

Tarımsal sulama için kullanılan elektriğin birim fiyatı hangi kurumlar tarafından belirlenmektedir?
Tarımsal sulamada kullanılacak elektriğin birim fiyatı belirlenirken hangi kriterler dikkate alınmaktadır?
Elektrik birim fiyatlarının bölgeler bazında dağılımı nasıldır? Çiftçiler tarafından ifade edilen birim fiyatları arasındaki derin uçurum gerçeği yansıtmakta mıdır? Yansıtmaktaysa bu farkın sebebi nedir?
Bakanlığınız, çiftçilerin mağduriyetini gidermek adına elektrik birim fiyatlarında bir düzenleme yapmayı planlamakta mıdır?

Akat Ata, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yazılı yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede ise bölgelerarası eşitsizliğe dikkat çekti.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (DEDAŞ) elektrik dağıtım yaptığı Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta çiftçilere elektrik borçlarını ödememeleri halinde tarımsal destek kredilerinin ödenmeyeceğini belirten mektuplar yolladığını kaydeden Akat Ata, "9 Mart'ta Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinin yapılmaması kararı alınmıştır. Mazot gübre ve zirai ilaç fiyatlarının yüksek oluşundan ötürü zaten zor durumda olan çiftçilere uygulanacak olan bu yaptırım ekonomik olarak çiftçilerin sırtındaki yükü artıracaktır. Karar kapsamında, elektrik dağıtım şirketi kendi tüketici kayıtlarını Çiftçi Kayıt Sistemi ile eşleyerek, borcu bulunan çiftçilerin bilgilerini Ziraat Bankası’na iletecek ve bu çiftçilerin destek kredilerine el konulacaktır" diye belirtti.

Kuraklık riskiyle karşı karşıya olan ve tarımsal üretim girdilerinin pahalılığından ötürü zor koşullarda faaliyet yürüten çiftçilerin, bakanlık tarafından daha da zor duruma sokulmasını endişeyle karşıladığını ifade eden Akat Ata, "Bunlarla beraber, çiftçilerin özel bir şirkete olan borçlarının bir anlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kesilecek olması Bakanlık tarafından cezalandırma politikası yürütüldüğüne yönelik izlenim uyandırmaktadır" diye kaydetti.

Akat Ata, Bakan Eker'e şu soruları yöneltti:

Bakanlığınızın tarımsal üretimi desteklemek ve çiftçileri teşvik edici politikalar geliştirmek yerine onları büyük ölçüde mağdur edecek böyle bir karar almasının gerekçesi nedir?
Bakanlığınızın, özelleşmiş oldukları halde elektrik dağıtım şirketlerinin alacaklarını tahsil etmeleri için kendi tarımsal politikaları aracılığıyla çiftçilere yaptırım uygulamasının nasıl bir dayanağı bulunmaktadır?
Bakanlığınızın mazot, gübre gibi diğer tarımsal girdilerin satıcılarını korumak adına herhangi bir girişimde bulunmazken özellikle elektrik dağıtım şirketlerine dair böyle bir koruma faaliyeti içine girmesinin ardında yatan sebep nedir?
Türkiye genelinde tarımsal sulama abonesi olan kaç çiftçi bulunmaktadır? Bunların kaç tanesi Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde çiftçilik yapmaktadır?
Türkiye genelinde 2014 yılında tarımsal destek kredisi alacağı belirlenen kaç çiftçi bulunmaktadır? Bunların kaç tanesi Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde çiftçilik yapmaktadır?

29.05.2014