HDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Rojava sınırında kazılan ve tepkilere neden olan hendeklerin, KDP ile MİT arasında, Şubat ayında imzalan bir anlaşma sonucunda hayata geçirildiği iddiasını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na sordu.

Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Buldan, "Hawlatî gazetesinin haberine göre, IHAL-8317-TAR kodu ile 'gizli ve elden' ibareli, Türkiye Dışişleri Bakanlığı AGİM'e bağlı GIGY ve AİGY Müdürlükleri tarafından Hewler (Erbil) Konsolosluğu'na hitaben yazıldığı ileri sürülen gizli bir belgede, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Hewler ziyareti ardından birtakım 'stratejik kararlara' ulaşıldığı belirtilerek, bazı uygulanması gereken kararlar olduğu belirtilmiştir" diye belirtti.

Buldan, kararlar arasında dikkat çeken hususlardan birinin, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen hendek kazımı uygulaması olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Belgede hendek kazımının sürdürülmesinin Şubat ayındaki MİT-KDP yetkilileri arasındaki toplantıda alındığı ileri sürülmektedir. Belgede, 'Şubat ayı toplantımızda kararlaştırılan sınıra hendek kazılması işinin devam ettirilmesi, hendeğin oluşması ile birlikte, gerek Türkiye muhaliflerinin gidiş gelişini engelleyecek, gerekse de içeriye müdahale edebilmemizi kolaylaştıracaktır' denildiği iddia edilmektedir."

Buldan, Bakan Davutoğlu'na şu soruları sordu: "KDP-MİT arasında söz konusu haberde iddia edildiği gibi bir anlaşma yapılmış mıdır? Yapılmışsa anlaşmanın ifşa olması nedeniyle bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? Bu anlaşmanın içeriği nedir? Sınıra kazılan hendekler ile amaçlanan nedir? Rojava'ya yönelik bir müdahale düşünülmekte midir? Binlerce yurttaşımız, kazılan hendeklere tepki göstermek üzere sınıra yürümüş, birçok il ve ilçede ise sınırda nöbet tutularak insan zinciri oluşturulmuştur. Bu tepkilere karşı ise güvenlik güçleri yine orantısız güç ve biber gazı kullanmış birçok yurttaşımız yaralanmıştır. Halklar arasında tepkiye ve gerilime neden olmak dışında bir fayda sağlayamayacağı açık olan hendek kazımı ve duvar örme uygulamasına bir son vermeyi düşünüyor musunuz?"

30.04.2014