Şırnak halkı, Cizre ilçesine bağlı Kuştepe köyü Şabaniye mezrası yakınlarında, 2 gün önce sınırı geçmeye çalışırken Türk askerleri tarafından açılan ateş sonucu Saada Darwich'in katledilmesini protesto etti.

Sabah saatlerinde HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, bölge belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi'nin yanı sıra binlerce yurttaş bir araya gelerek, kalabalık araç konvoyu ile Kuştepe köyü Şabaniye mezrasına hareket etti.

Uzun süre devam eden yürüyüşün ardından sınır teline yaklaşan kitlenin önü polis TOMA'ları ve zırhlı araçlarla çok sayıda asker tarafından kesildi. Askeri yetkililer kitlenin sınıra yaklaşmasına izin vermeyeceklerini söylemesi üzerine HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da , askeri yetkililere kesinlikle Şırnak halkının Rojava halkıyla bütünleşmesi için sınıra güvenli bir şekilde yaklaşacaklarını ve iki taraftaki halkın ortak basın açıklaması gerçekleştireceği ısrarı üzerine Şırnak halkı asker barikatlarını aşarak Dêrîk'e bağlı Balûkê'den gelen yüzlere yurttaş ile birlikte sınırda bir araya gelmek için sınıra yürümeye başladı. Şırnak halkının sınıra yürümesini askerler tazyikli suyla engellemeye çalıştı. Kısa süre devam eden müdahale, halkın kararlı duruşu sonrası etkisiz kaldı. Şırnak halkı ve Rojava halkı sınır tellerinin yanında bir araya geldi. Yine Rojava halkının arasında iki gün önce yaşamını yitiren Saada Darwich'in babası Methat Darwich ile iki çocuğu da bulundu. Darwich'in babası, sınıra yürüyen Şırnak halkına "İşte benim halkım. Bize doğru yürüyor. Benim canlarım. İşte benim halkım" diye seslendi.

Uzun süre tellerin her iki tarafındaki halk birbiriyle tellerin ardından selamlaşıp tokalaştı. Ardından kitle saygı duruşunda bulundu. Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, iki gün önce 28 yaşındaki gencecik bir kadının iki çocuğu ve babasıyla birlikte bu sınırdan geçerek bu taraftaki akrabalarının yanına gelmeye çalışırken, zırhlı araçlar tarafından taranarak katledildiğini vurguladı. Sarıyıldız, "O yurttaşımızın tek amacı buradaki akrabalarıyla kucaklaşmaktı. Belki de egemen güçlerin, çetelerin ambargoları nedeniyle bu taraftan bir miktar gıda almaktı amacı. Ama burada savunmasız iken çocukları ve babasının yanında vuruldu. Buradaki askerler de duysun. Böyle bir politikaya açıkça faşizm deniliyor. Hiçbir yasada bunun yeri yoktur. Uluslararası sözleşmelerde bunun yeri yoktur. İnsan vicdanında bunun yeri yoktur. Sizler içinde bulunduğumuz süreçle oynuyorsunuz. Belki siz bunun farkında değilsiniz. Size kim emir veriyorsa sizi savaşa sürmek istiyor" dedi.

Kürtlerin şu ana kadar özgürlükleri için büyük bedeller ödediğini vurgulayan Sarıyıldız şöyle devam etti: "Bizler binlerce insanımızı kaybettik ama mücadelemiz sayesinde yeni bir aşamaya geldik. Bizim için bundan sonra bu sınırlar anlamsızdır. Bunu belirtmek için buradayız. Burayı korumak bu ülkeyi korumak değildir. Burayı korumak insanları birbirinden ayırmaktır. Bu telleri burada tutmak Kürt halı ile Türk halkını birbirine düşman etmektir. Bu politikalardan vazgeçin."

Sınırda yaptığı konuşma sırasında Şırnak Valisi'ne de seslenen Sarıyıldız, "Şırnak Valisi bu katliama ilişkin üzüntülerini belirtmiş. Biz ondan üzüntüsünü belirtmesini istemiyoruz. Biz onu göreve çağırıyoruz. Onun sorumluluğu altında burada bir kadın öldürüldü. Çocukları ve babasının yanında. Bu katliamın sorumlularının bir an önce yargılanmasını istiyoruz. Devletin bu konuda bu halka hesap vermesini istiyoruz" diye belirtti.

Kürtlerin bu ana kadar hiçbir bedelden kaçmadığını belirten Sarıyıldız, "Sabrımız taşmasın. Bizler bu coğrafyada onurlu bir barışın sağlanmasını istiyoruz. Yeterince bedel ödedik. Gerekirse daha fazla da bedel ödeyebiliriz. Ama bunu bir daha yapmayın diyoruz ve sizi uyarıyoruz. Rojava devrimini selamlıyoruz ve size söz veriyoruz birlikte özgürleşene kadar bu mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından kitle birbiriyle vedalaştıktan sonra sınırdan ayrıldı.

20.05.2014