"KCK Mardin" adı altında 2 yıl 8 aydır devam eden dava kapsamında yargılanan 8'i tutuklu 49 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın ilk duruşması, Özel Yetli Mahkemelerin kaldırılması sonrası dosyanın gönderildiği Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma salonunda tutuklu Kürt siyasetçilerden 7'si hazır bulunurken, İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan bir diğer siyasetçi de duruşmaya telekonferans yolu ile katıldı.

Duruşmaya tutuklu yakınlarının yanı sıra, HDP Mardin Milletvekilli Gülser Yıldırım, belediye eş başkanları ve Mardin Barosu'na bağlı onlarca avukat katıldı.

Savunmaları alınan Kürt siyasetçilerin Kürtçe konuşması üzerine salonda tercüman bulunmaması üzerine mahkeme heyeti sözlerini keserek, tutanağa daha önce ÖYM'lerde karşılaşıldığı üzere "Türkçe dili dışında yada başka bir dilde konuştu" şeklinde geçti.

Mahkeme heyeti, savunmalarını alamadığı siyasetçilerden bir sonraki duruşmada tercüman getirtilmesi için kişi başı 30 TL ücret talep etti. Kürt siyasetçiler mahkemenin bu talebini reddetti.

Müdafi avukatları ise savunmalarında ÖYM'lerin kaldırılmasına rağmen, hala adil bir yargılama yapılamadığını ifade etti. Müvekkillerin iddianamelerinde yer alan ihbar mektupları ve gizli tanıkların açıklanmasını isteyen avukatlar, "Gizli tanıklara sorulacak sorularımız var? Türkiye Kent meclislerine üzerinden yapılan kimi tutuklamalar serbest bıkılsın. Mahkemelerin 'sen suçlusun suçunu açıkla' mantığı ve zihniyeti hukuka ve adalete ters" dedi.

Mahkeme Başkanı ise tutsakların dosyalarındaki bulunan iddiaların incelenmesine ve gizli tanıkların yeniden dinlenmesini talep ederek, tutuklu bulunduğu Şakran Cezaevi'nden telekonferans ile mahkeme salonuna bağlanan Seyfettin Yavuz'un ise Mardin'e getirilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma da 17 Haziran tarihine ertelendi.

Dava sonrasında hazır adliye önünde açıklama yapan Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım, iş insanları, avukatlar, sendikacıların "KCK" adı altında gözaltına alındığını söyleyerek, ÖYM'lerin kapatılmasıyla birlikte bir şeylerin değişmediğini ifade etti.

Türkiye ve bölgedeki halkların adalet ve hukuk görmeyene kadar mahkeme sonuçlarını tanımayacağını bildiren HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da "Bugün Soma'da madencilerin katillerini yargılansınlar bizi değil. Türkiye'de adalet egemenlere hizmet edene kadar kimseden hukuk istemeyeceğiz" dedi.

21.05.2014