HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, SÜTAŞ'ta çalışan ve Tek Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan işçileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu

Tüzel önergede, "Türkiye’deki patron örgütlerinin en önde geleni olan TÜSİAD'ın Başkanı Muharrem Yılmaz’ın patronu olduğu SÜTAŞ’ta Tek Gıda-İş Sendikasına üye olan 26 işçi işten atılmıştır. Fabrikadaki işçilerin e-devlet şifreleri toplanmış, üye olanlar istifaya zorlanmış, bir kısmı istifa ettirilip, istifa etmeyen 26 işçi işten atılırken, sendikasız işçilerin üye olmasını engellemek için şifrelerinin değiştirildiği iddia edilmektedir." dedi.

Levent Tüzel, önerge gerekçesinde şu şekilde devam etti; "Tek Gıda-İş Bursa Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, sendika üyelikleri başlar başlamaz patronun tüm işçilerin e-devlet şifrelerini istediğini ve üye olanları istifa ettirdiğini ifade etti. Karlıkaya, “Bundan sonra da e-devlet şifrelerini değiştirip işçilere geri vermedi. Resmi işiniz olursa insan kaynaklarına gelip halledin dediler. Sendika üyesi olmayanlardan da istediler ve vermeyenleri işten atmakla tehdit ettiler. Her konuda kamuoyuna demokrasi dersi veren TUSİAD üyesi patronların, işçilerin en temel haklarından biri olan örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını engellemeleri, işçilere ve haklarına pervasız saldırganlık göstermeleri karşısında sessiz kalınamaz."

Tüzel'in, önergesinde şu sorular yer aldı.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın patronu olduğu SÜTAŞ fabrikasında kaç işçi çalışmaktadır? Fabrika’da kaç alt işveren bulunmaktadır? Hangi işler alt işveren eliyle yapılmaktadır?

Bursa’da faaliyette bulunan SÜTAŞ’ta çalışan tüm işçiler için son üç ayda SGK’na hangi ücretler üzerinden sigorta primi yatırılmıştır?

Bursa’da bulunan SÜTAŞ fabrikasında kaç işçi e-devlet şifreleri ile Tek Gıda İş sendikasına üye olmuştur? Kaçı hangi tarihte istifa etmiş/ettirilmiştir?

SÜTAŞ fabrikası patronun işçilerin e-devlet şifrelerini topladığı ve değiştirildiği iddiaları karşısında Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

Sendikaya üye oldukları için topluca işten çıkarılması Anayasanın ve İş Kanununun açıkça ihlali ve suçtur. Doğrudan Bakanlığınız görev ve sorumluluk alanında olan bu konuda ilgili işyerlerinde Bakanlığınızca denetim yapılarak olası davalara müdahil olmayı düşünüyor musunuz?

İşçilerin Anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olmalarının tehdit ve yasadışı bir şekilde engellenmesi uygulamalarının son bulması için Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?

28.05.2014