Halkların Demokratik Partisi (HDP) Malatya İl Örgütü, kayısının dondan etkilenmesine ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Malatya İl Eş Başkanı Beyhan Bali, Türkiye genelinde etkili olan don felaketinden kaynaklı Malatya'da başta kayısı olmak üzere erik, armut, kiraz ve çeşitli tarım ürünlerinin büyük zarar gördüğünü kaydetti. Kayısı diyarı olarak bilinen Malatya'da kayısı da yüzde 100'e yakın bir zararın meydana geldiğini belirten Bali, Malatya'nın dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 80'nini karşıladığını ifade etti.

Bir zamanlar sarı altın olarak nitelendirilen ve üreticinin gözünden sakındığı kaysının uygulanan yanlış politikalar ile son zamanlarda üretici köylünün kıt kanaat geçimini sağladığı bir ürün haline geldiğini kaydeden Bali, "Her yıl gübre, ilaç, mazot fiyatları artarak devam ederken kayısı fiyatları birkaç tüccarın insafına terk edilmiş durumda. Yaşanan bunca sıkıntının üzerine meydana gelen don felaketi üreticinin deyimiyle, 'don, kayısıyı da üreticiyi de yakmıştır'. Üreticinin bu yıl meydana gelen don felaketinden kaynaklı elinin boşa düşmesi sonucu üreticilerin borçlarının katlanarak yoksullaşması kaçınılmaz olacaktır" dedi.

Bali, üretici köylülerin taleplerini şöyle sıraladı: "Tarımsal destekler günün koşullarına göre uyarlanmalı ve artırılmalıdır. Malatya ili afet bölgesi ilan edilmeli, tüm üretici köylülerin devlet kurumlarına olan borçları silinmelidir. Üretici köylülerin zararları tapu, Çiftçi Kayıt Sistemi belgeleri temelinde değil, üretimi yapan üreticiler dikkate alınarak belirlenmelidir. Yürürlükte olan 2090 sayılı affet yasası çok katı olup üretici köylünün aleyhine yapılan antidemokratik bir yasadır. Bu yasa TBMM'de yeniden görüşülmeli, üretici köylü lehine yeniden yasalaşmalıdır. Don afetinden kaynaklı oluşan zararların bedeli koşulsuz olarak üretici köylüye ödenmelidir."

18.04.2014