Hayatın her alanında karşılaştığımız gibi siyasette de çoğu zaman yaşa ve deneyime dayalı hiyerarşilerle karşı karşıya kalıyoruz. Siyasetin yaşı kemale ermişlerin ve deneyimine deneyim katmışların işiymiş kabulü gençlerin tüm yaratıcılıklarını sönümlüyor. Türkiye’de nüfusun büyük çoğunluğunu gençler oluşturmasına rağmen, yönetim mekanizmalarının, siyasetçilerin, yerel ve merkezi yönetimlerin yaş ortalaması genç nüfus oranına göre oldukça asimetrik bir görüntüyü önümüze sunuyor.

Gençler, toplumsal mücadelelerin öznesi olmasına rağmen siyasette bunun karşılığı yokmuşçasına siyaset gençleri öteleyerek merkezileştiriliyor. Oysa siyaset yerelleştikçe ve demokratikleştikçe gençlerin bu demokratik siyasetin doğal özneleri olduğu da görülecektir. Gençlerin ötelendiği, asayiş sorunu olarak görüldüğü bir siyasetle ne barış, ne de demokrasi mümkündür. Gençleri baskılayan ve kontrol altına almaya çalışan siyaset tarzları en çok da gençlerin dönüştürücü gücünü hedef alıyor.

Bugün parlamentoda gençlerin temsiliyetinin yüzdelik dilimde bile ifade bulamaması bizlere dönük ayrımcılığı gözler önüne bir kez daha seriyor. Gençlerin iradesini hiçleştiren bu siyaset ortamında, biz gençler adına söz söyleyip, geleceğimiz adına karar alan siyasetçilerden sıkıldık. Seçimlerde gençler olarak aşacağımız baraj, %10. Fakat milletvekili seçilmek isteyenlerin önüne konulan 25 yaş sınırı ve erkek adaylar için zorunlu askerlik şartı da gençlerin önündeki barajlar arasında. Gençleri siyasete yabancılaştıran sisteme karşı, gençlik kimliğinin ve gençlik hakkının tanınması, gençlerin tüm karar ve temsil süreçlerine aktif katılımı, gençlerin özgünlüğünü açığa çıkaracak özgürlükçü bir siyaset tarzını geliştirmek demokratik siyasetin temel gereğidir.

Halkların Demokratik Partisi Gençlik Koordinasyonları olarak, özgün ve özerk örgütlenme modelimizi hayata geçirerek, tüm karar süreçlerine gençlerin aktif katılımını hedefledik. Üniversitede, lisede, mahallede gençlere dönük politikalarımız çerçevesinde kendimizi örgütlemeye koyulduk. Politik alanı gençleştirmek, önümüzdeki en önemli sorumluluklardan biri… Partimizin tüm kurullarında uyguladığımız %20 gençlik kotamızı anlamlı hale getiren, partimizdeki gençlik örgütlenmesidir. Egemen siyaset alışkanlıklarından sıyrılıp gençlerin sözü ve iradesinin esas alınması radikal demokratik bir hamlenin ta kendisi…

2014 yerel seçimlerinde yerel yönetimlerde uyguladığımız gençlik kotasıyla illerde veya ilçelerde genç belediye meclisi üyesi adaylarımız ve belediye eş başkan adaylarımızla birçok yerelde bir ilki başarabildik. Bu adaylar arasında Lice, Cizre, Mardin Belediyesi Eş Başkanları genç olarak seçildiler. Ayrıca birçok belediyemiz yereldeki gençlerin sorunlarına çözüm bulmak için gençlerle buluşarak sorunların çözümüne ilişkin öneriler alıp hayata geçirdi.

2015 Genel Seçimlerine de sayıların ötesinde bir anlayışla gençliğin aklını, taleplerini, çözümlerini, yaratıcılığını siyasete yansıtacağız. Gençler olarak seçim çalışmalarında ve seçimin örgütlenmesinde aktif olarak yer alacağız. Adaylarımız gençler adına ahkam kesen, emirler yağdıran değil, yürüttüğümüz gençlik politikalarımız çerçevesinde gençlerin sözünü ve taleplerinin taşıyıcısı olacak. Bununla birlikte partimizin aday listelerinde gençlerin de olması gerektiğini benimsiyoruz.


Tüm Gençleri Önümüzdeki Barajları Beraber Yıkmaya Davet Ediyoruz!

Mevcut seçim sistemindeki zorunlu askerlik, yaş gibi kısıtlamaları ve %10 gibi anlamsız bir barajı, her an karşımıza çıkabilen iktidar sarmalı içerisinde şekillenen egemen siyaset anlayışlarını ancak gençlerin ortak mücadelesi doğrultusunda yıkabiliriz. Yeni Yaşamı müjdeleyen gençler, önündeki bütün engelleri örgütlenerek, örgütleyerek, değişerek, değiştirerek aşabilir. HDP Gençlik Koordinasyonları olarak sorunun salt bir seçim sorunu olmadığını, gençlerin özgürleşmesinin sistemin en büyük korkusu olduğunu ifade ediyoruz. Tüm gençleri, en genç parti olan HDP ile siyaseti gençleştirmeye, gençleri siyasetin nesnesi değil hayatın ve siyasetin öznesi yapmaya, tüm mecralarda yürüteceğimiz politikalarla değişime öncülük etmeye çağırıyoruz.

Çağrımız tüm gençlere;

7 Haziran seçimlerini hep birlikte örgütleyelim. SYRİZA’nın karşı kıyıdan verdiği umudu Türkiye’ye HDP ile taşıyabiliriz. Sokak sokak, ev ev sözümüzü ulaştıralım, üniversitelerde ve mahallelerde HDP Gençlik Koordinasyonlarıyla seçim çalışmalarına başlayalım. Müşahit olmadığımız tek bir sandık kalmasın. HDP’nin seçim çalışmalarına damgasını vuracak olan Gezi’nin, Lice’nin, İzmir’in gençlerinin ortak çabası olacaktır.

68’den Gezi’ye; Fis Köyü’nden Kobanê’ye gençler olmadan mücadele konuşulamıyor. Hayatın akışını değiştiren her anda, mücadelenin yükseldiği her dönemde sokakta, meydanda, okulda, fabrikada sözüyle, neşesiyle, kararlılığıyla gençler var. Peki neden sokağın nabzını belirleyen gençler, Parlamentoda olmasın? Gezi’de barikatlarda sabahlayan, tüm grilikleri renklerle boyayan, neşesiyle yaratıcılığını buluşturan, Tuzluçayır’da mahallesini savunan, Hevsel Bahçelerinin talan edilmesine izin vermeyen, Karadeniz’den HES’leri def eden, Kazım’ın müziğiyle Hrant’ın gülüşünü birleştiren, Mahir Çayan’la, Mazlum Doğan’ı, Deniz’le Sakine’yi, Rosa’yı aynı sloganda buluşturan, Kürdistan’da kalekollara dur diyen, üniversitesine, okuluna, hocasına ve akademiye sahip çıkan gençler ve bu gençlerin temsilcileri neden Parlamentoda da olmasın?

HDP Gençlik Koordinasyonları olarak, 25 yaşın üzerinde, politikamızı benimsemiş tüm gençleri, HDP’den milletvekili aday adayı olmaya davet ediyoruz!

Genciz, barajları birlikte aşıyoruz!

HDP Merkezi Gençlik Koordinasyonları
13 Şubat 2015

Adaylık için il örgütlerimize başvurabilir ve [email protected] adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.