HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, TMK ve CİK'de değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.

Ata'nın bugün Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinin amacı, "infazda eşitliğin sağlanması, ikili infaz rejiminin ortadan kaldırılması, koşullu salıverme için cezaevinde geçirilmesi gereken sürenin azaltılarak mahpusların umut etme hakkının ellerinden alınmaması, uzun mahkumiyetin ortaya çıkardığı insan onuruna aykırı durumların ortadan kaldırılması, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda koşullu salıverme için gereken süre artırılarak cinsel şiddetle mücadele etmek" olarak açıklandı. Teklifle aynı zamanda siyasi tutukluların adli tutuklulara göre daha ağır infaz koşullarına maruz kalmalarının da önüne geçilmeye çalışıldığı belirtildi.

"Terörle Mücadele Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile TMK'nın 5. maddesi kaldırılıyor. Söz konusu madde, TCK'daki "Devlete karşı suçlar", "Anayasal düzene karşı suçlar", "Yasama organına karşı suçlar", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı suçlar"ın da aralarında olduğu bazı maddelere göre verilen cezaları, yarı oranında arttırıyor.

Kanun teklifi ile ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilenlerin 20 yılını, müebbet hapse mahkum edilenlerin 16 yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkum edilenlerin cezalarının üçte ikisini hapishanede çekmeleri durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanmalarının önü açılıyor.

Ayrıca koşullu salıverilme süresinin hesaplanmasında, hükümlünün 18 yaşını dolduruncaya kadar hapishanede geçirdiği bir gün, iki gün olarak; 55 yaşını doldurmuş olması halinde bir gün, iki gün olarak; 65 yaşını doldurmuş olması halinde bir gün, üç gün olarak; 75 yaşını doldurmuş olması halinde bir gün, dört gün olarak; 85 yaşını doldurmuş olması halinde bir gün, beş gün olarak dikkate alınması öngörülüyor.

"Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar"dan hüküm giyen kişinin ise koşullu salıverilme için hapishanede geçirilmesi gereken sürenin yarı oranında arttırılması öngörülüyor.

09.07.2014