Mecliste kadın katliamlarını gündeme getiren HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, koruma altına alındığı söylenen kadınların dahi cinayete kurban gitmesinin alınan tedbirlerin yetersiz ve şekilsel olmasından kaynaklandığını vurguladı. Yasal düzenlemenin yapıldığını ancak toplumdaki gerçeklikle örtüşmeyen sonuçlarla karşılaştıklarını dile getiren Birtane, “Bu da ne yazık ki cinayet oluyor. Adeta kadın kırımı haline getirilmiş durumda. Eş uzaklaştırılıyor ama sonuçta kadın toplumsal yaşam içinde yaşamını sürdürmesi gerekiyor. Kadın dışarı çıktığında eşiyle karşılaşıyor. Eşi evden uzaklaştırılmışsa intikam duygusuyla yaklaşıyor ve bunun neticesinde kimi zaman günde 3-4 kadın katlediliyor” dedi.

Bu noktada yasal düzenlemenin de tek başına yeterli olmadığını ifade eden Birtane, “Çeşitli koruyucu tedbirlerin alınması gerekiyor. Sonuçta bilinçlendirilmesi gerekiyor erkeklerin de. Demokratik aile yapısının nasıl olması gerektiği noktasında eğitim programları özellikle çocuk yaşta önemli. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi ilgili bakanlıkların ortaklaşa bir program dahilinde toplumda zihniyet değişikliği oluşturacak uygulamalar yapmalı” diye konuştu.

“Koruma altındayken cinayete kurban giden kadınlar var. Basına yansıdı. İlk 6 ayda onlarca kadın var katledilen” diyen Birtane, şu hususlara dikkat çekti: “AKP’nin zaten 12 yıldır bu politikalarıyla bizler karşı karşıyayız. AKP sürekli gerçekleri tersyüz ederek toplumun hafızasında var olanları yeni şeyler ekleyerek insanların duygu ve düşünceleriyle oynuyorlar. Koruma altında hiçbir kadın katledilmemiş diyorsa bir bakan bunun yalan bir politika olduğunu belirtmek gerekiyor. Şefika Söylemez hakkında koruma tedbiri bulunuyordu. Eşi uzaklaştırma almıştı ama Şefika, devlet koruması altındayken katlediliyor. Bakanın açıklamasıyla yaşananların ne kadar çarpıtıldığını görüyoruz.”

3 yıl içinde her katledilen kadın konusunu meclis gündemine taşımaya çalıştıklarını dile getiren Birtane, HDP’li kadın vekiller olarak yazılı önergeler ve meclis araştırmaları sunduklarını ve verdiklerini vurguladı. Diğer siyasi partilerden de kadın milletvekillerinin Bu konuya eğildiklerini söyleyen Birtane, bu önergeler meclis gündemine geldiğinde toplumun yararına olan hemen hemen muhalefetin tüm alandaki önergelerinde yaşandığı gibi reddedilmeyle karşılaşıyoruz. AKP’nin çoğunluğuna güvenerek bu önergeleri reddettiğini belirten Birtane, ne meclis araştırması açılması ne de yazılı önergelere doğru temelde yanıt alamadıklarının altını çizdi.

Yargıya yansıyan olaylara dair bilgi almak için sorduklarında ise farklı bakanlıkların kendilerine farklı farklı yanıtlar verdiğini kaydeden Birtane, bunun hükümetin kendi içinde kopuk ve çelişkili yanlarını gösterdiğini dile getirdi.

Kadın kurumlarının yapacağı eylem doğrultusunda meclisin de o 20 Temmuz’da açık olacağını, önergelerini mümkün olduğunca gündemde tutmaya çalışacaklarını ifade eden Birtane, “Meclis araştırması istedik. Daha önce de araştırmalar açılmasını istemiştik. Torba yasayı geçirmeye çalışacak AKP. Diğer siyasi partiler de bu konuda birbirimize destek olarak ciddi biçimde ele alarak kırıma dönüşen kadın cinayetlerinin gündeme oturması için çaba içinde olacağız. Etkili olabilmesi için meclis araştırması açılırsa tamamıyla ilgili olan alanlarıyla yürütülmeli. İlgili bakanlıklarla koordine sağlanmalı. Kadın örgütleri, STK'lar, uzmanlar, meclisteki siyasiler ortaklaşa ele alıp, toplumdaki bu büyük yaranın önüne geçmek gerekiyor. Tamamen gündeme oturması açısından da siyasilerin öncülük yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

19.07.2014