HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması üzere Meclis'e verdiği bir soru önergesinde, Karabük'te 20 Kürt öğrencinin uğradığı ırkçı saldırıyı sordu.

Irkçı saldırılara karşı tedbir isteyen ve güvenlik ihmali olup olmadığını sorgulayan Çelik, "MHP il yöneticilerinin gözaltına alınan saldırganların serbest bırakılmasında etkili olduğu doğru mudur?" diye sordu.

HDP'li vekil Demir Çelik, soru önergesinde Karabük'te yaşanan ırkçı saldırıyı Meclis gündemine taşıdı. Çelik, "Karabük Üniversitesi'nde okuyan 20 Kürt öğrenci Pazartesi günü düzenledikleri pikniğin ardından Beşbinevler Mahallesi'nde bulunan evlerine gittikleri sırada servis şoförü tarafından planlı bir şekilde, kalabalık ırkçı bir grubun arasına bırakıldı" dedi.

Önergede devamla şu bilgilere yer verildi: "Irkçı grup hiçbir gerekçe göstermeden, Karabük’te Kürtleri yaşatmayacağız sloganları eşliğinde Kürt öğrencilere demir sopalarla saldırdı. Saldırıda öğrencilerin tamamı aldıkları darbelerden ötürü yaralanırken Muhlis Öztemen adlı öğrenci başına aldığı darbeler neticesinde hastaneye kaldırıldı. Tedavisi hala sürmektedir. Tarafıma iletilen bilgiler dâhilinde saldırıyı gerçekleştiren ırkçı gruptan gözaltına alınanlara basit adam yaralamadan işlem yapılarak, gerçekleşen ırkçı saldırının üstü kapatılmaya çalışılmıştır. Karabük MHP il yöneticisinin bizzat Karakola gelerek gözaltına alınanları çıkardığı, polisler tarafından çok iyi karşılandığı ve mobese görüntülerinde tespit edilen 4-5 saldırganın yakalanmasını isteyen öğrencilere, polislerin 'bunlara bizim gücümüz yetmez yakalayabiliyorsanız siz yakalayın’ dediği söylenmektedir."

Çelik, Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti:

"Bakanlığınızca yukarıda bahsettiğim ırkçı saldırı hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
Irkçı saldırıyı gerçekleştirilenler hakkında başlatılan işlemin basit adam yaralama olduğu doğru mudur? Gerçekleşen saldırı sonucunda kaç kişi gözaltına alınmıştır?
Kürt öğrencilerin Türkiye’nin çeşitli yerlerinde saldırıya uğramasında güvenlik güçlerinin ihmalinin olduğunu düşünüyor musunuz?
Bakanlığınızca ırkçı saldırıların yaşanmaması için ne gibi tedbirler alınmaktadır?
Irkçı saldırılarda genelde polisin saldıran, ayrımcı yaklaşan grupları koruyan tavırlar sergilediği bilinen bir gerçektir. Polisin bu tutumu Hükümetin bir politikası mıdır? Eğer öyle değilse bu ırkçı saldırıların ortadan kaldırılması için daha ciddi tedbirler almayı düşünüyor musunuz?
Hükümetiniz döneminde yıllara göre farklı kimliği, kültürü ve politik düşüncesinden dolayı kaç ırkçı saldırı gerçekleşmiştir. Bu saldırılarda kaç kişi gözaltına alınmıştır? Kaç kişi hakkında hukuki işlem yapılmıştır?"

12.06.2014