HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sürgün edilen ve haklarında soruşturma açılan Tüm Bel-Sen üyelerinin mağduriyetini İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sordu. Çelik verdiği soru önergesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçilerinin 4-5 Haziran 2013 tarihlerinde, "İnsanca Yaşam, Güvenceli İş ve Güvenli Gelecek, Demokratik Bir Türkiye" talebiyle grev ve basın açıklaması gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan kamu emekçileri hakkında soruşturma başlatılmış ve bu soruşturmalar sonucunda on beş kamu emekçisinden 14'üne 'memuriyetten çıkarma', bir kamu emekçisine ise 'aylıktan kesme' cezası verilmiştir" dedi.

Anakara Büyükşehir Belediyesi'nin hukuksuz ve anti demokratik uygulamaları ile birçoğu sendika üyesi 141 kamu emekçisinin görev tanımı yapılmadan Ankara'nın kilometrelerce uzağındaki, fiilen işlemeyen şantiyelere sürgün edildiğini kaydeden Çelik, "Binin üzerinde kamu emekçisinin de sürgün tehdidi ve tehlikesi ile karşı karşıya olduğu da belirtilmektedir" diye belirtti.

Çelik, Bakan Ala'nın yanıtlamasını istediği şu soruları sordu: "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan kamu emekçileri sendikal faaliyetleri nedeniyle mi memuriyetten çıkarılmışlardır? Kamu emekçilerine yönelik giderek artan bu anti demokratik uygulamalarının seçim sonuçları ile bir ilgisi var mıdır? Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek'in sendikal faaliyetleri yasaklayıcı ve örgütlü kamu emekçilerini cezalandırıcı bu uygulamaları hakkında bilgi veya onayınız var mıdır? AİHM kararları, İLO sözleşmeleri ve AİHS tarafından sendikal hakkın ayrılmaz parçası olduğu kabul edilen çalışanların grev ve toplu sözleşme hakkı neden ve nasıl suç sayılmaktadır? Bakanlık olarak belediyeler bünyesinde çalışan kamu emekçilerinin sendikal haklarını özgür ve demokratik bir şekilde kullanabilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Kamu emekçilerine yönelik bu hukuksuz uygulamaları gerçekleştirenler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?"

02.05.2014