HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak’ta kömür ocağında 3 işçinin hayatını kaybettiği olayı Meclis gündemine taşıdı.

Göçük olan maden ocaklarının kapatılma kararına rağmen resmi makamların açıklamasından öyle olmadıklarının anlaşıldığına dikkat çeken Kaplan, “Bu da, kapatma kararına rağmen bu ocakların çalıştırılmasına göz yumulduğu veya yeterli denetimin yapılmadığı, gerekli önlemlerin alınmadığı anlamına gelmektedir” dedi. Kaplan, Enerji Bakanı Taner Yıldız’a, “Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Şırnak’ta bulunan kömür ocaklarını ne zaman İl özel idaresine devretmiştir” diye sordu.

Hasip Kaplan’ın Enerji Bakanı Yıldız’a yönelttiği sorular şöyle:

“Şırnak merkez ve civarında işletilen Kömür ocaklarında son zamanlarda sık sık göçükler meydana gelmekte, kömür ocaklarında çalışanlar hayatlarını kaybetmekte veya yaralanmaktadır. Son olarak 3 Haziran günü Toptepe mevkiindeki kömür ocağında göçük olmuş bir işçi hayatını kaybetmiş, yine Şırnak’a yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kemerli Köyü yakınlarında Cudi Dağı eteklerinde bulunan özel bir şirkete ait kömür ocağında göçük meydana geldi. Bu göçükte de 3 işçi hayatını kaybetmiştir. Daha önce kamu alanı ve kömür işletmelerine bağlı olan bu sektörün, daha sonra özel idareye devriyle, özel idarenin belli şirketlere devrini yapması sonucundan bu manzara ortaya çıkmış durumdadır.

Göçük olan kömür ocaklarının kapatılma kararı olduğu halde çalıştıkları resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalardan anlaşılmaktadır. Bu da, kapatma kararına rağmen bu ocakların çalıştırılmasına göz yumulduğu veya yeterli denetimin yapılmadığı, gerekli önlemlerin alınmadığı anlamına gelmektedir.

TKİ Şırnak’ta bulunan kömür ocaklarını ne zaman İl özel idaresine devr etmiştir?
Şırnak ve bölgesinde TKİ tarafından il özel idaresine kaç kömür ocağının devri yapılmıştır?
Şırnak İl özel idaresi tarafında kaç kömür ocağı hangi şartlarda kaç özel şirkete verilmiştir? Bu şirketler hangileridir?
Şırnak’ta kaç kömür ocağı vardır? Bunların kaçı kaçak olarak çalışmaktadır?
Kömür ocağı çalıştırma ruhsatı olan veya kaçak olarak çalıştırılan ocakların denetimi ne sıklıkla kimler tarafından yapılmaktadır?
Son zamanlarda göçük meydana gelen ve hayatını kaybeden işçilerin bulunduğu kömür ocakları kaçak işletiliyorsa neden daha sıkı önlem alınmamaktadır?
Maden sahası, işletmeci tarafından belirli alanlara bölünerek başka işverenlere verilerek işletilmekte midir? İşletmeci başka işverenlere işletilmesi için veriyorsa bu suç değil midir?
Kazanın olduğu kömür ocaklarında açık işletme yöntemi ile üretim yapılıyordu. Açık üretim yapmak yasalara uygun mudur?"

12.06.2014