İstanbul Fatih'te 20 Mayıs günü polislerin Erol Polan ve esnafa yönelik şiddetini meclise taşıyan HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

Karakolların çoğunun kapısında "Polis kanun adamıdır. Ona her zaman saygı gösterilmeli ve itaat edilmelidir" sözüne atıfta bulunan Birtane, vatandaşlara, polislere itaat etmeyi dayatan bu sözün, toplum içerisinde de tepki topladığını ifade etti. Bu sözün demokratik ülkelerdeki polis tanımı ile çeliştiğini kaydeden Birtane, "Kaldı ki Türkiye, kolluk kuvvetlerinin en çok suça karıştığı ülkeler arasındadır. Polislerin yasaları hiçe sayarak karıştığı sayısız suç ve onlarca infaz olayı vardır. Türkiye'de her yıl yüzlerce polis görevi kötüye kullanma, işkence, gözaltında taciz-tecavüz, cürüm, infaz, kaçakçılık, rüşvet gibi suçları işlemektedirler. Darp, sokak ortasında işkence ve vatandaşların haklarını kısıtlayarak onlara onur kırıcı muamelede bulunmak durumları ise sık sık karşılaştığımız olağan bir hal almıştır. Polislerin karışığı suçlar çok fazla olmasına karşın hakkında yasal işlem yapılan polis sayısı ise yok denecek kadar azdır" ifadelerinde bulundu.

Erol Polan'ın polislerin saldırısına maruz kaldığını, onlarca polisin Polan ile birlikte mahalle esnafını sokak ortasında darp ettiğini hatırlatan Birtane, polisin şiddetinden örnekler vererek, "Yine 2 Şubat’ta bir operasyon sonucu İstanbul Kadıköy’de gözaltına alınan Yaşar Alkan, gözaltı aracında polis amiri tarafından kaskla darp edilmiştir. Yıldıray Kaya ve Rıza Çilingir adındaki iki inşaat işçisi de Bursa’da, kimlik sorgulama esnasında, polisler tarafından dakikalarca darp edilmiş, sonra gözaltında işkenceye maruz kalmışlardır. Benzer örnekler binleri bulmaktadır. Baran Tursun, Cem Aygün gibi onlarca vatandaş ise polisler tarafından açıkça katledilmştir" diye belirtti.

Polislerin karakollarda kadınlar başta olmak üzere, insanlara karşı ahlak dışı üst arama yöntemleri kullandıklarını, küfür ve hakaretlerde bulunduklarını dile getiren Birtane, "Asıl polislerin topluma karşı saygılı olması gerekmektedir. Polisleri kutsayan, onları halkın üzerinde bir güç olarak gösteren tüm yaklaşım ve tutumlardan vazgeçilmelidir. Ankara Dikmen Polis Karakolu başta olmak üzere, bu sözün tabela şeklinde asılı bulundurulduğu bütün karakollardan sökülmesi gerekmektedir" diye ifade etti.

Birtane, İçişleri Bakanı Ala'ya şu soruları yönelitti:

Siz "Polis kanun adamıdır. Ona her zaman saygı gösterilmeli ve itaat edilmelidir” sözünü onaylıyor musunuz?
Asıl polislerin halka ve kanunlara saygı duyması gerektiği kabul edilerek, emniyet birimleri binalarında bulunan söz konusu ve benzer içerikteki yazı ve tabelaların sökülmesi sağlanacak mıdır?
Türkiye’de hemen hemen her gün polislerin bir suça karıştığını, vatandaşlara karşı saygısız davranışlarda bulunduklarını, sokak ortasında darp ve infaz olayları yaşandığını görmekteyiz. Buna karşın hakkında yasal işlem yapılan polis sayısının yok denecek kadar az olmasının sebebi nedir? Söz konusu olaylar sizin verdiğiniz yetkiler çerçevesinde mi gerçekleşiyor?
Görüntülerde Erol Polan'ı onlarca polis darp ettiği görülüyor ancak İstanbul Valisi sadece bir polisin açığa alındığını duyurmuş bulunmaktadır. Hangi polisi açığa alınmıştır? Erol Polan’ı ve esnafı darp eden diğer polisler görevlerini mi yapmıştır? Ayrıca söz konusu polisin gerçekten açığa alındığından kamuoyu nasıl emin olacaktır?
Son 5 yıl içinde kaç polis hakkında görevi kötüye kullanma, işkence-kötü muamele ve suça karışma hallerinden dolayı soruşturma açılmıştır? Aynı yıllar için kaç polis ceza almıştır? Ceza türleri nedir?

21.05.2014