HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, bölgede yapımı devam eden "kalekol" projesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Birtane, araştırma önergesinin gerekçesinde ise, resmi bilgilere göre, TOKİ ile Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı arasında iç güvenlik ve sınır karakollarının yapımına ilişkin yapılan protokoller çerçevesinde Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından talep edilen kalekol sayısının 341 olup, bunlardan 245 kalekolun ihalesinin yapıldığını aktardı.

Birtane, 2012 Ekim ayı içerisinde verilen bu bilgilerde, 102 adet kalekolun tamamlanarak teslim edildiği, 143 adet kalekol yapımının devam ettiği, 36 adet kalekolun ihale aşamasında olduğu, 60 adet kalekol için de yer bilgisinin gönderilmesinin beklendiği bilgisini vererek, "Aynı bilgilere göre, 11 Kasım 2008 tarihli protokolle 175 adet güvenlik ve sınır karakolunun, 1 Aralık 2010 ve 6 Nisan 2012 tarihli protokolle de 105 adet karakolun ihalesi yapılmıştır" diye belirtti.

22 Temmuz 2011 tarihli protokole göre ise ihalesi yapılan 61 adet karakolun tamamının Hakkari bölgesinde yapılması planlandığını belirten Birtane, şu verileri aktardı: "Söz konusu protokoller çerçevesinde, 2012 Ekim ayına kadar Ağrı'da 3, Batman'da 4, Bingöl'de 18, Diyarbakır'da 1, Elazığ'da 3, Hakkari'de 3, Hatay'da 17, Iğdır'da 3, Mardin'de 4, Siirt'te 3, Urfa'da 6, Şırnak'ta 11, Dersim'de 6 ve Van'da 20 adet kalekol inşa edilmiştir. Resmi rakamlara göre, Kalekol olarak adlandırılan yeni karakolların her birinin maliyeti 4 milyon lirayı geçmektedir. Ayrıca bu proje kapsamında karakollara ulaşım yolu olarak toplamda 815 km yol inşaatı yapılması planlanmıştır. Bu faaliyetler bölgede tüm doğayı tahrip etmektedir."

Kalekol yapımının "barış ve çözüm" ile birlikte hızlanarak devam ettiğine dikkat çeken Birtane, şunları belirtti: "Bu faaliyet Bölge halkını başta olmak üzere Türkiye kamuoyunu endişelendirmektedir. Ancak hükümetin faaliyetleri barış süreci ile ters yönde olmuş, hükümet bölgede savunma üsleri oluşturmaya başlamıştır. Bu faaliyet Hükümetin kalıcı bir barışı sağlamak gibi bir niyeti taşımadığı, Türkiye'nin yeniden bir çatışma ortamına çekilmek istendiği kaygılarını yaratmıştır. Kürtler barış sürecini riske sokacak bu tutuma karşı çıkmakta, kalekol yapımını engellemek için canlarını siper etmektedir. Kalekol protestolarında şu ana kadar yüzlerce vatandaşımız yaralanmıştır."

"Diyarbakır, Dersim, Van, Şırnak, Hakkari, Ağrı başta olmak üzere bölgede kalekol yapımını engellemek için halk adeta nöbet tutmaktadır. Türkiye'de barışa güç vermek yerine, savaşa hazırlık yapmak barış süreç olarak planlanmış bu süreci yaralamaktadır" diyen Birtane, "Bu nedenle kalekol ve modüler geçici üs bölgeleri yapımı bir an önce durdurulmalıdır. Hükümet savaş hazırlıkları yaparken, barış sürecinin kalıcı bir barışa evirileceğini iddia edemez. Bu hususun bir an önce meclis gündemine alınarak, kalekol yapımı başta olmak üzere tüm güvenlik önlemlerinin durdurulması için bir karar çıkarılmalıdır. Bu gerekçelerle bir meclis araştırması açılmasını Genel Kurul'un takdirine sunuyoruz" dedi.

30.04.2014