HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK'li tutsaklara yönelik uygulanan baskılara ve tutsakların başlattığı açlık grevine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yazılı soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, önergesinde 5 Mayıs günü Isparta E Tipi Cezaevi'nde siyasi tutsaklar ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, "Cezaevi idaresinin yoğun baskılarını protesto etmek amacı ile 3 PKK'li siyasi tutsak 26.05.2014 tarihinde açlık grevi eylemi başlattığı tespit edilmiştir. Cezaevi'nin kötü fiziki ve mimari koşulları nedeni ile birçok sorun yaşanırken, 8 siyasi tutsak ile beraber küçük bir odada tutulmaktadır. 4x4 büyüklüğündeki havalandırmaya çıkarılan tutsaklar yıllardır hiçbir sosyal aktiviteden faydalanamıyor. Tutsaklar, cezaevi idaresinin psikolojik ve fiziki saldırıları altındalar. Her şeyden önce onuru kırıcı uygulamalara maruz kalan tutsakların, bütün açık görüş öncesinde, oda giriş çıkışlarında, revire dahi götürüldüklerinde sıraya konulup ellerine numara verilip fotoğraflarımız çektiriliyor. Ayrıca çıplak arama gibi, çirkin bir muameleye maruz kalan tutsaklar, bu baskılara karşı açlık grevi eylemine başlamıştır. Açlık grevinde olan 3 siyasi tutsak olarak 70 gardiyan tarafından dövülüp, yerlerde sürüklendikten sonra, elleri kelepçelenerek, boş hücrelere konulmuşlar" dedi.

Cezaevinde yaşanan baskıları sıralayan Sarıyıldız, Bakan Bozdağ'a şu soruları yöneltti:

"Kamuoyuna yansıyan ve tarafıma ulaşan Isparta E Tipi Cezaevi ile ilgili olayları araştırması için Mülkiye Müfettişi görevlendirmeyi düşünüyor musunuz?
Cezaevi yönetimi hakkında her hangi bir cezai işlem başlatacak mısınız?
Cezaevinde mahpuslara yapılan baskıları önlemek için Bakanlığınızca ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?
Mahpuslara fiziksel saldırıyı gerçekleştirip işkence yaptıkları iddia edilen memurların kimlikleri tespit edildi mi? Haklarında hukuki işlem yapıldı mı? Yapılmışsa ne gibi işlemler yapılmakta? Yapılmamışsa gerekçesi ne?
Açık görüş öncesinde, oda giriş çıkışlarında, revire götürülürken mahkumların sıraya konulup, ellerine numara verilip fotoğraf çektirilmelerinin yasal dayanağı nedir?
Mahpusların sosyal etkinliklerine yönelik kısıtlamaların yasal bir dayanağı var mıdır?
Mahpusların revire çıkma ve hastaneye sevk edilme taleplerinin karşılanmaması ya da geç karşılanmasının gerekçesi nedir?
Açlık grevi eylemi başlatan mahpuslar neden boş bir hücreye konulmuştur? Bu uygulamanın yasal dayanağı nedir?
Isparta E Tipi Cezaevi'ndeki olumsuz yaşam şartları, infaz hukukunun temel ilkeleri olan eşitlik, sosyal devlet, insan onurunun dokunulmazlığı ilkesi ile bağdaşıyor mu?"

09.06.2014