Soma'da madenlerde çalışan işçiler 3 otobüs ile sabah saatlerinde Ankara'ya geldi. Dev Maden-İş Sendikası önünde toplanan işçiler, Soma'da yaşamını yitiren 301 madencinin isimlerinin yer aldığı ve üzerinde, "Kaza değil kader değil cinayet" yazılı pankart ve taleplerin yazılı olduğu pankart ile Meclis'e doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün ardından Meclis önünde basın açıklaması yapan işçilere HDP Milletvekili Levent Tüzel de destek verdi. Açıklamada ilk konuşmayı yapan Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, madenlerde ölmeden çalışmak istediklerini belirterek, hükümet yetkilileri ile yapılan temaslarda kendilerine verilen sözlerin biran önce tutulmasını istediklerini belirterek, verilen sözlerin takipçisi olarak Meclis'e geldiklerini kaydetti. Görgün'ün ardından konuşan Soma'da yaşanan katliamdan sağ kurtulan Nihat Çelik ise Soma'da köle gibi çalıştırıldıklarını ve ihmaller sonucunda katliamın yaşandığını söyledi. Çelik, kendilerine birçok söz verildiğini söylerken, bunların tutulmasın istedi. Çelik ayrıca madenlerin kamulaştırılmasını ve işletilmesinin devlet tarafından yapılmasını istedi.

Çelik'in ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise katliamın ardından tüm sorumluların hesap vermesini istediklerini ancak bugüne kadar ne bir bürokratın ne de bakanın hesap vermediğini veya onurlu davranıp istifa etmediğini söyledi. Konuşmaların ardından işçilerden ve sendika yöneticilerinden oluşan bir heyet Meclis'te grubu bulunan partilere hazırladıkları dosyayı sunmak için Meclis'e geçti.

17.07.2014