Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Suruç-Kobanê arasındaki sınırda askerlerce başından vurularak katledilen Kader Ortakaya bugün İstanbul’da toprağa veriliyor. Kader Ortakaya’nın ailesine ve tüm yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, onurlu anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Sosyolog Kader Ortakaya 28 yaşındaydı ve halkların özgürlük mücadelesine omuz vermek için 25 gündür sınır hattında nöbet tutuyordu. Sanatçıların insan zinciri eyleminin ardından, yardım ulaştırmak için sınırı geçtiği sırada, askerler tarafından hedef gözetilerek açılan ateş sonucu vuruldu.

Kader’in öldürülmesi Rojava sınırındaki hükümet politikasının son tezahürüdür. Daha önce de siviller askerler tarafından aynı sınırda katledilmişti.

Bugüne kadar tek bir IŞİD’li Türkiye tarafından hedef alınmamışken, Türkiye ve Rojava’dan sivillerin sınırda katledilmesi bilinçli bir iktidar politikasıdır. IŞİD katillerine sınır boyundaki mayınlı arazide zarar görmesinler diye kibarca yol gösterip el sallayan askerler, Kobanê’deki onurlu direnişe yardım edenlere ateş etmekten, onları vurmaktan bir an bile geri durmuyor.

Hükümet, Kürt halkını baskı altında tutmak, Rojava’yı zayıflatmak için ‘her müttefik mubahtır’ anlayışını halen terk etmemiştir. Sınır cinayetleri ve saldırıları ile sürdürülen politika bunun en açık işaretidir.

Yetkililer bu infazı ivedilikle aydınlatmalı ve sorumluları cezalandırmalıdır. Hükümeti bir kez daha, başta IŞİD olmak üzere, İslam dinini istismar eden cihatçı oluşumlarla arasına hem söylemde hem de pratikte açık bir biçimde mesafe koyması yönünde uyarıyoruz.
Türkiye halklarını, tüm demokratik imkanlarını kullanarak, barbarlara karşı direnen Kobanê’nin yanında yer alanlara destek olmaya, dayanışmayı ve her türlü insani yardımı sürdürmeye çağırıyoruz.

HDP Merkez Yürütme Kurulu
8 Kasım 2014