HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder aralarında Van Gölü Çevresi Dernekleri, Trabzon İskenderun Çevre Kültür Derneği, Erzurum, Van, Varto, Hakkâri, Hatay, Amasya dernekleri gibi birçok derneğin bir araya getirerek oluşturduğu Anadolu Dernekleri Federasyonunun düzenlemiş olduğu kahvaltıya katıldı. Söz konusu derneklerin başkan ve yöneticilerinin katıldığı buluşmada Önder'e BDP İstanbul İl Başkanı Emrullah Bingül, HDP PM üyesi Garo Paylan eşlik etti. Önder burada masaları tek tek ziyaret ederek dernek yöneticileriyle tokalaştı. İlk olarak söz alan Amed Dernekleri Federasyonları Başkanı Murat Gökhan, Anadolu Dernekleri Konfederasyonu'nun da halklar olarak bir arada yaşayabildiklerini ve farklılıklarının olduğunu kaydetti.

Daha sonra söz alan HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder de İstanbul'un bir göçmen kenti olduğunu ve bunun nedeninin Anadolu'da ve Mezopotamya'da yaşanan toprak, geçim derdi ve Kürt halkının yaşadığı katliamlar olduğunu ifade etti. Yerel yönetimlerin kültür akışını sağlaması gerektiğini kaydeden Önder, buna kendilerinin "Toplumsal Barış Belediyeciliği" adını verdiklerini söyledi. Önder, burada yurttaşlara inşaat, imar belediyeciliği ile insanı düşünen bir belediyecilik anlayışı arasında seçim yapmaları konusunda uyarıda bulundu.

17 Aralık yolsuzluk operasyonuna da değinen Önder son olarak, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a hitaben "Oğul hem kamudan para kaçırmış, hem de babadan" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından dernek yöneticileri kendilerini tanıtıp Önder'e sorularını sorarak Önder'in belediye başkanı olması durumunda isteklerini dile getirdi. Dernek yöneticileri HDP'ye desteklerini dile getirerek, farklı görüşte insanlar olarak bir arada olduklarını ama Türkiye'de barış ortamının sağlanması gerektiği vurgusunu yaptı. Önder, Anadolu Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği programdan sonra Kapalıçarşı esnafını ziyaret etti. Kapalıçarşı girişinde yoğun ilgiyle karşılanan Önder, "Başkan Sırrı" sloganlarıyla esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Önder Kapalıçarşı Esnafları Derneği'ni de ziyaret ederek ziyaretçi defterine düşüncelerini yazdı. Yapılan kısa sohbetin ardından tekrar esnafları ziyaret eden Önder, sloganlar eşliğinde HDP'nin Avcılar'daki mitingine katılmak üzere Kapalıçarşı'dan ayrıldı.

27.3.2014