Hollanda Parlamentosu ve Almanyadan Die Linke partimize yönelik baskıları kınadı

Partimize ve milletvekillerimize yönelik Şubat sonunda uygulamaya konulan son baskı dalgasına karşı uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor:

Hollanda Parlamentosu partimize yönelik baskıları kınadı

Hollanda Parlamentosu Sosyalist Parti Milletvekili Sadet Karabulut’un verdiği soru önergesine ilişkin yürütülen tartışmada partimize yönelik baskılar kınanırken, adil olmayan tutuklamaların demokratikleşme önünde engel olduğu belirtildi.

Türkiye’de HDP’li vekillere yönelik baskılar ve tutuklamalar, haklarında yıllara varan uzun süreli yürütülen soruşturmaların muhalefetin demokratikleşme görevlerini yerine getirmesinde ciddi bir engel teşkil ettiğine dikkat çeken Hollanda Parlamentosu, eski Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen serbest bırakılmadığını da hatırlattı.

Türkiye hükümetinin bu tutumunu kınayan Hollanda Parlamentosu, Hollanda hükümetini Türkiye'ye yönelik bir Avrupa Birliği girişimine önderlik etmesi ve tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılması için sesini yükseltme çağrısında bulundu.

Almanya'dan Die Linke'nin Eş Genel Başkanı Katja Kipping ise geçtiğimiz Cumartesi (27 Şubat) yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Türkiye parlamentosu HDP’nin çok sayıda milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyor. Bu arada savcılık da HDP'li en az dokuz milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti. Bu isimler arasında Eş Genel Başkan Pervin Buldan da var. Tüm bunlar Erdoğan istediği için oluyor. Türkiye'de bağımsız bir yargı yok ve AKP ve aşırı milliyetçi ortağı MHP Meclis’te çoğunluğa sahip.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı, HDP’nin seçilmiş üyelerine yönelik devam eden saldırıları artık açık ve net bir şekilde kınamaya çağırıyorum. Son birkaç gün içinde yüzlerce HDP üyesi daha gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de temel demokratik hakları çiğnemeye devam etmesi kabul edilemez. Almanya Federal Hükümeti Erdoğan'ı normalleştirmeye çalışmaya devam ederse, Türkiye'deki demokratik muhalefetin karşı karşıya kaldığı zulmün suç ortağı olacaktır.

2 Mart 2021