Hukuk Komisyonumuzdan Kobanî Kumpas Davasına çağrı

Önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız, MYK üyelerimiz ve Kürt siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 18’i rehin 108 kişinin yargılandığı Kobanî Kumpas Davası’nın 53’üncü duruşma periyodu 1 Ağustos Salı saat 09:30’da Sincan Cezaevi Duruşma Salonunda devam edecektir. 

Savunma haklarının kısıtlandığı, keyfi uygulamalarla darbe yargılanmalarına dönüştürülen Kobanî Kumpas Davasının Salı günkü duruşmasına Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonumuz başta olmak üzere milletvekillerimiz, yöneticilerimiz katılacaktır.  

Seçimlerden önce hızlandırılan ve kimi tutsakların savunmaları dahi alınmadan devam eden duruşmada, savcıdan mütalaa hazırlanması talep edildi. Bir önceki duruşma periyodunda 5268 sayfalık mütalaaya karşı, savunma avukatları ve tutsaklar tarafından adil yargılanma kapsamında hazırlık yapılabilmesi için adil ve yeterli süre talep edilmesine rağmen mahkeme heyeti adli tatilde duruşma günü verdi. 

Neredeyse bütün devlet kurumlarının taraf olduğu bu hukuksuz yargılamada mahkeme heyeti, arkadaşlarımızın savunma haklarını kısıtlarken duruşma salonunda yargılanan yöneticilerimize yönelik tehdit edici nitelikteki beyanlara müsamaha göstererek tarafını göstermiştir. 

Davayı başından beri takip eden Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonumuz, Kobanî Kumpas Davasının “Bir tarafında demokrasi mücadelesi verenler, diğer tarafında IŞİD zihniyetini bu topraklarda yerleştirmeye çalışanlar” olduğuna işaret ederek, tüm hukuk örgütlerini, baroları, sivil toplum örgütlerini ve demokratik kamuoyunu, Salı günü başlayacak olan duruşmaya katılmaya ve demokrasiden yana tutum almaya çağırdı. 

30 Temmuz 2023