Hukuk örgütlerinden Deniz Poyraz Davası çağrısı: Katilin arkasındaki güçleri açığa çıkaralım

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonumuz, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü etkinlikleri kapsamında İzmir’de katledilen Deniz Poyraz yoldaşımızın mezarını ziyaret ederek, yürütülen dava sürecine ilişkin hukuk örgütleriyle basın açıklaması yaptı. Sabah yapılan mezarlık ziyaretinden sonra İzmir Barosu'na geçen heyet burada Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği gibi kurumlarla basın toplantısı düzenledi. 

Açıklamaya, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, ÖHD İzmir Şube Eşbaşkanı Mazlum Demirbağ, Deniz Poyraz'ın dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, Gurbet Uçar, İmdat Ataş, Mecit Yıldırım katıldı. 

İzmir Barosu: Poyraz davası bizim davamızdır

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, katliamın siyasi iktidarın sürekli nefret dilini körüklemesi sonucu yaşandığına dikkati çekti. HDP il binasında yapılan saldırıda sadece Deniz Poyraz'ın katledilmediğini söyleyen Özkan, "İfade özgürlüğü ve yaşam hakkına yönelik bir saldırı olmuştur. Sorumluların yargılanması için elimizden geleni yapacağız. Deniz Poyraz Davası bizim davamızdır. Demokrasi ve hukuk devleti tesis edilmediği sürece yaşam hakkı sürekli risk altında olacaktır. Şu ana kadar görülen o ki yalnızca katil yargının karşısındadır. Arkasındaki güçler henüz açığa çıkartılmış değil. Bu davaya sahip çıkmamızın temel nedenlerinden biri de budur. Karanlıkta hiçbir şey kalsın istemiyoruz. Bütün kirli ilişkiler açığa çıksın. İzmir Barosu olarak 29 Aralık'ta görülecek olan duruşmaya müdahillik talebinde bulunacağız" dedi. 

Dava raporlaştırılacak

İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı Özlem Yılmaz da, Hrant Dink cinayeti ile başlayan Tahir Elçi ve Deniz Poyraz katliamı ile süren nefret cinayetlerinin devam ettiğini söyledi. "Bu cinayetler adım adım geliyorum diyor. Nefret dili büyüye büyüye geldi. Deniz Poyraz'ı katletti” diyen Yılmaz, “Dernek olarak davanın etkin soruşturulması ve aydınlatılmasını istiyoruz. Ayrıca davanın dikkatli izlenip rapor haline getirilmesini istiyoruz. Rapor, daha sonraki davalarda önemli bir veri sunacaktır. Davanın aydınlatılması için takipçisi olacağız” şeklinde konuştu. 

Katliam planlı bir politikadır

"Bugüne kadar çokça katledildik, hapsedildik. Bu ülkenin ezilen ve muhalifleri olarak yüz yıllardır zulmü yaşıyoruz. Deniz Poyraz da bu zulmü yaşayanlardan biridir. Deniz Poyraz katliamı ve HDP'ye yönelik saldırı, Türkiye topraklarında yaşayan herkese yöneliktir” diyen ÇHD Genel Sekreteri Nergiz Tuba Aslan da, katliamın olduğuna işaret etti. Aslan, “Bunu da daha önceki katliam dosyalarından biliyoruz. Bu kurumsallaşmış bir devlet politikasıdır. Katil Gencer de bu mekanizmanın bir parçasıdır. Katliamla ilgili gerçek sorumluların yargılanması ve açığa çıkmasını istiyoruz. Şu ana kadar savcının yapması gerekenlerin hiçbiri yapılmamıştır. Deniz Poyraz’ın dosyası başta olmak üzere tüm katliam dosyalarının aydınlatılmasının peşindeyiz” diye belirtti. 

ÖHD üyesi avukatlardan Aryen Turan, katliamın ilk gününde tüm detayları ve delilleri toplamaya çalıştıklarını ifade ederek, hazırlanan iddianamedeki eksik ve yetersiz delilere dikkati çekti. Turan, hızlı bir şekilde eksik ve yetersiz hazırlanan iddianamenin dosyanın kapatılmasına yönelik olduğunu belirterek, "Dosyanın tüm detaylarının incelenmesi ve gerçek faillerin açığa çıkmasına yönelik mücadelemiz sürecektir" dedi. 

Hukuk örgütleri, duyarlı tüm kamuoyunun 29 Aralık'ta İzmir'de görülecek olan Deniz Poyraz Davasının takipçisi olması ve gerçeklerin açığa çıkması için ses olmasını istedi. 

12 Aralık 2021