İbrahim Akın: Kobanî Kumpas Davasında arkadaşlarımız yargılanmıyor, otoriter rejimi yargılıyor

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Yeşil Sol Parti milletvekilleri ve HDP yöneticileri, Kobanî Kumpas Davasında verilen duruşma arasında Sincan Cezaevi Kampüsü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan Akın, şunları söyledi:

Bu ülke otoriter polis devleti haline gelmiştir

Hepinizi Yeşil Sol Parti adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün Kobanî Kumpas Davasını izlemek için buradayız; ancak verilen arada açıklama yapmak isteyen, demokratik haklarını kullanmak isteyen kadın arkadaşlarımız ağır bir polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. Şu anda biz Yeşil Sol Parlamento Grubuyla burada açıklama yapmaya çalışıyoruz. Bunu buradan şiddetle kınıyoruz. Artık bu ülke bir hukuk devleti olmaktan çıkmış, otoriter polis devleti haline gelmiştir. Vekillerimiz de dahil olmak üzere söz kurma sırasında her yerde gördüğümüz şiddet kabul edilebilir değildir. Demokratik hakkımızı her yerde kullanacağız ama bunu kullanırken ortaya çıkan şiddet karşısında tutumumuzu da devam ettireceğiz.

Kobanî Kumpas Davası Saray rejiminin düşmanlık siyasetinin sonucudur

Bu dava bir siyasi kumpas davasıdır. 2014 yılında ortaya çıkan 6-8 Ekim olayları sırasında HDP Genel Merkezi tarafından atılan bir tweet bahanesiyle arkadaşlarımız yargılanıyor. Bu dava sırasında ortaya çıkan tabloyu hatırlatmakta fayda var. Vahşi IŞİD katliamına karşı Kobanî halkının direnişi karşısında bütün dünya oraya destek olmak için, koridor açılması için çaba sarf ederken HDP Genel Merkezi de bir görüş paylaşmıştır. Bu görüşten dolayı arkadaşlarımız yargılanmaktadır. Oysa o zaman hem Birleşmiş Milletler hem Uluslararası Af Örgütü hem de Avrupa Parlamentosu herkesi bütün gücüyle Kobanî halkıyla dayanışmaya çağırmıştır. Uluslararası hukuk aslında yapılan açıklamaların demokratik bir fikir açıklaması olduğunu söylemiştir. Bu dava, yasa ve hukuk dışıdır; tamamen Saray rejiminin düşmanlık siyasetinin sonucudur. Bugün arkadaşlarımız bir kez daha haksız ve hukuksuz bir şekilde tutulduklarını söylediler.

Arkadaşlarımız yargılanmıyor, otoriter rejimi yargılıyor

Davada, mahkeme heyeti savunmaları bile almadan yargılamayı bitirmeye çalışmaktadır. Ancak arkadaşlarımız bu davanın hukuk dışı olduğunu söylemeye devam ediyor ve Saray rejiminin yargılanacağı bir dava haline getirmeye çalışıyor. Aslında burada arkadaşlarımız yargılanmıyor; arkadaşlarımız bu hukuk dışı yargılamayı yargılıyor. Yani arkadaşlarımız Saray rejimini, bu otoriter faşizan rejimi yargılıyorlar. Bu davanın ne kadar delilsiz, hukuksuz olduğunu bir kez daha gösterdiler.

Herkes için adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz

Biz de buradan bir kez daha Türkiye halklarına sesleniyoruz; bu dava HDP’nin kapatılması için uydurulmuş, 6 yıl sonra açılmış bir davadır. Arkadaşlarımız 3 yıla yakındır içeride yatmaktadır. Bunun daha fazla sürdürülmesi devletin ve Türkiye’nin teşhir edilmesinden başka bir işe yaramıyor. Biz direnmeye, hakkımızı aramaya, adaleti tesis etmeye, herkes için adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Yeşil Sol Parti olarak bu mücadelenin arkasındayız. Arkadaşlarımızın onurlu direnişi karşısında, mahkeme heyeti maalesef onursuz bir şekilde kendini savunmaya çalışmaktadır. Biz bunun bir siyasi davası olduğunu tekrar tekrar bütün dünyaya anlatmaya devam edeceğiz.

1 Ağustos 2023