İlerici Enternasyonal: Türkiyede demokrasi yargılanıyor, onu savunmak için seferber oluyoruz

Noam Chomsky, Yanis Varufakis, Ece Temelkuran ve Onursal Başkanımız Ertuğrul Kürkçü gibi isimlerin öncülüğünde kurulan İlerici Enternasyonal (Progressive International, PI), 26 Nisan’da görülmeye başlanacak olan Kobanî Davası öncesinde partimiz ile dayanışma için bir bildiri yayımladı. Bildiride şu ifadeler yer aldı:

Bu pazartesi günü aralarında HDP üyeleri, vekilleri, belediye başkanları ve eş genel başkanlarının bulunduğu 108 kişi, Türkiye'de demokratik mücadelenin kaderini belirleyecek bir dava için Ankara'da mahkeme önüne çıkacak. 

Kobanî Davası olarak bilinen davada sanıklar, Ekim 2014'te IŞİD'in saldırılarına karşı Kobanî halkıyla ve yerel Türk polisine karşı dayanışma çağrısı yapan bir Twitter paylaşımı nedeniyle suçlanıyor. 2014'teki Kobanî protestolarında, büyük çoğunluğu Türk polisinin açtığı ateş sonucu olmak üzere, 37'den fazla kişi öldürüldü.

Savcılar, bu tweetin şiddeti kışkırttığı suçlamasında bulunuyor. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Büyük Dairesi bu suçlamanın geçerliliği açısından hiçbir kanıt bulmadı. Davayı Aralık 2020'de inceleyen AİHM, söz konusu tweetin "siyasi söylem sınırları dahilinde olması nedeniyle bir şiddet çağrısı olarak yorumlanamayacağı" sonucuna vardı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal bırakılması için çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi AİHM kararını saf dışı bırakma, HDP'yi yok etme ve parti liderliğini hapsetme arayışında. Demirtaş, Kobanî Davası nedeniyle 15 bin yıl hapis cezasıyla karşı karşıya ve bu arada Erdoğan'ın bir yıldan kısa süre önce atadığı Yargıtay Başsavcısı, Anayasa Mahkemesine HDP'nin tamamen kapatılması için başvuruda bulundu.

HDP yalnız değildir. Erdoğan iktidarını konsolide etmeye çalışırken, onun yasalar yoluyla savaşma taktikleri Türkiye’deki avukatlara, gazetecilere, aktivistlere ve siyasi temsilcilere karşı uzmanlaştı. AKP'yi eleştirenler; savcıların muhalefeti ezmesi, yayınları kapatması ve gazetecileri hapse atmasının önünü açacak şekilde 'terörizmi desteklemek' ve 'korku ve panik yaymakla' suçlamalarıyla karşı karşıya bırakılıyor.

Aslında bu küresel bir hadise. Türkiye'de yargının kullanılmasıyla yürütülen savaş (lawfare) da halk hareketlerini kriminalize etme ve onları korumak için tasarlanmış demokratik kurumları bozmak için devam eden küresel eğilimin bir parçası. Kobanî Davası, dünya çapında yoğunlaştırılan siyasi kovuşturmalar hikayesinin bir diğer korkunç bölümü.

İlerici Enternasyonal, demokrasiyi savunmak, yargının araçsallaştırıldığı bu savaşa karşı direnmek ve tarihi Kobanî Davasına tanıklık etmek için Ankara'da olacak.
Maciej Konieczny (Polonya’dan milletvekili, Razem üyesi), Eva Ampazi (Yunanistan Mera25 partisinin baş hukuk müşaviri) ve David Adler (İlerici Enternasyonel Genel Koordinatörü)’dan oluşan heyetimiz, Türkiye'ye iki temel amaç için geliyor. Birincisi HDP'yle dayanışma içinde olmak. Çünkü HDP’nin değerleri -barış, çoğulculuk, feminizm ve enternasyonalizm- bizim projemizin de merkezinde yer alıyor. HDP’nin mücadelesi, dünya için bir esin kaynağı. İkincisi ise her yerdeki reaksiyoner güçlere bir mesaj vermek. İlerici Enternasyonal Ankara'dan Brasilia'ya, halk egemenliğinin tehdit altında olduğu her yerde onu korumaya hazırdır.

Kobanî Davası Pazartesi günü başlıyor olabilir ama orada bitmeyecek. 45 gün sürecek dava, tüm kıtalardaki bütün ilerici güçlerin dayanışmasını çağırıyor. Çünkü orada yargılanacak olan şey demokrasi ve onu savunmak bizim tarihsel sorumluluğumuz.

23 Nisan 2021